Amenajările interioare reușite includ un design bun, funcționalitate sporită și lumină naturală o perioadă cât mai lungă din zi. Este știut faptul că în zona de studiu, lumina ajută concentrarea și, evident, identificarea facilă a materialele necesare. Iar în camerele celor mici, soarele este un bun prieten pentru sănătate, creativitate și joc. Copii ce fugăresc raze de soare sunt o desfătare pentru sufletul oricărui părinte. Avem inima plină și când ei reușesc să asimileze ușor noțiuni noi și să le integreze mai apoi în procesul personal de dezvoltare.
Sunt mult multe elemente de avut în vedere aici. Și mult mai multe comportamente de antrenat. Mimetismul este baza învățării în primii ani de viață, dar și mai apoi. Așa cum ne raportăm noi, adulții, la lucruri, la fel o vor face și cei mici, mai devreme sau mai târziu. Nu este o chestiune de tip ”dacă”, ci de tip ”când”.
Locul de joacă este mai atractiv dacă este scăldat de lumină naturală. Iar dacă celor mici le place, îl vor folosi intens. Ce înseamnă asta pentru părinți? Mai puține jucării împrăștiate prin restul casei. Sau, cel puțin, asta sperăm!
Copiii învăță mai cu spor dacă biroul este poziționat în apropierea ferestrei, deschise periodic pentru a ventila încăperea. Oxigenul favorizează și sporește performanțele.
Amenajarea camerei unui bebeluș sau a unui preșcolar include 3 zone clare: una pentru somn, una pentru joacă și una pentru haine. Biroul și spațiul de studiu apar în decor când copilul se apropie de anii de școală.
Acolo unde ajunge soarele montăm tablourile și ceasurile, pentru a ne bucura de primele și a ne folosi de cele din urmă.
Departe de geam însă vom așeza patul, ca somnul să fie lung și odihnitor, neîntrerupt de primele raze ale dimineții. Dar dacă planul camerei nu o permite, un set de draperii groase ne scapă și de această grijă. Un perete aflat departe de fereastră poate fi excelent și pentru un mic cinema acasă.
Locuința va arăta mai bine, mai ordonată și mai curată cu ajutorul mobilierului cu spații de depozitare incluse. Banchetele cu ladă sau corpurile cu sertare fac decorul elaborat și totodată practic.
Case organizate când copiii sunt mici?
Da, se poate întâmpla și așa ceva! În această etapă de dezvoltare a familiei, categoriile trebuie să fie puține și clare, iar depozitarea accesibilă. Dacă vedem, găsim repede și ajungem la obiectele de care avem nevoie, cresc șanse să le ducem la loc. Așa trebuie să gândim noi, părinții, așa înțeleg ei, copiii, spațiul și organizarea.
Camerele celor mici nu arată precum câmpuri de luptă când sunt împărțite în zone cu funcționalități clare.
Ei trebuie să știe că locul de studiu este doar pentru cărți, caiete și instrumente ajutătoare, nu și pentru jucării și mâncare. Iar în colțul de relaxare nu lasă haine și încălțări.
Sortarea și depozitarea pe culori, în funcție de mărime sau de categorie prinde repede la oamenii mici. Sunt primele repere pe care și le iau! Îi ajută să păstreze camera cât mai curată coșurile și cutiile, pe care le recunosc ușor și în care pot umbla fără ajutorul unui adult.
Organizarea la vedere îi face pe copii mai independenți și mai pregătiți să își asume responsabilitatea spațiului și a lucrurilor deținute încă din primii ani de viață.
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.