Organizarea casei în 6 pași + e-book gratuit

by admin

Ideea organizării întregii locuințe este copleșitoare, te înțeleg perfect! Cu cât casa este mai mare, cu atât sentimentul de apăsare și confuzie sporește. De unde încep? În ce ordine trec dintr-o cameră în alta? Cum sortez și depozitez? Nimeni nu s-a născut învățat, dar toți putem evolua pas cu pas, iar o abordarea graduală ne conduce cu siguranță către finalizarea proiectului.

În linii mari, organizarea presupune identificarea surplusului, sortare pe categorii și depozitare eficientă. Toate aceste aspecte le găsești dezvoltate în planul pe care l-am creat pentru a te ajută în orice proces de punere în ordine a lucrurilor.

Stabilește obiective clare de organizare

Sigur, este ambițios să spui că vei organiza toată casă, dar complexitatea proiectului te poate demotiva. Soluția? Descompune un obiectiv mare în unele mai mici ce te duc la final în același punct: organizarea locuinței.

Exemple:

  • Organizez sertarele bucătăriei
  • Sortez hainele copiilor
  • Triez jucăriile și separ ce e de păstrat, donat, reciclat, aruncat

Alcătuiește o listă de priorități

În ce loc din casă este cea mai mare nevoie de organizare acum? Care îi urmează? Dacă ne reportăm la principiile productivității, începem cu activitatea cea mai complexă pentru că suntem odihniți și avem nivel maxim de energie. Dacă funcționăm mai bine în baza stimulilor emoționali, primul proiect de organizare va fi cel care ne oferă cea mai mare satisfacție și care va reprezenta ulterior o sursă de energie pentru a le finaliza și pe cele mai puțin atractive.

Etapizează

Odată stabilite proiectele de organizare este mai ușor să evaluezi pașii, metodele și materialele de care ai nevoie pentru a le finaliza. Sortează pe categorii și realizează un proces de inventariere care să îți arate ce ai, dar și ce nu îți mai trebuie.

Înlătură excesul

Surplusul ia din spațiul locativ și ne îngrădește libertatea de mișcare prin propria casă. Neplăcut și nedrept având în vedere eforturile financiare pe care le facem pentru a deține și întreține proprietatea. Organizarea are însă această capacitate eliberatoare de care putem profita pentru a ne recâștiga spațiul și a-l face să lucreze în beneficiul nostru. Un obiect pe care nu l-ai folosit un an, cel mai probabil nu îți este necesar. Gândește-te și la asta când triezi!

Ce faci cu excesul?

  • Reciclează lucrurile inutile, incomplete, stricate etc.
  • Donează tot ce este bun, dar nu îți mai este folositor – cărți, haine, jucării, electrice și electrocasnice etc.

Identifică metode optime de organizare

O încăpere este eliberată de surplus și capătă un flux mai bun dacă este organizată de sus în jos, perete cu perete sau dacă o parcurgem în sensul acelor de ceasornic, evaluând fiecare punct și colț (organizare 360 grade). Sigur, metode mai sunt, așa că te încurajez să alegi ce are și logică și eficiență pentru tine.

Folosește organizatoare pentru a crea și menține fluxul

Îți recomand să achiziționezi organizatoare doar după ce ai identificat nevoi reale. Altfel nu vei face decât să cumperi fără să știi de câte ai nevoie sau dacă ai nevoie. Deci creezi o altă formă de surplus.

În orice proces de organizare ți-ar putea fi utile următoarele:

  • Etichete și markere pentru a sorta și grupa pe categorii
  • Coșuri și cutii pentru depozitare eficientă
  • Saci pentru înlăturarea surplusului

Fluxul se menține dacă:

  • Grupăm pe categorii și depozităm în același perimetru obiecte ce se folosesc împreună (organizare prin asociere)
  • Stocăm într-o manieră accesibilă (pot ajunge la obiecte, le pot manevra, locul de depozitare este firesc, metoda este logică)
  • Folosim cutii transparente pentru a vedea în orice moment obiectele depozitate sau etichetăm într-o manieră clară și vizibilă conținutul fiecărui recipient.
  • One in, one out. O regulă care dă rezultate de fiecare dată și care poate fi învățată și aplicată inclusiv de copii. Am cumpărat ceva nou, am dat ceva vechi. În felul acesta reușesc să păstrez controlul cantităților
  • Trecem printr-un proces de sortare și organizare la fiecare schimbare de anotimp

E-book gratuit!!!

Dacă vrei să primești gratuit e-book-ul Marea Organizare, cu proiecte ce vor crea flux și vor înlătura surplusul din spațiu, abonează-te la newsletter. Calendarul de mai jos îți arată ce gen de informații vei găsi în acest material digital.

Poate ți-ar mai plăcea să citești/vezi și:

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Ti-ar putea placea si articolele urmatoare

Citește OrDeLi – Revistă trimestrială de Organizare, Design & fine Living

Articole

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și accesează gratuit e-book-ul #MareaOrganizare

@2024 Toate drepturile rezervate Diana Mihăilă

Website realizat și găzduit de DUCADU

error: Content is protected !!