Cum te ajută planificarea să îți îndeplinești obiectivele

by admin

Să îți stabilești obiective pentru anul ce vine este clar o formă de organizare. Personală și profesională. Planurile pe care ni le facem pot avea legătură cu sănătatea și cu stilul de viață, cu obținerea unui job mai bun sau a unei poziții mai înalte în companie, cu economiile și investițiile, cu vacanțele… Sunt multe lucruri pe care ni le putem dori, iar din perspectiva unui specialist în organizare îți spun că ai șanse crescute să le împlinești dacă în fiecare an te rezumi la 2-3 obiective principale pentru care gândești bine pașii de parcurs. Îți păstrezi astfel concentrarea și resursele pentru acțiuni concrete.


*Articolul este disponibil în format animat și în numărul 15 al revistei digitale trimestriale de organizare, design și fine living ORDELI. Afli când apare ediția nouă via newsletter.


Ce planuri ne putem face la început de an?

Cel mai probabil ne vom gândi la starea de sănătate, de bine și confort, la stabilitatea financiară, la evoluția pe plan profesional, la timpul pe care îl putem petrece alături de cei dragi, la călătorii și hobby-uri… Reflectăm la ce a fost și proiectăm ce va veni. Putem avea rezultatele dorite dacă pe fiecare palier de interes stabilim acțiuni concrete într-un interval de timp bine definit. O evaluare obiectivă a ceea ce am făcut până în acest punct ne va da claritate.

Pentru a te inspira și (de ce nu!) motiva am alcătuit o listă cu obiective pe diferite planuri ale vieții. Despre fiecare am scris mai jos, în detaliu.

  • sănătate
  • dezvoltare personală
  • planificare financiară
  • wellbeing
  • organizare

Pont pentru o planificare eficientă

Este bine să ai multe idei și obiective, dar este puțin probabil să ai energia, mijloacele și oportunitățile să le împlinești pe toate într-un interval scurt de timp. De aceea este mai eficient să începi cu 2-3 lucruri care sunt importante pentru tine și care simți că vor aduce cel mai ridicat grad de dezvoltare și transformare. Împlinirea acestor obiective va funcționa ca un generator de energie și vei simți că poți împlini și aspecte de pe lista secundară. O abordare practică și țintită poate fi cheia reușitei. Unei organizări reușite!


Healthness & wellness

Evaluează-ți stilul alimentar și fă schimbările necesare pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate. Întotdeauna este mai bine să prevenim decât să tratăm.

Fă mișcare în fiecare zi. 20-30 de minute pe zi sub forma unei plimbări mai lungi stimulează formarea unei rutine sănătoase.

Încearcă să faci detox digital în mod periodic. Poate fi un week-end pe lună, o săptămână pe semestru… Psihologii spun că pauza de la ecrane ajută la îmbunătățirea somnului și la reducerea semnificativă a sindromului FOMO (Fear Of Missing Out). Ce zici dacă am înlocui FOMO cu JOMO (Joy Of Missing Out)? Pare eliberator!

Dezvoltare personală

Apelează la specialiști pentru îmbunătățirea palierelor din viața ta care simți că au nevoie de așa ceva. Poate fi un terapeut, un coach, mentor…

Continuă să înveți, fie că e ceva din aria profesională sau dintr-o sferă total diferită, pentru creativitate și refresh.

Deprinde o abilitate nouă. Ajută și psihic și neuronal.

Citește. Poți stabili un obiectiv (ex. o carte pe lună) sau te poți înscrie într-un grup de lectură pentru a face parte dintr-un spirit mai mare.

Planificare financiară

Un plan de economii este întotdeauna de folos. El poate fi alcătuit și respectat după o evaluare obiectivă a stilului de viață. Trebuie să știm exact cât și pe ce cheltuim.

Informează-te cu privire la posibile planuri de economisire și investiții. Din perspectiva de client Raiffeisen, îți recomand serviciul de Banking 1:1, ca orice altă sursă autorizată.

„Beware of little expenses. A small leak will sink a great ship.”

Benjamin Franklin

Wellbeing

Starea de bine depinde de calitatea vieții și de timpul pe care îl petrecem cu cei dragi făcând ce ne aduce bucurie. Asigură-te că ai parte de așa ceva din plin și în mod periodic.

Planifică vacanțe, cumpără bilete la concerte și spectacole. Ideea că ceva ce ne bucură ni se va întâmpla în viitor atenuează din asperitățile cotidiene.

Dedică-te unei cauze. Voluntariatul face bine și celor care îl practică, nu doar celor care beneficiază de pe urma lui. Să faci parte dintr-o acțiune ce știi sigur că aduce bine, îți dă o stare de împlinire și îți alimentează sufletul cu energie.

Organizare

Devii mai organizat(ă) dacă la finalul zilei duci la loc obiectele care s-au împrăștiat.

Atât de simplu poate fi! Sau poți stabili un număr zilnic de minute pentru această activitate. Poți începe cu 10-15 minute. Când organizarea devine rutină, s-ar putea nici să nu mai ai nevoie de atât de mult timp și/sau să treci printr-un proces prea amplu. De fapt, poți începe cu un sertar. El va declanșa efectul bulgărelui de zăpadă.

Poate ți-ar mai plăcea să citești și despre:

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Ti-ar putea placea si articolele urmatoare

Citește OrDeLi – Revistă trimestrială de Organizare, Design & fine Living

Articole

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și accesează gratuit e-book-ul #MareaOrganizare

@2024 Toate drepturile rezervate Diana Mihăilă

Website realizat și găzduit de DUCADU