Dacă vrei să trăiești într-un loc mai bun, fă ceva pentru cel în care te afli deja. Fii tu schimbarea, cel/cea care pune lucrurile în mișcare pentru ca în comunitatea ta viața să fie mai bună pentru tine și pentru cei din jur. Știm, este un îndemn care implică energie și necesită timp și resurse pe care este greu să le estimezi, dar am găsit o soluție ce te poate ajuta să începi: Asociația ÎntreVecini. Mihai Toader-Pasti a pus bazele acestui proiect comunitar și îți explică pașii pe care îi poți face și tu dacă dorești să devii parte din el.
*Un interviu din numărul 15 al revistei trimestriale digitale de organizare, design și fine living, #OrDeLi.
OrDeLi: Mihai, de ce există ÎntreVecini? Pentru cine ați creat proiectul și ce probleme vă doriți să rezolvați prin implementarea lui?
Mihai Toader-Pasti:, fondator ÎntreVecini Suntem constant în căutarea fericirii și a bunăstării, dar care sunt, totuși, factorii care le influențează? E clar că, dacă ne uităm atât la studii, cât și la experiența noastră de zi cu zi, comunitatea în care trăiești are un mare impact în calitatea vieții. Dacă ai un prieten, o rudă fericită sau un vecin fericit care locuiește la mai puțin de 1 km de tine, acest lucru crește probabilitatea ca și tu să fii mai fericit. De asemenea, pregătirea comunitară este cel mai important factor în supraviețuire în cazul unei catastrofe, mai ales în cazul unui cutremur.
Dacă ne uităm la proiectul din 2004, a lui Alejandro Aravena, din Chile, Quinta Monroy, putem vedea și alte aspecte incredibile ale puterii unei comunități. Un factor important ce influențează dezvoltarea comunitară sănătoasă este nivelul de încredere, iar românii stau foarte prost la acest capitol…
Procentul românilor care au încredere în conaționalii lor a scăzut de la 19%, în 2005, la 8%, în 2010.
Sursa: Studiu întrevecini, în parteneriat cu Reveal Marketing Research
De asemenea, ne raportăm la o serie de trenduri globale, precum efectele digitalizării asupra modului în care oamenii își petrec timpul și își definesc identitatea prin muncă, ne uităm la creșterea polarizării și a extremismului ca răspuns la globalizarea accelerată din ultimele decenii, la scăderea populației și la creșterea speranței de viață. Toate pun o serie de presiuni la nivel de societate.
Pare ambițios, dar eu cred că, ÎntreVecini, prin misiunea și modul în care funcționează ca echipă, oferă soluții reale la aceste probleme, crescând fericirea și calitatea vieții oamenilor. Acum câțiva ani, ÎntreVecini era o prezentare susținută de Power2Me, MSL The Practice și BRD Groupe Societe Generale. Acum avem parteneri noi, ca Benga, Colțan și Asociații și suntem o echipă de 42 oameni, din toată țară, ce dezvoltă peste 50 de comunități în jumătate din România. Iar acesta este doar începutul!
OrDeLi: Să începem din punctul T0. Cum a apărut ÎntreVecini?
M.T.P.: În ultimii 14 ani, am co-fondat și coordonat proiecte prin care mi-am dorit să contribui pozitiv la o Românie mai bună decât cea pe care am primit-o, ducând mai departe efortul colectiv al progresului pe care l-au parcurs generațiile de dinainte. În prima parte a vieții mele, am fost convins că schimbarea se întâmplă prin proiecte de performanță, crezând că dacă le dai oamenilor o undiță, automat vor și pescui cu ea. Mi-a luat mult să realizez că accesul la resurse și informații nu este suficient, ci ai nevoie de multe alte lucruri – de la motivația de a începe călătoria, până la un ecosistemul de suport.
Este nevoie să trecem de la cercuri vicioase la cercuri virtuoase, iar setarea corectă a fundației unui proiect este esențială.
Pentru mine a fost foarte important nu doar să avem impact pozitiv semnificativ ca organizație, ci și să avem o experiență de viață faină, să ne simțim inspirați la muncă și să ne simțim bine. După proiectul pilot din 2021, finanțat cu un grant de la Climate Reality prin rețeaua Global Shapers, bazat pe o experiență vastă, dar și pe un optimism extrem, am derulat un studiu în parteneriat cu Reveal Marketing Research, ce ne-a validat ipotezele.
65% dintre români declară că nu își cunosc vecinii deloc sau că îi cunosc în mică măsură, dar 80% și-ar dori să se înțeleagă mai bine cu aceștia și să poată apela la ei în caz de nevoie.
Sursa: Studiu întrevecini, în parteneriat cu Reveal Marketing Research
Cred foarte tare în change by design, nu by chance. Din acest motiv, ÎntreVecini este fundamental un sistem de operare pentru schimbare, unde aducem în raza comunităților alte ONG-uri, business-uri mari și afaceri locale, administrația centrală, dar și locală, media naționale și regionale. În acest sistem de operare, fiecare actor are de câștigat dacă se implică și are de pierdut dacă nu o face. Este un sistem descentralizat prin care comunitățile se auto-dezvoltă post intervenției noastre, lucru critic pentru succesul demersului. Avem rezultate încurajatoare în direcția asta.

ÎntreVecini nu are limite ca extindere și impact și cred că poate juca un rol semnificativ nu doar la nivelul României, ci și la nivel global. Debutul a fost mai greu pentru că era important ca aventura să înceapă cu oamenii potriviți, dar alături de Sabina, Mădă, Iris, Teo, Anamaria, Laura, Ruxandra, Ana, Tina, Andreea și restul colegilor, proiectul a luat avânt. Astăzi suntem 42 persoane în echipă, ne ocupăm de 50 de comunități și optimizăm constant metoda noastră dezvoltată intern.
Toată viața am sperat că pot fi parte dintr-un proiect în care oamenii performează, în primul rând și se distrează, secundar. Acum pot zice că se poate!
Comunitatea pilot, ÎntreVecini Apusului, din sector 6, a primit în 2022 un kit de panouri fotovoltaice, devenind al 4-lea bloc prosumator din România – ideea fiind de a dezvolta segmentul de producție din energie solară la blocuri pentru a ajuta în procesul de decarbonizare, în demersul de mitigare și adaptare la schimbările climatice, prin crearea de comunități de energie. În 2023, am creat 6 noi comunități și terminăm 2024 cu 50 de comunități, în jumătate dintre județele României. Urmează să instalăm stații de încărcat mașini electrice și să susținem construirea de terase verzi circulabile pe bloc, dincolo de proiectele pe care le facem. În 2025, vom depăși 200 de comunități la nivel național, cu 17 dintre ele prosumatoare la bloc.
OrDeLi: Dă-ne câteva exemple concrete de ce face ÎntreVecini pentru cei care doresc să fie parte din acest proiect comunitar.
M.T.P.: Grupurile de vecini intră în programul de dezvoltare comunitară în două sesiuni, primăvara și toamna și își încep parcursul în Incubatorul Comunitar, iar, ulterior, în Acceleratorul Comunitar. Pe lângă parcursul propriu (care implică o analiză de nevoi, consultări comunitare, organizare de evenimente, coordonare de activități sustenabile), interacționează unii cu ceilalți în grupuri de învățare, evenimente de reflecție, programe de colaborare, fiind susținuți la fiecare pas de un facilitator comunitar din echipa ÎntreVecini. Avem și două evenimente majore naționale, unul primăvara, ”Zilele Vecinilor – Festival de Cartier” și altul toamna, ”Festivalul Recoltei”.

Am ajuns la peste 2 milioane de români prin campania #DinAproapeInRealitate, media tradiționale și social media. Am câștigat peste 10 premii, am depășit 100 de parteneriate cu ONG-uri și afaceri locale și am organizat mai bine de 50 de activități sustenabile.
Începem să avem impact și la nivelul administrației locale. În primăvara lui 2024, Primăria Sectorului 2 a modificat componenta de mediu din programul de finanțări nerambursabile după modelul ÎntreVecini. Avem proiecte europene și în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, iar în orașe precum Brașov, Sighișoara, Târgu Mureș și Iași, comunitățile au relații foarte bune cu administrațiile publice, primind inclusiv sprijin în produse (arbuști, dale, băncuțe) pentru inițiativele implementate. Am lucrat și lucrăm cu Ministerul Energiei, dar și cu alte instituții. Este foarte important să reclădim încrederea în instituții și colaborarea dintre mediul public și cetățeni și mi se pare o performanță incredibilă pentru o organizație aflată în al 3-lea an de existență.
OrDeLi: Cum arată o comunitate ÎntreVecini?
M.T.P.: Nu avem o comunitate șablon. Ne concentrăm pe optimizarea procesului de transformare comunitară, dar fiecare grup de vecini face parte dintr-un micro-univers propriu, de care noi trebuie să ne îngrijim. Nu este simplu să găsim formule prin care să fii și eficient din punct de vedere al numărului de oameni, al timpului și al costurilor, dar și suficient de flexibil încât să dai fiecărei comunități ce are nevoie. Provocarea principală este să creștem atât numărul comunităților, cât și calitatea lor. Proiectele și activitățile pe care le co-creăm trebuie să facă fiecare comunitate mai unită, mai sănătoasă, mai proactivă și prosperă – cei 4 vectori ai ÎntreVecini.



Sursă foto: ÎntreVecini
—
Poate ți-ar mai plăcea să citești/vezi și:
- Procrastinarea. Cum să nu mai lași pe mâine ce poți face azi
- Video: Podcast Cornel Ilie – Ai puțin timp?
- Video: 5 trucuri de organizare pe care le poate învăța un copil mic
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.