Cum ar fi să privești dressing-ul și ca pe un business, nu doar ca pe încă un spațiu de organizat? Cum ar fi dacă ți-ai acorda timp să privești, să atingi și să te conectezi cu fiecare articol vestimentar pe care îl deții pentru ca apoi să decizi dacă locul lui mai este în dulapul tău? Cum ar fi dacă te-ai lăsa inspirat(ă) de această abordare în organizare?
O selecție atentă și o sortare riguroasă a ce nu îți mai vine, nu îți mai place, nu îți mai este de folos îți creează spațiu în dulap, dar îți poate aduce și venituri suplimentare dacă ele, piese (haine, încălțări, accesorii), sunt în stare bună și mai sunt și de brand.
Vinde lucrurile pe care nu le mai porți! O idee în plus să deschizi ușile dulapului mai mult decât pentru a aerisi și a te îmbrăca!
Le poți vinde pe aplicații de shopping, precum Vinted sau Vestiare Collective sau pe grupuri de pe rețelele de socializare, așa cum este Nu Mai Port. În cazul în care nu sunt de purtat, dat, donat, vândut, sunt sigur de reciclat, activitate pentru care, în unele magazine, primești vouchere de cumpărături, deci bine și așa! În plus, acționând astfel, te înscrii în mișcarea globală de modă circulară.
Sunt multe motive pentru care ar trebui să îți reorganizezi dressing-ul primăvara (ca de altfel la fiecare schimbare de sezon). Unul dintre ele ar fi că lași pe rafturi, bară și în sertare doar piesele vestimentare de care ai nevoie în lunile următoare. Apoi refaci fluxul de depozitare în acord cu tipul hainelor și cu numărul lor, căci una este să împachetezi maiouri, alta e să-mpachetezi mantouri.
Sfaturi de organizare de la un designer vestimentar
Primăvara este undeva la mijloc din punct de vedere cantități și volume, ceea ce este bine fiindcă putem compune ținute versatile și testa și exersa metode de organizare diverse. Îți mai ofer un stimulent: perspectiva designerului vestimentar Georgiana Datcu cu privire la modul în care ne alegem hainele și relația pe care o dezvoltăm cu ele.
”Țesături din fibre naturale, croieli potrivite, finisaje bine realizate, culori care să îți pună în valoare tipologia cromatică, versatilitatea pieselor și stilul personal. Acestea sunt câteva aspecte importante care îți pot aduce mai multă claritate atunci când încerci să decizi ce articole sunt de păstrat.”
Georgiana Datcu, designer vestimentar

Reorganizarea dressing-ului presupune o selecție riguroasă, mai spune Georgiana.
”Eliberează-te de piesele care nu te mai bucură, pe care nu le-ai purtat în ultimul an, nu îți mai vin, nu se mai potrivesc stilului tău, dar și la cele pe care le porți ca fiind “de casă”, dacă asta înseamnă haine uzate și scămoșate. Îmbracă-te cu lucruri care te fac să te simți frumoasă chiar și atunci când nu te vede nimeni, pentru că te vezi tu, iar asta este chiar mai important. Comod nu trebuie să însemne neapărat și neglijent! Dacă simți că îți este greu să alegi hainele la care să renunți, alege-le întâi pe cele pe care vrei sigur să le păstrezi. Cele care îți plac mult, vor fi mai ușor de identificat.”
Georgiana Datcu, designer vestimentar
Conceptul de garderobă capsulă te poate scuti de multe bătăi de cap atunci când alegi o ținută. Aceasta este formată dintr-un număr redus de piese vestimentare, atemporale, care îți plac, îți vin bine și pot fi combinate ușor între ele. Înainte de a merge la cumpărături, designerul vestimentar Georgiana Datcu îți recomandă să analizezi garderoba, să vezi ce ai deja și ce îți lipsește.
Nu folosi shopping-ul pe post de terapie și eviți astfel cumpărăturile impulsive.

Dacă să reorganizezi toată garderoba într-o singură zi poate fi intimidant, începe cu ce simți că poți gestiona. Sortarea pe categorii sau pe zone bine delimitate, cum ar fi un raft sau un sertar, pot constitui puncte de start.
Un articol util de pe blogul comunității cu idei de organizare:
Sertarul și efectul bulgărelui de zăpadă
”Fii blândă cu tine! Nu ești mai puțin capabilă dacă nu găsești energia să faci schimbări majore într-un timp scurt. Nici aglomerarea nu s-a produs peste noapte. Pașii mici, dar consecvenți vor face diferența pe termen lung.”
Georgiana Datcu, designer vestimentar
Înainte de a adopta orice trend întreabă-te: „Mă reprezintă cu adevărat?”. Stilul personal trebuie să reflecte cine ești, personalitatea, stilul de viață și valorile tale, mai spune Georgiana. Dacă porți ceva doar pentru că este „la modă”, dar nu te simți confortabil, se va vedea. Trend-urile sunt inspirație, nu reguli! Acestea pot fi integrate prin accesorii, culori sau croieli interesante, dar baza rămâne mereu fidelă stilului tău.
Un alt articol util: 5 aplicații de stil și organizare
*Articolul este disponibil și în numărul 16 al revistei digitale de organizare, design și fine living OrDeLi.
—
Poate ți-ar mai plăcea să citești și:
- Organizarea dressing-ului. Scapă de hainele de tip POATE
- De ce dressing-ul de vis este dezorganizat
- Garderoba capsulă. Ediția de toamnă
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.