Procrastinarea. Sau cum să nu mai lași pe mâine ce poți face azi

by admin

Între procrastinare și dezorganizarea fizică a spațiului nu este neapărat semnul egal. Să răsfoiești reviste ori să pierzi timpul online poate părea în mintea ta o etapă de pregătire pentru o sesiune intensă de lucru: ”Întâi mă relaxez și apoi mă apuc de treabă”. Dar crede-mă, nu este deloc așa! Fiecare minut de scroll în gol generează un consum de energie ce duce și mai mult la pierderea motivației. De ce? Simplu! Din cauza fluxului mare de conținut ce se succede prin fața ochilor și, mai apoi, neîntrerupt prin minte.

Când amâni o acțiune până în ultimul moment, uneori chiar și dincolo de el, sarcinile cotidiene și cele profesionale nu pot fi îndeplinite cu succes. Nici măcar cele casnice, unde nu ai nici un șef! Este pura realitate, nu doar un sfat de organizare! Procrastinarea (lat. „procrastinatus” – pro = înainte; crastinus = de mâine), adică tergiversarea până aproape de termenul-limită, creează neplăceri atât pe plan personal, cât și în raport cu ceilalți. Iar deadline-urile depășite echivalează fără echivoc cu îndeplinirea incompletă și necorespunzătoare a atribuțiilor individuale și de echipă.


Sfat:

Dacă nu am chef să mă apuc de treabă, evit procrastinarea citind și privind online materiale ce au legătură cu ceea ce urmează să lucrez. Este un fel de predocumentare ce va stimula creativitatea și se va dovedi utilă atunci când va trebui să ”get the job done!”.


Scroll în gol

Dar chiar și cei ordonați sunt luați de val. Să te concentrezi mai mult pe organizarea biroului și mai puțin pe stabilirea etapelor de lucru, inclusiv a momentului de debut și de final al proiectului se numește (ați ghicit!) procrastinare. Nu așteptăm să vină cheful și nici inspirația pentru fiecare lucru pe care îl avem de făcut. Viața nu așteaptă și nici nu funcționează așa. Amânarea, evitarea sau ignorarea sarcinilor profesionale și a celor casnice are invariabil impact asupra calității vieții.

Mai bine iei o decizie decât să nu acționezi deloc!

Este o expresie pe care, cu siguranță, mulți am auzit-o și care se bazează pe faptul că adesea tergiversăm acțiuni din cauza oboselii, a lipsei de timp ori a diferiților factori perturbatori. Din perspectiva organizării – și cam din orice altă perspectivă ai privi – este vorba despre o prioritizare incorectă a sarcinilor, ce vine din:

  • lipsa auto-disciplinei;
  • amânarea unei sarcini în favoarea alteia;
  • lipsa unei ținte, a unui obiectiv;
  • lipsa cunoștințelor necesare pentru îndeplinirea sarcinii;
  • lipsa interesului sau a dispoziției;
  • așteptarea ”momentului potrivit”;
  • impresia eronată că suntem mai productivi dacă lucrăm sub presiune.

Societatea în care trăim pare tot mai ”potrivită” pentru procrastinare. Avansul tehnologic ne pune în față, într-o manieră extraordinar de facilă, nenumărate moduri de a ne consuma timpul. Totul este la un click distanță, iar asta nu face altceva decât să ne țină captivi într-o buclă cu nivel de atenție tot mai scăzut.

Simțul responsabilității, autodisciplina și perseverența ne pot scoate din această spirală. Dar suntem suficient de puternici și de motivați încât să reușim asta? Sau găsim un partener cu care ne verificăm constant progresul și cu care ne motivăm pentru atingerea obiectivelor? Ar putea fi o soluție!

6 sfaturi pentru a evita procrastinarea

  1. Împarte sarcinile în etape mici. Proiectele mari sunt copleșitoare, așa că tendința de amânare va apărea negreșit. Dificultatea, necunoașterea tuturor elementelor, estimarea incorectă a timpului și a resurselor vor duce la procrastinare. Dar dacă împărțim totul în pași mici și ne concentrăm pe fiecare în parte, șansele de finalizare ale ansamblului sporesc.
  2. Obiective și termene limită clare. Haideți să fim realiști când scriem lista de obiective. E frumos să visezi, dar și mai frumos este să realizezi! În acest context, devine poate chiar mai important să stabilim corect timpul de care avem nevoie. Ne va da un sentiment de siguranță și ne va ajuta să rămânem concentrați la ce avem de făcut.
  3. To do list clar și corect. O listă stufoasă cu lucruri de făcut nu mă face să fiu realmente ocupat(ă) și nici productiv(ă). Ba din contră, poate trăda o lipsă de concentrare. În capul listei se vor găsi, fără echivoc, sarcinile importante și urgente. Apoi cele urgente, dar neimportante, urmate de cele importante, dar care nu sunt urgente.
  4. Do not disturb. Când ai un deadline strâns – fie că ai procrastinat sau nu – parcă nu vrei ca nici măcar musca să se audă. Indiferent de motivul pentru care ai ajuns în această luptă contracronometru, treci notificările pe silențios, închide tab-urile nefolositoare și aplicațiile ce nu au legătură cu sarcina și lasă pe birou doar resursele utile și necesare.
  5. Care este rezultatul final? Nu poți să te apuci de un proiect fără a avea măcar o idee despre cum și când ar putea să se încheie. De la debut la finalizare pot apărea multe situații neprevăzute, de aceea, în mult situații, o estimare este mai corectă decât un rezultat ferm. Dacă această proiecție lipsește, ținta se cam… înmoaie.
  6. După faptă și răsplată. Nu a rănit pe nimeni gândul că la finalul muncii vine și o recompensă. Ba din contră! Chiar cred că nu ar trebui să ne ferim de această tactică, mai ales când avem tendința de a tergiversa. Dacă recompensa este factorul motivant, so be it!

Poate ți-ar mai plăcea să citești/vezi și:

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Ti-ar putea placea si articolele urmatoare

Citește OrDeLi – Revistă trimestrială de Organizare, Design & fine Living

Articole

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și accesează gratuit e-book-ul #MareaOrganizare

@2024 Toate drepturile rezervate Diana Mihăilă

Website realizat și găzduit de DUCADU

error: Content is protected !!