L-am proiectat săptămâni întregi. L-am visat luni, poate chiar ani de zile. Clipa cea mare a venit și el se află în casă. Acasă! Dressing-ul visurilor, plin de sertare și compartimente, de rafturi și sisteme acționate automat, cu lumini ce creează ambianța rendez-vous-ului perfect din fiecare zi… Cu toate acestea, după o vreme, o prea scurtă vreme uneori, ceva începe să scârție, nu neapărat la propriu, ci în relația cu dulapul, care deși bifa toate criteriile, în realitate lasă de dorit și dezordinea nu ezită să se instaleze.
Cum de am ajuns în aceeași situație după o asemenea investiție și planificare? Sunt câteva răspunsuri posibile pe care pot să ți le dau din perspectiva de specialist în soluții de organizare:
- Am văzut o poză cu un dressing și am vrut și noi unul la fel, fără a lua în considerare cantitatea de haine, tipul lor, frecvența purtării și nici dacă toate acele compartimentări ne sunt de folos.
- Nu am făcut un inventar al hainelor. Înainte de a proiecta orice piesă nouă de mobilier, trebuie să ne gândim bine pentru ce o folosim și cu câte lucruri o umplem. Uneori se întâmplă să construim dressing-uri supradimensionate doar din simplul motiv că am crezut că deținem mai mult decât avem în realitate. Irosim astfel un spațiu pe care l-am fi putut folosi pentru altceva și ajungem să avem o locuință mult prea încărcată, cu un flux disfuncțional.
- Nu am eliminat surplusul. Ne-am apucat să desenăm dressing-ul cel nou fără a elimina ce nu ne mai este de folos. Să depozitezi lucruri doar pentru că ai spațiu nu este organizare.
- Am compartimentat ineficient spațiul. Dacă am preponderent rochii și cămăși și am proiectat un dressing plin de rafturi și sertare este clar că o să am probleme de depozitare.
- Nu am luat în calcul schimbările de sezon și rotația garderobei. Când planific un dulap, o fac și în acord cu clima. Dacă este în general frig, atunci compartimentările trebuie să fie mai generoase, pentru a putea încăpea hainele voluminoase.
Pentru mulți, organizarea eficientă este asociată cu spații mari, dar și cu compartimentări sofisticate. Adesea spunem că lucrurile ar sta mai ordonate dacă locuința ar avea o suprafață ceva mai generoasă. Dar practica în organizare contrazice aceste spuse. Mic sau mare, un spațiu organizat este un spațiu organizat. Cantitățile sunt cele care strică fluxul și echilibrul. Odată asimilată această informație, vine claritatea.
Când prea mult este… PREA MULT
Un dressing compartimentat până la ultimul centimetru ar trebuit să stea ordonat aproape de la sine. Este ceea ce credem mulți. În realitate, nu este chiar așa. Când l-am proiectat mare, mare, cel mai probabil am făcut și noi achiziții vestimentare. Că acum avem unde să le punem! Nimic de zic. Fiecare deține cât vrea, dar ar fi de preferat să dețină și cât poate. În cazul de față, este vorba despre cât putem organiza, nu neapărat despre cât putem depozita. Căci depozitarea nu este de la sine ordonată. Ea presupune să pui cât mai multe lucruri în cât mai puțin spațiu.
Nu port rochii fiindcă nu am unde să le agăț. Nu dețin pantaloni la dungă și sacouri fiindcă îmi lipsesc suporturi speciale. Este mai simplu să mă îmbrac în blugi și să n-am bătăi de cap. Oare?
Toți ne dorim un stil vestimentar care să ne caracterizeze și haine care să ne pună în valoare în toate contextele sociale în care ajungem să ne aflăm. Dar cum facem ca dressing-ul și garderoba să ”lucrează” în favoarea noastră? Cum le facem să coopereze? Dacă ai cumpărat îmbrăcăminte nouă și nu ai eliminat surplusul, adică încă ai pe acolo haine din facultate, de dinainte de sarcină, acelea pe care le-ai luat din impuls și pe care nu le-ai purtat niciodată ori cele care nu îți mai vin, dar pentru care ai încă speranță… este clar o problemă de cantitate. Nu dressing-ul cel nou este de vină, ci cantitatea greu de gestionat! De altfel, dezordinea apare de fiecare dată când deținem mai mult decât putem purta și aranja. Care este cantitatea optimă? Doar tu poți decide!
Dacă organizarea se păstrează pe termen lung înseamnă că ai găsit metodele corecte.
Mai este cel puțin un aspect ce ne împiedică să avem un flux funcțional într-un dressing de mai mare frumusețea. Sunt prea multe compartimentări, prea greu de înțeles. Dar există cel puțin o soluție și pentru problema aceasta: testează diverse tehnici de organizare. Nu poți obține rezultate noi cu aceleași vechi metode. Nici spațiul nu mai este același.
Organizarea presupune experimentare continuă
Dacă ai preponderent sertare, împachetează, nu mai pune lucrurile în stive. Vezi doar ce este sus și uiți de ce păstrezi jos. Sau, dacă ai bară, pune pe umerașe chiar și piese care în mod obișnuit stau pliate. Un tricou și o pereche de jeanși lângă o jachetă formează o ținută completă. Iar aceasta este o modalitate foarte eficientă de organizare a dressing-ului. Când ai outfit-uri gata pregătite, te îmbraci mai ușor și mai rapid. O economie de timp pe care o vei aprecia mai ales dimineața.
*Acest articol este disponibil și în numărul 13 al revistei de organizare, design și fine living OrDeLi.
—
Alte articole despre organizarea hainelor care ar putea să îți fie utile:
- Garderoba capsulă, ediția de vară. Pași către minimalismul eficient
- Bagajul de vacanță care nu se pierde niciodată
- 5 idei simple pentru maximizarea și optimizarea spațiului din dulap
- Organizarea hainelor copiilor. Metoda pachetului
- 9 pași de urmat în timp ce reorganizezi dulapul
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.