Organizarea, un puzzle?

by admin

Mă gândesc în multe feluri la organizare. Îmi place să o întorc pe toate părțile și să încerc mereu și mereu să o văd și să o fac altfel. Sunt metode pe care mă bazez că dau rezultatele scontate de fiecare dată. Dar îmi place la nebunie factorul creativitate, care schimbă percepții, nu oferă doar soluții. De aceea, în acest articol, îți propun să privești organizarea ca pe un puzzle, la început cu piese mari și puține, aidoma celor cu care ne jucăm atunci când suntem copii, când tabloul se compune din câteva elemente interconectate și atât! Treptat, datorită practicii și a înțelegerii mecanismelor de asamblare, reușim să lucrăm cu piese tot mai mici și să realizăm structurile din ce în ce mai rafinate.

Dar până acolo trebuie să facem pașii firești. Cu răbdare, atenție și înțelegere a succesiunii logice. Altfel nu vom putea asimila organizarea într-o manieră naturală și nici nu o vom considera utilă. Ba dimpotrivă, vom crede că este complicată și fără rezultate pe termen lung. Bine, treaba aceasta cu ”termenul lung” este atât de relativă…. Dacă te aștepți ca locuința ta să aibă același flux acum, când ești părinte, ca atunci când erai doar tu, cu lucrurile tale, te înșeli. Amarnic! Sunt două lumi diferite! Punct!

Dar prin acest articol am zis să construiesc o punte între cele două universuri, căci le cunosc și știu cât de bulversante pot fi schimbările. Bine, poti fi oricare alte două etape de dezvoltare prin care trecem. Poate fi de al single la couple sau invers. Poate fi de la garsonieră la apartament de două camere, de la bloc la casă, din chirie în proprietate personală. Poate fi cam orice și oricum.

Să trecem la nivelul următor!

Păstează în minte asocierea organizării cu puzzle-ul. Acum ia acest concept și mută-l peste tot prin casă. În baie, în bucătărie, în dormitor, în sertarele cu haine… Analogia cu o activitate pentru copii, te va face să privești procesul în pași mari și simpli. O abordare ce îți vei da seama cât de utilă se dovedește a fi în practică.

Organizarea este etapizată, dar și repetitivă. Doar așa se transformă într-o rutină eficientă, imperceptibilă. Este asociată cu forme, culori, locuri, dimensiuni… Este de folos adulților și copiilor, în case mari și-n case mici. Poate crea flux acasă, dar și la birou. Se transformă împreună cu noi, adaptându-se fiecărei etape de dezvoltare.

De aceea m-am gândit ca organizarea tip puzzle să fie întrepătrunsă cu alte abordări ce ajută la formarea și menținerea fluxului în spații și în lucruri.

  • Organizarea colț cu colț
  • Organizarea categorie cu categorie
  • Organizarea perete cu perete
  • Organizarea cameră cu cameră

Există un truc ce funcționează indiferent de numărul și de dimensiunea pieselor. Dacă am imaginea finală în minte, la fel ca în cazul puzzle-ului, deslușesc mai ușor elementele și identific mai rapid tehnicile ce mă pot conduce la finalitatea dorită.


Mă organizez având în minte un scop bine definit!

Pot începe organizarea din colțuri, căci sunt ușor de recunoscut și de triangulat și să închei procesul în centrul. Merge și invers! Pot folosi centrul ca punct de colectare și acolo, în tihnă, să evaluez și să grupez obiectele ce aparțin spațiului. Scurt și firesc, numim această abordare organizare colț cu colț.

Ea se leagă natural de organizarea categorie cu categorie, bază a oricărei metode de organizare, din orice colț al mapamondului. De ce? Pentru că formarea de secțiuni clare simplifică enorm orice proiect de punere în ordine cu sens a lucrurilor și a spațiilor. Este suficient să mă întreb unde, când, cum, de ce și cât de des folosesc ceva, pentru a-mi da seama cum categorisesc. Atunci când nu am un răspuns clar, ce am în față este cel mai probabil surplus.

Din categorii mari putem face categorii mici, dar rafinarea vine în timp, prin practică

Să nu credeți că veți găsi locul potrivit din prima pentru obiectele deținute. Nu, nu! Este un dans, un joc, un test, niciodată nimereală. Pentru a funționa, organizarea are nevoie să fie logică. Iar această logică, acest flux se obține dacă tot mutăm obiectele prin casă până când le găsim cel mai bun loc. Când ajung să se miște precum un mecanism, asistăm la eficientizare, nu doar la depozitare corectă, conformă cu o metodă ori cu alta.

De la mic la mai mare

Putem optimiza fluxul unui spațiu și dacă luăm și îl analizăm perete cu perete. Piesă cu piesă! Nu trec mai departe până când fiecare piesă nu a fost analizată. Este mobilierul bine ales, este bine poziționat, este bine compartimentat? Ceea ce stochez aici este potrivit cu activitățile pe care le desfășor? Mai am nevoie de alte organizatoare și sisteme? Realizez nu doar un inventar al bunurilor ci și o trecere în revistă a tehnicilor de sortare și depozitare. Fac o evaluare a lor în funcție de nevoile actuale. Pentru că oricât de buni am fi sau am deveni la organizare, ea nu rămâne la fel pe parcursul vieții. O vom aborda diferit și o vom ajuta în fiecare etapă de dezvoltare pentru a ne însoți și a ne face devenirea mai ușoară. Căci de aceea este ea aici.

Sursă foto: B&O

Organizarea perete cu perete ne pregătește pentru organizarea cameră cu cameră. Acestea sunt precum puzzle-urile pentru avansați: ne-am făcut mâna, am dezvoltat propriile tehnici, singura problemă reală este volumul. Cantitățile mari pot fi copleșitoare chiar și pentru cei experimentați. Dar identificând și înlăturând excesul suntem mai aproape de sortarea pe categorii. Și, într-un mod absolut firesc, descoperim că organizare este ciclică, iar atunci când cercul nu se închide, pornește ca o spirală căpătând noi și noi valențe.

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Ti-ar putea placea si articolele urmatoare

Citește OrDeLi – Revistă trimestrială de Organizare, Design & fine Living

Articole

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și accesează gratuit e-book-ul #MareaOrganizare

@2024 Toate drepturile rezervate Diana Mihăilă

Website realizat și găzduit de DUCADU