Planificarea financiară poate fi grea, mai ales pentru noi cei care nu am urmat o școală economică. Multe cifre transpuse în venituri, cheltuieli, credite, debite, facturi, plăți recurente… Iar pe măsură ce viața se întâmplă, ele nu se simplifică. Ba din contră, devin mai multe și calculele mai complexe. Nu mai suntem doar noi și salariul nostru, ci și partenerul/a de viață, copiii, școlile, ratele, asigurările…
Ce faci cu ele? Cum le ții șirul? Cum faci să prosperi și să te simți financiar în siguranță în fiecare moment? Sigur eu, ca specialist în soluții de organizare, ți-aș spune să planifici și să ții evidența. Corect și adevărat! Și o voi face mai jos, cu liniuțe. Discuția însă este mai complexă de atât! Ea are nevoie de profunzimea pe care doar un expert financiar o poate da, pentru că are studiile și uneltele necesare să te asiste aplicat de la angajare până după pensionare. Poate la 20, 30 de ani nu te gândești la pensie. Probabil că nici pe la 40. Dar ar fi bine să deschizi conversația cât mai devreme pentru a te asigura că îți vei menține standardul de viață în timp. Altfel spus, să te organizezi pe plan personal!
3 sfaturi de organizare financiară:
Din perspectiva unui specialist în acest domeniu îți pot recomanda următoarele:
- Ține o evidență a tuturor banilor deținuți și datorați. Poate fi o aplicație mobilă, un tabel pe calculator sau chiar o filă tipărită pe care scrii în fiecare lună sumele care intră în cont și cele care ies. Vizualizarea tuturor tranzacțiilor te face conștient(ă) de puterea ta reală de cumpărare și te învață să fii mai chibzuit(ă), când este cazul.
- Stabilește-ți obiective financiare clare. Este important să plănuiești modul în care îți vei cheltui banii, nu doar pentru a diminua cumpărăturile de impuls, ci și pentru a putea să îți împlinești o serie de dorințe: o vacanță, o mașină nouă, o achiziție pentru casă, o asigurare suplimentară…
- Creează-ți un fond de siguranță. Bani albi pentru zile negre. Da, viața trebuie trăită, dar provocările sunt depășite mai ușor când avem resurse puse la păstrare. Probabil că ai auzit deja de regula 50-30-20 (50% din venituri le folosești pentru cheltuieli de zi cu zi (facturi, mâncare, transport, rate etc.), 30% din bani sunt alocați pentru împlinirea diferitelor dorințe (ex. un abonament la sală, un curs nou, cinema, restaurante etc.), iar 20% merg într-un cont de economii și, poate, investiții. Este cel mai simplu model de organizare financiară!
De ce este bine să ai un plan financiar?
Pentru că:
- Te ajută să îți controlezi cheltuielile și să economisești bani.
- Îți oferă o imagine clară a situației financiare actuale și viitoare.
- Te susține să iei decizii financiare informate și responsabile.
Recomandare: Serviciul Banking 1:1, de la Raiffeisen Bank
Să trecem acum la discuția aplicată care, deși tehnică, este umanizată prin serviciul de Banking 1:1 pe care Raiffeisen Bank îl oferă gratuit dacă ești unul dintre clienții săi. Eu sunt, soțul meu este, compania are conturile acolo. Dincolo de interesul personal de a ști care sunt noile servicii și ce îmi aduc ele acum și în perspectivă, am simțit că opțiunea de Banking 1:1 merită o extra recomandare. Pentru că te ajută și te învață! Dar se împletește foarte bine și cu organizarea, căci aplicația interactivă Raiffeisen Smart Finance presupune o schimbare a modului de gândire și de acțiune, o scalare la nivel extins, o abordare sistematică a banilor noștri. Pe scurt, însușirea unei rutine financiare sănătoase!
Totul începe cu o vizită în agenție.
Să ai acces la un expert care te ghidează în stabilirea obiectivelor financiare pe termen scurt, mediu și chiar lung este un mare beneficiu. Mai ales dacă nu ai un background economic (insist pe acest aspect, pentru că și pentru mine este un punct slab pe care, fără ajutor de specialitate, nu îl pot transforma într-unul forte). Discuția este simplă și agreabilă. În baza informațiilor pe care le furnizezi, prin aplicația Raiffeisen Smart Finance este generat un plan adaptat nevoilor și dorințelor. Recomandările sunt clare pentru a putea fi transpuse în realitate. Fie că vorbim de economii, investiții sau gestionarea datoriilor, obiectivul primar al serviciului de Banking 1:1 este să te conducă pas cu pas către decizii responsabile, fără a te influența, doar te asistă. Banca nu vrea să îți vândă ceva. Da, îți prezintă opțiuni, cu scopul de a te informa făcând simulări concrete. Știi despre ce e vorba, decizi în consecință la momentul pe care tu îl consideri oportun! Fără nici o presiune!
O Românie educată financiar are șanse mai mari să prospere
De la lansarea Raiffeisen Smart Finance peste un milion de români au purtat mai bine de 2,3 milioane de conversații 1 la 1 cu experții băncii. Cele mai multe au fost despre pensii, asigurări și produse de investiții. O informație care mi-a plăcut mult fiindcă dovedește că educația în domeniu este în creștere, lucru ce se va transpune într-un bine viitor pentru societate. O investiție profitabilă fără doar și poate!
”Românii nu sunt obișnuiți cu planificarea financiară pe termen lung. Dar trebuie să gândim măcar pentru peste 5 ani. Fast banking-ul este bun pentru digitalizare, dar este necesară și o abordare timeless. Ai dileme financiare, ai nevoie să vorbești cu cineva. Simți nevoia să vorbești cu cineva! Din această perspectivă rămânem fideli ideii de banking tradițional. The good old fashion way.”
Laura Mihăilă, Director de Marketing, Comunicare și CX Raiffeisen Bank România.
Ce abordare umană într-o lume în viteză… Da, eu simt nevoia să vorbesc cu cineva, să fiu însoțită pe un drum pe care nu prea îl cunosc. Dacă și tu simți la fel în materie de banking, îți las încă o dată linkul către serviciul Raiffeisen.
#raiffeisenbank #banking1la1 #planificarefinanciara #planfinanciar
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.