Organizarea ne poate oferi orele de care avem nevoie pentru a ne cultiva pasiunile, iar planificarea și gestionarea eficientă a timpul și resurselor pot adăuga și alte hobby-uri în agenda ce pare mult prea încărcată. Atractiv, sunt convinsă. Reușim? Să vedem…
Oricât de organizat(ă) ai fi, oricât de dornic(ă) ai fi, viața se întâmplă, iar imprevizibilul poate anula într-o secundă orice plan, oricât de elaborat. Probabilistic însă, sunt mai multe șanse ca un lucru programat să se întâmple… decât să fie amânat. Este matematică, nu doar organizare!
Într-unul din numerele revistei de organizare, design și fine living, OrDeLi, am scris despe 3 modalități prin care poți avea mai mult timp pentru pasiuni. Citisem recent și cartea lui James Clear, ”Atomic Habits” și eram însuflețită și de conceptele de acolo. Știu cât de importante sunt pasiunile. Organizarea este pasiunea mea! Datorită ei, multe idei mi se rostogolesc prin minte și multe proiecte se întâmplă și se scriu. Privind în urmă, înțeleg că antreprenoriatul a fost liantul dintre meseria aleasă, jurnalismul și pasiunea manifestată încă din adolescență, organizarea. La mine însă a fost și multă șansă. Și atenție la aceste șanse. Am stat cu ochii deschiși și mintea trează, să nu le ratez. Să le înțeleg și să le valorific. Doar că între marile momente care au făcut diferența și au reprezentat salturi a fost o muncă susținută, planificată și întreruptă de activități de resetare. Da, ai citit bine: ÎNTRERUPTĂ. Organizarea nu are scopul de a ne transforma în roboți, ci de a ne ajuta să dozăm corect și eficient activitățile de zi cu zi, cu tot ce implică ele. Căci planurile mari se împlinesc tocmai datorită pașilor mici făcuți constant.
Dar să revenim la scopul acestui articol pentru care am dat click aici.
3 modalități prin care poți avea mai mult timp pentru pasiuni
1. Alcătuiește un orar, ca la școală.
În domeniul gestionării timpului, tehnica se numește time blocking. Fiecare activitate are un interval clar de timp. Când minutele alocate s-au scurs, trecem la următoarea, iar prima activitate este reluată în ziua în care apare iar în program. Pauzele cresc așteptarea și sporesc dorința, susțin specialiștii comportamentali. Deci vom fi chiar mai productivi când vom relua sarcina. Cu responsabilitățile de adult la zi, ne putem dedica pasiunilor.
2. Programează-ți pasiunile din vreme.
Pune-le în agendă ca pe orice altă activitate importantă pe care o faci. Fă-o cu suficiente zile înainte și setează remindere. Îți vor antrena rutina. Da, rutina de a programa pasiunile. Poate pare nefiresc, dar unii dintre noi am uitat să ne mai bucurăm de lucruri simple și să fim spontani. Există remedii, iar aceste alerte sunt printre cele mai eficiente atunci când dorim să însușim un nou obicei. Odată asimilat, el (re)devine natural, spontan, de neratat. Un echipament pregătit este o șansă în plus de a nu rata antrenamentul.
3. Identifică și limitează activitățile care nu te relaxează și nu te fac mai productiv(ă)
În această categorie se înscriu cu succes privitul cu orele la televizor, scrollatul fără țină în social media… Procrastinarea nu face decât să ne încarce agendele. Fiecare minut de scroll în gol generează un consum de energie ce duce și mai mult la pierderea motivației. De ce? Din cauza fluxului mare de conținut ce se succede prin fața ochilor și, mai apoi, neîntrerupt prin minte.
În cartea sa, ”Atomic Habits”, James Clear prezintă Legea efortului minim.
Vrei să desenezi mai mult? Așează-ți pensulele, creioanele, planșele și ustensilele de desen pe birou, la îndemână. Vrei să faci mai multă mișcare? Pregătește-ți din timp treningul, tenișii, rucsacul și sticla cu apă. Vrei să mănânci mai sănătos? Taie fructele și legumele cubulețe și pune-le în caserole, astfel îți va fi la îndemână să servești o gustare sănătoasă în timpul săptămânii.
James Clear, autor
Tot James Clear spune că este nevoie de repetiție pentru ca o acțiune să se transforme în rutină. Cum? Punând activitatea nouă (și poate mai puțin atractivă) înaintea uneia care ne aduce satisfacție. Mersul la sală poate fi o corvoadă pentru un sedentar care preferă maxim câteva ture de bazin. În schimb, dacă antrenamentul este făcut înainte de înot, primul devine mai suportabil și este mai probabil să fie transformat în obișnuință când al doilea joacă rol de recompensă.
Tu cum reușești să își faci timp pentru pasiuni? Eu recunosc, am perioade în care le îmbrățișez și le las să îmi vindece tot ce pot vindeca și am perioade în care mă concentrez foarte tare pe rezultat. Norocul meu este că forma de antreprenoriat pe care o fac se bazează pe pasiuni. Așa că și atunci când este greu, pare destul de ușor. Dar oricât de norocoasă mă simt, știu că în cea mai mare măsură este vorba despre consecvență și dedicare.
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.