Maya Rooz: Organizare pentru expați prin adaptarea la modele culturale diverse

by admin

Organizarea este versatilă, flexibilă și creativă. Este important să înțelegem că nu există o metodă potrivită pentru toată lumea și nici soluții miraculoase ce rezolvă odată pentru totdeauna problemele de flux din casele noastre. Organizarea crește și se transformă împreună cu noi. Iar atunci când ești specialist în acest domeniu, înainte de orice, trebuie să asculți și să înțelegi cât poți de bine contextul clientului și de abia apoi să acționezi. De aceea, în rândurile următoare, te invit să o cunoști pe Maya Rooz, un specialist în organizare care face carieră lucrând cu cei care caută un nou ”acasă” departe de țara natală.

*Articolul este disponibil și în numărul 11 al revistei digitale de organizare, design și fine living Ordeli.

De origine din Marea Britanie, Maya trăiește în prezent în Germania, unde a făcut din pasiunea sa pentru organizare o profesie ajutând expați care se mută în München. În paralel, este și International Liaison Manager la Association of Professional Declutterers & Organisers (APDO, UK), asociație prin intermediul căreia am și cunoscut-o.

Ce calități trebuie să aibă un professional organizer pentru a răspunde nevoilor unor clienți de diverse naționalități?

Maya Rooz: Clienții mei sunt în principal expați care locuiesc în München. Necunoscând limba germană, am gravitat în mod natural în jurul vorbitorilor de engleză. Interesant este faptul că unii dintre ei se află în Germania pentru o perioadă determinată de timp, așa că, în calitate de specialist în organizare, trebuie să le ofer soluții versatile, pentru că în orice moment se pot muta într-o țară nouă, să o ia de la capăt. Eu, la rându-mi sunt expat. Am locuit în 8 case, în 5 state diferite, în decurs de 18 ani. Așa că abordarea îmi este firească, familiară.

La clienții de origine americană am observat o nevoie evidentă de ajustare la un spațiu mai mic decât cel de care dispun în Statele Unite ale Americii. Pur și simplu nu le încap lucrurile în noua locuință. Aceeași dificultate o întâmpină și persoanele care se mută din Germania în Marea Britanie, unde casele tind să fie chiar mai mici.

Pe lângă atenția la diferențele culturale, calitățile pe care trebuie să le aibă un specialist în organizare sunt: să asculte cu atenție, să fie empatic, să aibă răbdare, să nu judece și să înțeleagă faptul că persoana cu care lucrează se află într-un proces de transformare în care are nevoie de susținere.

Credit foto: Maya Rooz

Cum reușești să te adaptezi la normele culturale ale clienților tăi?

M.R.: Din fericire, am crescut într-un mediu internațional, așa că înțeleg diferențele culturale. A fi curios și a nu face presupuneri este cheia. Când organizez o bucătărie cu clienții mei chinezi, există atât de multe articole, atâtea electrocasnice și ingrediente pe care nu le-am văzut în viața mea, încât este o adevărată provocare să găsesc locuri-casă pentru ele. În astfel de situații, pun multe întrebări și ascult.

Credit foto: Maya Rooz

Cum alegi clienții cu care vei lucra având în vedere că aceștia provin din medii diverse?

M.R.: Sunt foarte selectivă în ceea ce privește clienții. Nu are legătură cu mizeria din casă sau cu originea lor. Totul începe cu un apel telefonic de cunoaștere, de descoperire. Pentru ca muncă mea să aibă rezultate pe termen lung, aleg să colaborez cu oameni cu mintea deschisă, care doresc cu adevărat să crească și să-și schimbe viața și să își îmbunătățesc sistemele de organizare, mai mult decât să aibă o casă demnă de Instagram. Lucrez în special pe bază de recomandare, clienții mei devenind ambasadori ai serviciilor pe care le ofer.

Credit foto: Maya Rooz

Ce servicii oferi cel mai frecvent clienților?

M.R.: Am început activitatea de specialist în organizare cu focus pe mutări, dar după 2 ani de la certificarea în coaching, m-am axat în special pe mind decluttering și servicii de coaching. Cu mentalitatea potrivită, oricine se poate organiza, așa că acum tind să mă ocup de „lucrurile din spatele lucrurilor”.


”A asculta cu toată ființa ta este cheia pentru a fi un organizator bun, indiferent de cultură. Dacă pui întrebările potrivite, vei ajuta clientul să ia deciziile corecte.”


Ce obiective profesionale ți-ai stabilit pentru 2024?

M.R.: Scriu o carte care probabil îmi va lua un an întreg. Principalul meu obiectiv este să fiu cel mai bun coach pentru clienții mei. Voi continua să vorbesc despre activitatea pe care o desfășor fiindcă este una din marile mele pasiuni. Subiectul organizării casei și vieții este unul foarte relevant și trebuie să îi dăm vizibilitatea cuvenită.


Poate ți-ar mai plăcea să citești și:

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Ti-ar putea placea si articolele urmatoare

Citește OrDeLi – Revistă trimestrială de Organizare, Design & fine Living

Articole

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și accesează gratuit e-book-ul #MareaOrganizare

@2024 Toate drepturile rezervate Diana Mihăilă

Website realizat și găzduit de DUCADU