Pe Mihnea Ratte trebuie să îl cunoști! El chiar este un fotograf fericit, așa cum se prezintă cu nonșalanță. Pe unii îi șochează titulatura. Pe alții îi intrigă. Pentru noi însă, cei care am ajuns să îl cunoaștem, aceasta chiar este cea mai potrivită descriere a lui! Mihnea a fost fotograful care m-a pozat pentru prima data cu diploma mea de professional organizer. ”Urcă pe scările astea”, mi-a zis. ”Și acum uită-te spre mine ca și când n-aș fi aici”. Era 2017 și momentul acela s-a oprit în timp pentru mine. Mihnea te face să te simți confortabil și în momentele în care mâinile îți transpiră pe conturul ramei, iar inima bate un pic mai tare decât ai vrea să recunoști.
Așa că un articol despre organizarea gadget-urilor și a încărcătoarelor pe care le luăm pentru a ne poza în vacanțe nu putea fi scris fără contribuția lui. Mare iubitor de natură și de munte, își ia adesea bicicleta sau motorul și pleacă în explorări. Apoi ne uluiește pe noi cu pozele pe care le postează pe rețelele de socializare.
Ca fotograf, consider că tot ce este pe lângă telefon este bonus. Camerele smartphone-ului și bateria au ajuns departe și te poți baza chiar o zi întreagă să faci poze, plăți, să navighezi online… Poți face tot cu telefonul!
Mihnea Ratte, fotograf fericit
Ca background, sunt biciclist, munțoman și motociclist de o viață și asta m-a făcut să caut mereu produse compacte. Iar faptul că sunt fotograf, m-a făcut să înțeleg că nimeni nu are nevoie de un aparat mare, de un dinozaur de DSLR sau de un mirrorless performant pentru a poza două cafele, un prânz și trei peisaje.
Așa că eu plec în vacanțe cu un Ricoh GR3x, care îmi oferă tot ce aș putea avea nevoie de la un aparat foto care încape în buzunar. Înainte am avut un Sony Rx100, foarte bun, dar am niște standarde în materie de calitatea imaginii pe care nu le întrunea. Mi-am dorit să fac poze și filmări ca din dronă, în zone în care zborul este interzis, așa că am mereu la mine un Insta360, o cameră extrem de mică, dar care îți permite să fii foarte creativ. Și dacă tot am zis de dronă, în zonele unde se poate zbura, am ales un DJI Mini 3 Pro, o dronă extrem de mică și de performantă. Pentru încărcarea lor am cam făcut research.
Charge, recharge…
Până nu de mult încărcătoarele performante erau mari și grele. Dar acum exista brandul Anker, de la care am o bateria 633 de 10.000mAh, cu magsafe, de la care îmi încarc și ceasul dacă este nevoie pe drum. Tot de la Anker am și un încărcător 521 Nano Pro cu doua ieșiri USB C și un încărcător 751 Nano II, de 65w, care poate încărca super repede bateriile de la dronă sau de la aparat. Încărcătoarele astea au cam 40% din mărimea unuia de la alte branduri.
Safety first!
Fiecare are husă sau geantă de protecție, accesorii esențiale pentru a nu zgâria și sparge aceste device-uri destul de fragile. Pentru aparatul foto am o husă Think Tank Little Stuff It!, drona vine cu geanta ei de la producător, la fel și Insta360, care are husă și protecție de lentile de la producător în pachet.
Kit-ul călătorului digital
Experiența lui Mihnea de fotograf, dar mai ales de călător și nomad ne poate fi extrem de utilă pentru a ne alcătui propriul kit digital. Achiziții mici sau mari care te lasă să te concentrezi pe experiență, nu pe cantități și greutăți. Iată recomandările:
Pentru încărcătoare și cabluri folosesc Osprey Transporter Powerhouse, un portofel puțin mai mare și bine organizat, în care am și AirPods-urile, actele, cardurile bancare și cele pentru aparatul foto, drona, Insta360. Toate acestea se plimbă cu mine într-un Osprey Transporter Flap de 20l, mai mult decât încăpător pentru toate cele enumerate. Plus un fâș de ploaie și, că tot e vreme rece acum, o geacă de puf. Mereu am apă la mine și pentru că îmi e dragă natura, folosesc un bidon reutilizabil pliabil Hydrapak de 1 l, pe care de cele mai multe ori îl umplu pe la cafenele sau din râuri.
Mereu când ajung acasă, descarc totul pe un hard extern pe care stochez materialele personale. Tot ce fotografiez este în format RAW, deci oricum trec prin laptop pentru editare.
Pe Mihnea îl găsești pe Facebook și Instagram.
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.