Mulți ne dorim să citim mai mult, dar adesea invocăm lipsa de timp și a unui mediu care stimulează lectura. Cărțile ne transpun în lumi în care sufletul se liniștește, iar mintea se hrănește, așa că avem nevoie de ele din plin în toate etapele devenirii noastre. Cu ajutorul organizării, reușim să găsim mai multe momente potrivite, dar și spații care susțin lectura.
Cărțile le putem păstra alfabetic, pe colecții, în funcție de autor, dar, la fel de bine, le putem pune și în funcție de starea pe care ne-o dau, în funcție de curiozitățile actuale și de dorința de dezvoltare a anumitor abilități. În teorie, separăm titlurile educative de cele recreative. Alteori, putem face un mixt care să ne permită să trecem de la o carte la alta, în funcție de gradul de concentrare. Dacă simt că sunt într-o perioadă de acumulări, mă concentrez pe materiale din care învăț ceva nou. Iar dacă vreau să alternez învățătura cu deconectarea, mă duc către beletristică sau către alte genuri care mă decuplează de la starea de învățare și mă ajută să îmi încarc bateriile sufletului, nu doar pe cele ale minții.

Decorul susține lectura?
Desigur! Voi citi mai mult dacă amenajez în casă zone speciale pentru această activitate. În dormitor, pe noptieră, o carte ce mă ajută să adorm. În living, lângă fotoliul mângâiat de lumina caldă a lampadarului, un titlu de cursă lungă, care mă ține în priză și îmi hrănește imaginația. Pe birou, manuale sau cărți profesionale de care am nevoie în timp ce lucrez. Lectura este agreabilă și pe balconul ori pe terasa casei, acolo unde adierile de vânt mă dezmiardă, iar soarele îmi gâdilă chipul și tălpile.

Alte trucuri de organizare ce stimulează lectura
Alegem metodele de depozitare în funcție de spațiu, dar și în funcție de stilul personal. Dacă sunt un cititor avid, este clar că voi avea o bibliotecă bogată, bine rânduită, pe colecții, autori, subiecte. În schimb, dacă îmi doresc să cresc numărul de titluri citite, voi păstra la vedere ce știu că mi-ar plăcea să lecturez. Să mă ispitească! Și le voi pune în locuri strategice, acolo unde am cele mai mari șanse să mă așez confortabil și să citesc fără a fi întrerupt(ă).

Un mod estetic de depozitare a următoarelor titluri de pe lista mea este poziționarea pe măsuța de cafea sau intercalate printre ornamente, în bibliotecă. Dacă devin un punct focal în decor, îmi vor atrage privirea și mintea nu va mai uita că și-a propus să le citească.
Cărți putem avea cu noi tot timpul. În mașină, pentru momentele în care așteptăm copiii să iasă de la școală. În geantă, pentru dățile în care ajungem primii la o întâlnire. Printre hainele din bagaj, când vrem să avem în vacanță lecturi bune pentru fiecare membru al familiei. Cine mai are nevoie de separatoare în valiză când putem folosi cărți?
PS: Nu uita de codul de reducere DIANAMIHAILA, valabil pe site-ul Editurii Didactica Publishing House pentru abonații acestui newsletter. Cele două cărți de povești cu idei simple de organizare potrivite pentru copii, ”Alex și Seb în Țara Curcubeu” și ”Alex și Seb în căutarea mașinii perfecte” (un proiect editorial susținut de Skoda România), vă așteaptă dornice să ajungă în bibliotecile voastre și să vă încânte în serile de lectură.
—
Poate ți-ar mai plăcea să citești/vezi și:
- Andra Nistor: Să ai curajul să nu îți pese de gura altora
- Silent streetwear: Revoluție în moda de stradă
- Despre antreprenoriat creativ, la Adevărul Live
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.