Pentru iubitorii de poezie, o seară sau chiar un sejur în casa poetului Tudor Arghezi reprezintă o experiență de neuitat. O experiență ce este posibilă în București, din anul 2023, de când imobilul în care a trăit și a creat, între 1912 și 1930, a fost renovat complet și introdus în circuitul hotelier. Cele 8 camere cu aspect modern și tușe romantice păstrează amprenta trecerii sale. A fost o condiție esențială a amenajării. De transformarea lor s-a ocupat designerul de interior Gina Manolea, a cărei poveste am scris-o și în numărul 12 al revistei de organizare, design și fine living, OrDeLi, alături, desigur, de etapele acestui proiect spectaculos și încărcat de istorie.
Proprietarii clădirii în care a locuit marele poet Tudor Arghezi își doreau să o transforme într-un AirBNB, în care fiecare cameră din imobilul de pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu, nr. 12, din Capitală, să aibă funcționalitatea necesară pentru a fi închiriată în regim hotelier. Importantă însă a fost și individualitatea dată de fostul locatar celebru, a cărui trecere se dorea a fi tușa accent, povestește Gina. Armonizarea acestor aspecte s-a făcut într-un timp record: doar 4 săptămâni.
Arghezi a scris aici volumele “Cuvinte potrivite”, “Icoane de lemn”, “Poarta Neagră” și a redactat revista “Bilete de papagal”.
Investitorul, Premier Global Investment, deși de origine turcă, a precizat că vrea să mențină vie amintirea poetului și să integreze cât mai multe obiecte care să ne amintească de acesta. Astfel, fiecare apartament poartă numele unei poezii. Două dintre ele au fost sugerate chiar de către noul proprietar: ”Mirele” și ”Mireasa”. Restul au venit cumva de la sine atunci când îmi imaginam cum va arăta fiecare cameră în parte.
Gina Manolea, designer de interior
Pentru a orna pereții clădirii, au fost folosite picturi în ulei cu poetul, realizate de artista Maria Dima. Recepția a fost și ea decorată cu imaginea lui Arghezi, imprimată pe tapet făcut la comandă. Fiecare încăpere este amenajată cu detalii din poezii, puse într-o perspectivă veselă. În decor, au mai fost integrate și cărți și obiecte ce au fost găsite în casă, la momentul achiziției.
Numele celor 8 camere sunt: Mirele, Mireasa, Paradisul, Miezul nopţii, Miracolul, Umbra, Aprilie și Serenada. O noapte de cazare în casa lui Tudor Arghezi, din Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 12, costă aproximativ 300 de lei.
Suprapunerile de texturi și cromatica aleasă fac spațiul cald și primitor, iar detaliile, unic.
Încăperile au fost amenajate să fie atât confortabile, cât și practice, cu spații de dining, chiar și cu mici zone de office, pentru cei care lucrează remote. Fiecare cameră se poate închiria individual, având baie proprie și chicinetă.
Vila a fost preluată într-un stadiu avansat de degradare, investiția totală pentru reabilitare depășind 200.000 euro. Pentru amenajarea cu obiecte de mobilier a mai costat circa 50.000 de euro. Implementarea designului s-a făcut după moodboard-uri, în doar o lună de zile.
Pasiunea Ginei pentru design interior are rădăcini în propria-i familie. Bunicul, tâmplar de meserie, a inspirat-o să creeze ambiente armonioase și să îmbine utilul cu frumosul.
”Tot ce trăiesc astăzi, faptul că reușesc să aduc fericire și organizare în casele oamenilor, se datorează în mare parte bunicului meu. Mi-am petrecut copilăria în atelierul lui de tâmplărie, privindu-l cât de frumos prelucrează lemnul și cum era admirat de oamenii din satul său. Pentru mine, cea mai mare fericire este atunci când realitatea depășește randarea, iar clientul este fericit în noua sa casă.”
povestește Gina, care, după 10 ani în Arabia Saudită, s-a întors acasă cu dorința de
a-și împlini visul de a deveni designer de interior.
A deschis un atelier de mobilier pe comandă, care să pună în practică proiectele de design. De la mobilă și amenajări, pasul către construcții a venit firesc, așa că astăzi proiectele pe care le oferă sunt integrate de la desen până la inaugurare.
”Prima dată, am pus pe picioare un atelier de mobilă pe comandă, apoi am dezvoltat această nișă către design interior și construcții. Este o nevoie mare de oameni capabili pe piața noastră, care să ofere servicii complete de amenajări interioare. Cu sprijinul echipei, în anul 2023, am reușit să finalizăm peste 50 de proiecte. Mă bucur să văd că oamenii își doresc ca spațiul lor să fie gândit de la începutul renovării, pentru a salva timp și bani, care altfel se duc pe lucruri nejustificate.”
Gina Manolea, designer de interior
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.