Ani Olteanu: Coaching your way up

by admin

Dezvoltarea continuă face parte din dezideratele omului modern. Să înveți ceva nou, să îmbunătățești un aspect pe un palier pe care îți dorești să performezi, să vrei să treci la nivelul următor, toate pot constitui obiective în diferitele etape de dezvoltare ale unui individ. În teorie, sună bine și frumos. În practică însă, setarea obiectivelor și identificarea pașilor ridică o serie de probleme. Probleme la care un coach ar putea avea răspunsuri. Astfel am început interviul pe care l-am scris în numărul 12 al revistei digitală de organizare, design și fine living, OrDeLi, despre Ani Olteanu, coach de dezvoltare personală și profesională și despre domeniul său atât de căutat în zilele noastre, dar și de populat de persoane cu prea puțină experiență.

Cum alegi specialistul cu care lucrezi, ar trebui să fie întrebarea de la care pornește conversația. Un coach bun ne însoțește în devenirea noastră și poate face ca succesul să fie o constantă, nu o întâmplare. Unu nepotrivit pe poate face să ne vedem în oglinzi diforme.

Ani a fost speaker în cadrul celei de-a șasea ediții a conferinței #MareaOrganizareLIVE (concept pe care l-am lansat în 2019). A ridicat efectiv sala în picioare prin felul în care a ghidat audiența. Și-a gândit prezentarea cu tact și cu multă atenție. A destructurat un domeniu vast pe înțelesul tuturor, facilitând astfel drumul multora către o astfel de abordare a vieții. În secolul vitezei și al tehnologiei, cunoașterea de sine este necesarăl. Pentru mult râvnitul mindfulness, dar mai ales pentru cunoașterea de sine pe toate palierele vieții, cu precădere pe plan personal și pe cel profesional.

Nu mai lungesc vorba scrisă și las în continuare răspunsurile pe care Ani le-a oferit pentru OrDeLi. Pe mine m-au inspirat. Sper că și pe tine.

De ce ar trebui să lucrăm cu un coach?

Ani Olteanu: Un coach te poate ajuta să vezi lucrurile și dintr-o altă perspectivă. Îți poate oferi ghidaj, suport, feedback consistent și constructiv, pentru a-ți crește motivația de a te menține pe direcția aleasă, care știi că este cea bună, chiar și atunci când apar obstacole și ești tentat(ă) să renunți. Lucrăm cu un coach pentru rezultate mai rapide și mai solide, atunci când alegem să ne dezvoltăm într-o anumită direcție.

Când ar trebui să începem să colaborăm cu un coach? Există o perioadă ideală?

A.O.: Deși multe persoane își propun în anumite momente din an (ex. Revelion, ziua de naștere) să obțină diverse realizări, momentul potrivit este de fapt atunci când te confrunți cu provocări majore sau când îți dorești să faci un salt important în plan personal sau profesional. Un coach îți oferă suport în setarea și în clarificarea obiectivelor de dezvoltare, te sprijină în îmbunătățirea atitudinii față de tine, față de obiectivele tale, față de cei care te pot ajuta în atingerea acestor obiective, față de modul în care îți gestionezi timpul și energia. Te ajută să devii mai organizat(ă), mai concentrat(ă) pe ceea ce este cu adevărat important. Să atingi rezultate concrete și să îți dezvolți astfel încrederea în tine și în ideea că tot ce îți propui, îți dorești cu ardoare și asupra căruia acționezi cu eficiență devine realitate.

Cum ne setăm obiective și ce trebuie să facem pentru atingerea lor?

A.O.: Înainte de a începe să ne setăm obiective, este necesar să ne clarificăm imaginea despre viitor, despre ceea ce ne dorim să devenim, să facem, să avem, pentru a atinge un nivel mai mare de împlinire și de mulțumire de sine. Următorul pas firesc este să scriem o listă cu toate dorințele pentru viitor și să transformăm aceste dorinte în obiective SMART. Un alt pas fundamental este să definim “de ce” este important să atingem acele obiective, care este valoarea lor pentru noi. Un obiectiv, ca să merite efortul de a-l realiza, trebuie să fie valoros în primul rând pentru cel care și-l setează și să fie valoros pentru cei implicați sau afectați de rezultatele atingerii sale. Sau, cel puțin, să nu încalce drepturile și valorile celorlalți și, de asemenea, să respecte legea.

În funcție de valoarea stabilită pentru fiecare obiectiv în parte, devine ușor să prioritizăm și să alegem la ce obiectiv lucrăm. Este important să alegem maxim unul sau două obiective foarte valoroase la care lucrăm susținut o perioadă suficientă de timp cât să realizăm pașii cei mai dificili (primii, de regulă). Când observăm că am avansat în planul nostru, că obținem rezultate notabile și că ceea ce avem de făcut mai departe pentru atingerea obiectivului a devenit aproape o rutină, putem începe să lucrăm la următorul obiectiv de pe lista de priorități. Este necesar ca pentru fiecare obiectiv la care ne angajăm să avem un plan de lucru scris, cu acțiuni concrete și termene limită. Cel mai bun plan se construiește analizând obstacolele pe care le-am putea întâmpina pe parcurs și identificând cel puțin 2-3 soluții prin care am putea depăși acele obstacole.

Cum aleg cel mai potrivit coach pentru obiectivele mele?

A.O.: Cel mai potrivit coach este cel care are experiență în domeniul în care dorești să te dezvolți și în care ți-ai stabilit obiectivele pe care dorești să le atingi. La fel de important este să fiți “pe aceeași lungime de undă”, să simți că te înțelege, că îți înțelege obiectivele, că te poate susține și că poți avea încredere în el/ea. Pentru a te asigura de toate acestea, stabilește o întâlnire în care să îi pui întrebări și să îi ceri clarificări.

Pe ce ar trebui să mă concentrez pentru a avea un 2024 de succes? Sau orice alt an de acum înainte.

A.O.: Ca să ai succes în 2024 și în orice altă perioadă din viață, definește cât mai clar ce înseamnă succesul pentru tine în acel punct. Analizează-ți nevoile și dorințele, stabilește ce vrei să realizezi în acest an/interval, unde te afli raportat la unde vrei să ajungi, ce resurse ai ca să atingi ceea ce-ți propui, ce îți mai trebuie și ce mai este necesar să dezvolți la tine. Acceptă că ești unicul responsabil de rezultatele pe care le obții, de modul în care acționezi și în care gândești. Ia-ți angajamentul față de tine că vei face tot ceea ce este necesar pentru a-ți atinge obiectivele importante, în concordanță cu valorile tale, fără să încalci drepturile și valorile celorlalți și pe ale societății din care faci parte.

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Ti-ar putea placea si articolele urmatoare

Citește OrDeLi – Revistă trimestrială de Organizare, Design & fine Living

Articole

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și accesează gratuit e-book-ul #MareaOrganizare

@2024 Toate drepturile rezervate Diana Mihăilă

Website realizat și găzduit de DUCADU