Predictibilitatea îmi dă calm și echilibru. Sunt o persoană care are nevoie de așa ceva. Planific tot, fără a o face însă obsesiv. Este doar un mijloc de anticipare, de gândire a unor rutine și soluții care să mă ducă pe un teren stabil. Cred că mai ales datorită acestor trăsături, nevoi și dorințe organizarea a devenit atât de importantă în viața mea.
Schimbările vin și devin noul normal în momentul în care găsim căi prin care reușim să le înțelegem și să ne adaptăm. Organizarea este întotdeauna una dintre chei. Evident nu singura și poate nu cea mai notabilă de fiecare dată, dar cu siguranță la îndemână cât să ne scoată la lumină, să ne putem orienta din nou și să acționăm. Fiecare etapă din viață aduce provocări și neprevăzut. Pentru toate există planificarea!
De ce este importantă planificarea în fiecare etapă din viață?
Organizarea este un antidot eficient împotriva stresului de zi cu zi. Când știu ce urmează, mă pot pregăti! Mâine lucrez de la birou, îmi aleg ținuta, îmi verific agenda și materialele profesionale. Copilul merge la școală, deci trebuie să aibă temele făcute, ghiozdanul pregătit și uniforma curată. Există o succesiune logică a pașilor cunoscuți. Tot așa planific și anticipez și în alte domenii. De pildă, o fată știe că la adolescență vine menstruația, că cele mai multe femei au cel puțin un copil între 25 și 35 de ani și că după 45 de ani apar semne ale menopauzei. De primele două etape am trecut, așa că a venit vremea să mă pregătesc pentru următoarea. Pentru a o înțelege în deplinătatea sa, am considerat că o discuție cu specialiștii din Clinica de Sănătate a Femeii Medicover MediPlus este foarte valoroasă. Mai bine să știu cu ce m-aș putea confrunta decât să fiu nevoită să caut soluții după ce se instalează. Doctorul Iosif Niculescu mi-ai explicat cum să privesc totul cu calm, punând această etapă firească într-un cadrul extrem de normal.
Cum trebuie femeile să privească menopauza?
”Menopauza face parte din viața femeii, nu vrem să se creeze falsa impresie că este o boală. Însă ea survine în viața femeii într-un moment în care există o aglomerare de alte evenimente patologice. Dacă se instalează zgomotos, cu probleme de disconfort personal, social și lista poate fi mai lungă, este un motiv în plus să vorbești cu un specialist.”
Dr. Iosif Niculescu:

Ce am mai aflat de la dr. Niculescu și specialiștii Centrului de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus îți las și ție mai jos. Să îți fie de folos!
Menopauza. Informare și planificare
Informația trebuie luată de fiecare dată din surse de specialitate, validate și credibile. Am învățat acest lucru în Facultatea de Jurnalism, l-am aplicat când lucram în redacție, îl aplic și în prezent. Pe subiectul menopauză, rețeaua Medicover a făcut un pas înainte prin Centrul de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus, un proiect medical multidisciplinar în care problemele pacientelor sunt evaluate în cadrul unei echipe mixte de ginecologi, endocrinologi, urologi, chirurgi, nutriționişti, psihologi, kinetoterapeuți și specialişti în imagistică, pentru a susține și ghida femeile către un stil de viață echilibrat. Împreună cu acești specialiștii am schițat pentru mine și pentru tine, cea care citești, etapele prin care urmează să trecem, căci pregătirea nu este doar o formă de organizare, ci și o modalitate de control și diminuare a efectelor neplăcute cu care menopauza se întâmplă să vină. Cu cât știm mai multe despre un lucru, o situație, un fapt, cu atât putem judeca mai echilibrat și mai eficient modul de acțiune.
Potrivit studiilor medicale, vârsta la care o femeie intră la menopauză variază între 45 și 55 de ani, cu o medie de 51 de ani, în România (sursa). Există însă cazuri în care menopauza apare mai devreme și, desigur, după acest interval.
Tipuri de menopauză în funcție de vârstă:
- Menopauza precoce. Apare înainte de 40 de ani și este cauzată de cele mai multe ori de factori genetici, boli autoimune, afecțiuni medicale sau tratamente precum chimioterapia.
- Menopauza naturală. Se instalează în jurul vârstei de 50 de ani și este precedată de perimenopauză, o perioadă ce are în medie 5 ani și este caracterizată în principal de cicluri menstruale neregulate.
- Menopauza indusă. Este cauzată de intervenții chirurgicale sau tratamente medicale, aspecte evaluate împreună cu medicul curant (deci nu toate femeile vor trece prin ea).
- Menopauza târzie. Apare după vârsta de 55 de ani și este asociată factorilor genetici.
Factori ce influențează vârsta menopauzei:
- Genetica: Vârsta la care mama a intrat la menopauză este unul dintre cei mai buni indicatori.
- Starea de sănătate / Tratamentele medicale: Menopauza se poate instala mai devreme dacă există afecțiuni autoimune, bolile cronice sau care impun tratamente ce se derulează pe perioade îndelungate.
- Stilul de viață: Stresul, fumatul și alimentația dezechilibrată sunt factori ce grăbesc instalarea menopauzei.
Potrivit Centrului de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus, în diferitele stadii ale menopauzei, 80% dintre femei experimentează simptome vasomotorii pe o perioadă medie de 7 ani. Bufeurile pot lua forme severe și pot ajunge până la 18 episoade pe zi, afectând viața până în punctul incapacității de a mai munci si de a mai avea o viață socială normală. Motive temeinice să ne documentăm și să acționăm din timp!
Menopauza poate fi împărțită în trei etape:
- Perimenopauza – intervalul în care are lor tranziția către menopauză și în care ciclul menstrual devine neregulat; pot apărea primele efecte secundare, precum uscăciunea vaginală și bufeurile.
- Menopauza – apare când producția de estrogen și progesteron scade și face ca menstruația să înceteze mai multe luni consecutive.
- Postmenopauza – începe după 12 luni de absență a menstruației.
Recomandare:
În cazul în care observi semne precum cicluri menstruale neregulate, bufeuri, oboseală, insomnie, creștere în greutate, căderea părului, dureri musculare și articulare, schimbări de dispoziție echipele interdisciplinare din cadrul Centrului de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus îți pot oferi un spectru amplu de informații și soluții. Screening-ul şi consultațiile se realizează în Centru, iar intervențiile chirurgicale în Spitalul Medicover Băneasa.
Cu cât urmărim mai îndeaproape evoluția menopauzei, cu atât mai bine îi ținem capriciile în frâu. Studiile arată că aproximativ jumătate dintre femei suferă de tulburări de somn, oboseală, irascibilitate, migrene și depresie. La toate acestea se mai pot adăuga simptome psihogene precum furia, iritabilitatea, anxietatea, lipsa puterii de concentrare sau pierderea încrederii în sine, determinate în principal de insuficiența și/sau de lipsa hormonilor sexuali (estrogeni și progesteron) în sânge. De menopauză sunt legate și bolile cardio-vasculare, accidentele vasculare cerebrale, bolile coronariene, osteoporoză, obezitatea, problemele uro-ginecologice și cele oncologice.
Simptome ale nivelului scăzut de estrogen:
- Piele uscată
- Oase mai fragile
- Dificultăți de concentrare
- Schimbări bruște de dispoziție și stări de iritare
- Senzație de oboseală permanentă
- Libido scăzut, pot apărea chiar dureri la contactul sexual
- Tulburări de somn până la insomnie
- Bufeuri, dureri de cap, transpirații nocturne, dereglări menstruale

Calendar pentru monitorizarea menopauzei
Frecvența vizitelor la medic în timpul celor 3 etape ale menopauzei poate varia în funcție de starea generală de sănătate și de simptomele experimentate de fiecare femeie în parte. Există însă o serie de recomandări generale:
1. Înainte de menopauză (perimenopauză)
Frecvență controalelor medicale: O dată pe an sau mai des dacă apar simptome asociate menopauzei (ex.: menstruații neregulate, migrene, bufeuri severe etc.).
Controale recomandate:
- Examinare ginecologică anuală.
- Test Papanicolau anual sau la recomandarea medicului.
- Ecografie transvaginală, o dată pe an sau la recomandarea medicului.
- Teste hormonale pentru evaluarea nivelurilor de estrogen și progesteron, la recomandarea medicului, pentru a se stabili stadiul menopauzei.
2. În timpul menopauzei
Frecvența controalelor medicale: O dată pe an pentru control general și evaluarea simptomelor, mai des dacă simptome experimentate sunt severe sau există condiții preexistente (ex. osteoporoză, boli cardiovasculare).
Controale recomandate:
- Analize de sânge anuale
- Ecografie mamară anuală
- Mamografie (o dată la 1-2 ani).
- Teste de densitate osoasă (DEXA scan) pentru evaluarea riscului de osteoporoză.
- Examinare ginecologică și ecografie pelviană dacă apar simptome precum durere sau sângerări neobișnuite.
3. După menopauză (postmenopauză)
Frecvență: Examinare ginecologică anuală (mai frecvent, la recomandarea medicului, dacă există afecțiuni precum osteoporoză, boli cardiovasculare sau boli cronice).
Controale recomandate:
- Mamografie și/sau RMN mamar, la recomandarea medicului.
- Screening pentru cancer uterin și ovarian, în funcție de istoricul medical.
- Teste cardiovasculare (profil lipidic, tensiune arterială).
- Monitorizarea densității osoase (la fiecare 2-3 ani, în funcție de rezultate).
Cum reducem simptomele și riscurile asociate menopauzei?
Potrivit Medicover, un stil de viață sănătos poate reduce simptomele neplăcute ale menopauzei, limitând complicațiile asociate. Iată și o serie de recomandări în acest sens:
- Evită fumatul deoarece acest obicei nociv crește riscul de osteoporoză, fracturi de șold, atac de cord (infarct miocardic) și accident vascular cerebral (AVC).
- Limitează consumul de cofeină – mai mult de trei cești de cafea pe zi pot agrava bufeurile.
- Activitatea fizică (mersul de jos, aerobicul, dansul, tenisul) poate diminua riscul de hipertensiune arterială, infarct miocardic, AVC; la unele femei, sportul ameliorează bufeurile și reduce riscul de osteoporoză și fracturi.
- Expune-te la soare pentru doza de vitamina D (discută cu medicul dacă este necesară suplimentarea cu Vitamina D3, dar și despre alternative la îndemnă, așa cum este terapia Blu Room).
- Consumă calciu între 800 – 1.500 mg/zi. Surse bune de calciu sunt legumele, în special broccoli și produsele lactate (ex. o cană de lapte oferă aprox. 300 mg de calciu, iar o cană de iaurt 372 mg). Brânza este o altă sursă de calciu, la fel și sardinele, somonul și leguminoase (ex. o cană de fasole albă oferă 127 mg/zi de calciu).
Pe post de concluzie:
Menopauza se manifestă în mod diferit la fiecare femeie, un stil de viață sănătos fiind esențial pentru diminuarea efectelor asociate. Centrul de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus, poate fi un sprijin constant pentru adoptarea unei diete echilibrate care să ajute la păstrarea greutății în limite normale și la menținerea unei stări de bine generale. Salvează undeva această informație să te poți întoarce la ea atunci când vei avea nevoie!
#MedicoverRomania #rusineadauneazagravsanatatii #Medicover #menopauza
*Articol scris la invitația Centrului de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus