Garderoba capsulă, ediția de vară. Pași către minimalismul eficient

by admin

Ador vara, mai ales atunci când sunt pe plajă, la mare. Îmi plac serile și rochiile vaporoase în care mă simt femeie. Iubesc bronzul ce-mi pune culoare pe chipul altfel palid. Mă dau în vânt după briză și ale ei calde și suave mângâieri. Iubesc albul! Vara este un sentiment ce a crescut cu mine și în mine cu fiecare an. Un anotimp al visării și al contemplării, al descoperirii și redescoperirii, al idilelor și speranțelor… Când reîncepea școala toți ne întorceam… alții. Și era bine, deveneam!

Acum când transformările fizice nu mai sunt la fel de evidente, intervine rafinarea. A sinelui și a ceea ce ne înconjoară și deținem. Un moment bun pentru minimalism și pentru o garderobă capsulă. Am citit undeva că atunci când deschizi dulapul cu haine trebuie să ai același sentiment de bucurie pe care ți-l dă întâlnirea cu un prieten drag. O paralelă frumoasă ce m-a făcut să mă gândesc la chipul prietenului/prietenei. Deci, dacă dulapul meu ar fi un om, el ar fi suplu, cu o eleganță subtilă, care preferă albul și nuanțele neutre, dar adoră și tușele de turcoaz, oranj și fucsia, cât să dea personalitate simplității. S-ar îngriji de lucrurile sale, de aspectul său, de cum se simte când poartă ceva și cum se prezintă când merge undeva.

Ce este garderoba capsulă

O garderobă capsulă este o colecție de articole alese cu grijă, ce se combină ușor unele cu altele într-un numărul mare de ținute. Pe scurt, deții puțin, dar combini mult, fără dileme vestimentare de genul ”Nu am / nu știu cu ce să mă îmbrac”.

Garderoba capsulă. Primii pași

Nu îmi place să epatez, deși în zilele mele bune sunt atât de extrovertită încât simt că trăiesc în afara trupului. E foarte posibil să port culori aprinse, deși nu este obligatoriu. Dacă mă simt bine, slabă, elegantă, puternică, feminină, relaxată… you name it, atunci se vede. Iar când o haină nu mai îmi dă niciuna din stările astea, trebuie să plece. Din experiența mea în construirea unei garderobe capsulă, dar și cea de specialist în organizare, am scris o listă cu pași ce pot face procesul mai simplu și mai durabil.

  1. Înainte de a cumpăra ceva, orice, evaluează întreaga garderobă. Triază cu atenție și separă ce este de păstrat de ce este de dat sau de depozitat. De regulă, depozităm ce este de extrasezon, dar mai pot fi și haine de donat sau de vândut, de care ne ocupăm mai târziu. Lasă pe rafturi, în sertare și pe bară DOAR ce îți place cu adevărat, îți vine și se poate purta în combinații diverse. Pentru hainele de ocazie, de pildă, alcătuiește o secțiune separată. Ea nu se va calcula în totalul garderobei capsulă de zi cu zi, așa cum nu vor intra nici uniformele sau ținutele dedicate unei activități sau unei sărbători.
  2. Evaluează-ți stilul vestimentar. Acum că ai în față doar ceea ce REALMENTE ADORI, îți poți evalua ușor stilul și îi poți observa evoluția. Făcând asta, treci firesc către pasul următor.
  3. Alcătuiește un fashion moodboard. Crearea unui moodboard de modă este o modalitate creativă de a-ți explora stilul. Pune în el piesele vestimentare care îți lipsesc pentru a-ți desăvârși garderoba capsulă. Moodbard-ul este util și când dorești să experimentezi diferite look-uri și trenduri. Expuse le vei vizualiza mai ușor și să vei înțelege dacă sunt sau nu pentru tine.
  4. Identifică piesele esențiale. Acestea sunt cele pe care le porți mai tot timpul anului, în combinații diverse, în suprapuneri de piese și texturi. Pe scurt, cele care stau la baza oricărei garderobe, capsulă sau nu.
  5. Stabilește o paletă de culori.  O garderobă capsulă are la bază culori naturale și non-culori: alb, bej, gri, bleumarin, negru. Accentele și personalitatea fiecăruia transpar din culori vibrante. Dar mai sunt și culori ”de vară” și culori ”de iarnă”. Sunt culori care ne vin bine când suntem bronzați ori când avem o anumită nuanță la păr. Culori de zi cu zi sau de evenimente. O analiză cromatică în baza acestor criterii te va ajută să alegi mai bine următoarele piese vestimentare.

Pont:

Pe coolors.co poți încărca imagini cu piesele vestimentare preferate pentru a crea o paletă de culori pe care să o folosești drept reper.

Credit foto: Sebastian Moise

Ce conține garderoba capsulă de vară a unei femei

Fără a aveam în intenție excluderea domnilor, m-am concentrat de această dată pe garderoba de damă, cu promisiunea că voi reveni cu un articol dedicat bărbaților. Căci garderoba capsulă este potrivită pentru toată lumea, așa cum este și organizarea.

Haine:

  • 3-4 tricouri (culori neutre și accent)
  • 2-3 maiouri
  • 2-3 bluze și/sau cămăși
  • 2-3 perechi de pantaloni scurți
  • 2-3 fuste (diferite lungimi și stiluri)
  • 2-3 perechi de pantaloni lungi și/sau de blugi
  • 2-3 rochii casual
  • 1-2 opțiuni mai elegante pentru evenimente
  • 1-2 salopetă/e
  • 1 jachetă ușoară și/sau 1 blazer
  • 1 cardigan și/sau pulover pentru serile mai răcoroase

Pantofi:

  • 1 pereche de sandale
  • 1 pereche de papuci
  • 1 pereche de pantofi casual și/sau sport
  • 1 pereche de pantofi cu toc

Accesorii:

  • Pălării (ex. pălărie de paie, șapcă etc.)
  • Ochelari de soare
  • Eșarfe
  • Bijuterii (cercei, inele, coliere, broșe etc.)

Interesant:

Garderoba capsulă de sezon conține aproximativ 25 de piese vestimentare. Pentru un an întreg este evaluată la circa 40-50. Accesoriile și încălțămintea se calculează separat, păstrând însă proporția.

Garderoba capsulă. Următorii pași

Reperele următoare se aplică la întreaga garderobă, indiferent de sezon.

  1. Grupează articolele similare (ex. toate bluzele, toți pantalonii) și aranjează-le după culoare și țesătură. Formarea de categorii este facilă și eficientă, ea ajutându-ne să păstrăm ordinea și fluxul din dulap.
  2. Creează combinații diferite. Scopul fiecărui articol din garderoba capsulă este să poată fi purtat în cel puțin 3 ținute diferite. Dacă se combină ușor, se califică și se încadrează în scopul articolului pe care îl citești.
  3. Depozitează eficient. Eficient înseamnă cum îți este cel mai ușor să găsești și să pui la loc. Desigur, țesăturile groase, precum denimul sau tricotajele stau mai bine împăturite față de cele subțiri, diafane care se mișcă elegant în bătaia vântului și care trebuie agățate pe umeraș, lângă hainele ce se poartă tot timpul călcate. De altfel, aceasta este și imaginea pe care o zugrăvește Marie Kondo când vorbește despre cum facem distincția între ce este de pus pe umeraș și ce este de împăturit.
  4. Lasă accesoriile la vedere. Sigur, pe cele prețioase este bine să le păstrăm în sertare și în cutii de bijuterii. Însă pe cele de zi cu zi este mai practic să le ținem pe un suport, la vedere și să le combinăm la ținutele alese. Mai ales vara, când le putem purta și etala oricând și oriunde.
  5. Planifică ținutele. Scriam mai sus că o haină din garderoba capsulă trebuie să poată fi asortată în cel puțin 3 ținute. Sunt consultanți vestimentari care spun că 5 este minimul necesar. Indiferent de număr, trebuie să îți spun că nu ajungi la el fără exercițiu. Îți poți face antrenamentul creând moodboard-uri. Este și o formă de inventariere vizuală a pieselor deținute.

Cum menținem garderoba capsulă în numărul optim

Primele idei care mi-au venit în minte și cred că printre cele mai ușoare sunt:

  • One in, one out. Regula poate fi ușor de urmat de oricine. Ai cumpărat ceva, ai dat altceva.
  • Inventarul periodic. Trimestrial uită-te printre hainele din dulap. Poate ai mai primit ceva, poate s-a mai deteriorat altceva…
  • Elevarea garderobei. Poți să începi cu 25 de piese și să crești la 50 fără a fi o abatere de la ”regulă”. O evoluție de stil este și cantitativă, nu doar calitativă.
  • Reducerea la… minimul necesar. Procesul poate fi și invers, de la mai mult, la mai puțin. Și de regulă așa evoluăm cei mai mulți. În timp, cu blândețe, atenție și drag de noi și de lucrurile noastre.

Beneficiile garderobei capsulă

Mai puțină bătaie de cap. Mai puține opțiuni, mai puține decizii! Să te îmbraci devine ușor și plăcut când în dulap ai doar haine pe care le iubești, știi să le porți și să le asortezi, dar mai ales care te fac să te simți încrezătoare.

Este sustenabil. Mai puține haine cumpărate, mai puține haine de reciclat. În plus, se creează și o presiune asupra industriei modei pentru adoptarea unor tehnici durabile și cu mai mult respect față de mediu (ex. mai puține substanțe chimice în ape și oceane, mai puține deșeuri textile în gropile de gunoi, o amprentă de carbon mai mică).

O mai bună organizare a timpului și bugetului. Ai mai puține lucruri, dedici mai puțin timp organizării. Mergând pe același fir logic, cumpărăm mai puțin, ne rămân mai mulți bani pentru hobby-uri, călătorii, educație, sănătate etc.

Calitate versus cantitate. Elevarea stilului este firească pe măsură ce evoluăm, iar ea se reflectă și în calitatea obiectelor deținute. Reducerea achizițiilor de impuls, crearea unui wishlist și planificarea achizițiilor împlinesc nu doar acest punct, ci și pe precedentul.


Fan fact:

Conceptul de garderobă capsulă datează din anii ’70 și îi este atribuit lui Susie Faux, proprietara unui butic din Londra, numit Wardrobe. Potrivit lui Faux, un dulap capsulă conține câteva articole esențiale și atemporale, precum fuste și pantaloni, ce pot fi asortate cu piese de sezon. Conceptul a luat amploare în 1985, odată cu prima colecție capsulă a designerului Donna Karan, numită „Șapte piese ușoare” (7 easy pieces). Colecția a inclus un body, o fustă, o jachetă croită, o rochie, o piesă din piele, o cămașă albă și un pulover din cașmir. Scopul său: tranziția de la programul de la birou la o ieșire seara.

Credit foto: The New York Times

”Nu a fost niciodată despre o prezentare de modă, ci doar despre garderoba mea.”

Donna Karan

Conștientizare și durabilitate

Pe post de încheiere, deși subiectul îl voi mai deschide și în sezonul rece, ca să fie echitabil și echilibrat față de dulap și natură…

Garderoba capsulă a revenit la modă în mare parte datorită interesului crescut pentru reducerea impactului asupra mediului și a cererii mai mari pentru procese de producție mai durabile și mai responsabile. Popularitatea pe care minimalismul a câștigat-o în design s-a resimțit și în modă. Alte două concepte în tendințe sunt Silent Streetwear și Quiet Luxury. Despre ele am scris nu doar pe blog, ci și în paginile revistei digitale de organizare, design și fine living OrDeLi.

Alte articole despre organizarea hainelor care ar putea să îți fie utile:

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Ti-ar putea placea si articolele urmatoare

Citește OrDeLi – Revistă trimestrială de Organizare, Design & fine Living

Articole

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și accesează gratuit e-book-ul #MareaOrganizare

@2024 Toate drepturile rezervate Diana Mihăilă

Website realizat și găzduit de DUCADU