Organizare pentru o toamnă reușită

by admin

Schimbările de sezon vin cu noi proiecte de organizare. Sau vechi… fiindcă unele se repetă an de an, intrându-ne de voie, de nevoie în rutină. O rutină pe care însă trebuie să o planificăm și să ne pregătim pentru a fi cât mai eficientă. Câteva sfaturi avem de dat și în număr 14 al OrDeLi, împărțite pe categorii: casă, grădină, provizii, bani, digital, wellbeing. Căci un articol despre organizare nu avea cum să fie altfel decât… bine organizat.


Organizarea casei. Pas cu pas. Obiect cu obiect

Redescoperă-ți locuința. Privește-o în detaliu. Ia fiecare obiect în mână și studiază-l. Păstrează-l dacă îmi mai ”spune” ceva. Pune-l în valoare.

One in, one out. Treci prin fiecare cameră și înlătură tot ce nu îți mai este de folos. Apoi creează secțiuni cu ce este de donat, vândut, reciclat. Grupate astfel îți va fi mai ușor să te ocupi de ele. Momentul îl decizi tu. Sortează-ți hainele. Îți recomand ca procesul să fie unul treptat, Rome wasn’t built in a day. Pe măsură ce vremea se răcește, scoți ceva subțire și adaugi altceva mai călduros.

Shiny & clean. La început de sezon alocă timp pentru un proces temeinic de curățenie. Dacă îl vei parcurge cu rigurozitate, următoarea perioadă va fi mai mult de menținere. Colțurile, pervazurile, ferestrele, burlanele, scurgerile, prizele și corpurile de iluminat, mansardele și subsolurile nu sunt primele pe lista săptămânală, dar este obligatoriu să fie pe cea trimestrială sau măcar pe cea semestrială.

Decor de sezon. Trecerea de la un anotimp la altul este prilejul perfect pentru a redecora. Câteva ornamente tematice, textile în culorile toamnei și coronițe din frunze și ramuri introduc casa în noul sezon. Unul bogat în tonuri și texturi de care să ne bucurăm din plin.

Organizare în grădină

Toaletează curtea, ghivecele de pe terasă, balcon sau pervaz. Pe scurt, tot ce are nevoie de îngrijire. Multe plante își pierd florile și frunzele toamna, deci vei avea de greblat, de tăiat ramuri moarte, de rupt ce s-a uscat, de pregătit solul pentru noi culturi și pentru temperaturi în scădere. E ceva de treabă, dar partea bună este că nu faci bine doar plantelor, ci îți faci bine și ție. Grădinăritul este renumit pentru beneficiile sale terapeutice. Curăță și depozitează mobilierul de exterior. Dacă este din lemn, tratează-l cu substanțe potrivite, iar dacă nu îl vei folosi până la primăvară, acoperă-l cu huse de protecție. Plantează flori și legume pentru anul următor. Programează culturile în funcție de anotimpuri, pentru a avea mereu pe rod ceva proaspăt.

”To plant a garden is to believe in tomorrow.”

Audrey Hepburn, actriță

Organizarea proviziilor. Inventar + meniu

Inverntariază pentru a putea planifica următoarea rundă de aprovizionare. Elimini astfel achiziția în exces . La început de sezon, verifică proviziile din cămară, pivniță și orice altă anexă deținută. Unele pot fi expirate, altele stricate, iar o parte în stoc insuficient. Înlătură, curăță, complează. Dacă obișnuiești să pui conserve, fă un plan și pentru acestea.

Gătește în funcție de proviziile din frigider, congelator și cămară pentru a reduce risipa de hrană. Planificarea meselor te ajută să faci acest lucru. Odată verificat și refăcut stocul de alimente putem gândi și o serie de rețete de toamnă. O carte de bucate, o aplicație sau un fișier online ne va fi de mare ajutor când vom simți că inspirația ne ocolește.

Organizare financiară

Reevaluează-ți periodic bugetul. Dacă este cazul, realizează ajustări pentru cheltuieli viitoare, așa cum sunt cumpărăturile de sărbători sau călătoriile. Stabilește-ți ori revizuiește-ți obiectivele de economisire, fie că este vorba despre un fond de urgență, o achiziție sau o renovare. Astfel îți crești șansele de a le transforma în realitate. Dacă ai nevoie de ajutor în crearea de obiceiuri financiare mai bune, poți apela la serviciul de Banking 1:1, al Raiffeisen Bank.

”If you live for having it all, what you have is never enough.”

Vicki Robin, autoare

Organizare digitală

Ocupă-te de raportările semestriale, creează arhive și grupează proiectele în derulare în funcție de tematică și deadline. Profită și curăță computerul de fișiere inutile. Vei găsi astfel mai ușor ce îți este necesar, iar programul de operare va rula mai bine nefiind încărcat cu documente și soft-uri cu care nu mai faci nimic în viitor și de care, cel mai probabil, vei uita până când calculatorul va da semne de bătrânețe.

Sortează și arhivează fotografiile. Adesea sunt cele care ocupă cel mai mult spațiu din dispozitiv. Nu este o treabă neapărat ușoară din pricina valorii sentimentale, dar este absolut necesar să trecem periodic prin ele și să arhivăm ce este cu adevărat important. Curăță e-mail-ul de mesaje vechi și nefolositoare, precum sunt conversațiile care au ajuns la o finalitate. Șterge și newsletterele pe care le-ai citit și din care ți-ai luat deja toate informațiile.

Wellbeing

După luni în care am folosit produse cu factor de protecție ridicat, trecem la o rutină bazată pe hidratare, pentru a ne proteja de temperaturile în scădere ce usucă pielea. Și cine nu își dorește un ten sănătos și tânăr? Toamna facem programări și pentru diferite controale medicale de rutină și pentru vaccinuri antigripale. Dacă avem copii, este recomandat ca ei să treacă printr-un consult pediatric amănunțit înainte de a reveni în comunitate.

Actualizarea agendei la începutul fiecărui sezon este o formă de planificare eficientă. Notează într-o aplicație sau pe un calendar, la vedere, termenele limită, deplasările, aniversările, evenimentele și activitățile copiilor și tot ce mai este important pentru tine și ai tăi. Încearcă să le ai pe toate trecute într-un singur loc, să nu te încurci în agende, plannere și aplicații.

La început de anotimp adoptăm și diete adecvate. Fie că ne propunem sau nu să mai pierdem câteva kilograme, fructele și legumele de sezon nu trebuie să lipsească dintr-un meniu echilibrat. Ele ne vor aduce aportul de vitamine necesar pentru a tolera cât mai bine temperaturile în schimbare.

Poate ți-ar mai plăcea să citești și despre:

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Ti-ar putea placea si articolele urmatoare

Citește OrDeLi – Revistă trimestrială de Organizare, Design & fine Living

Articole

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și accesează gratuit e-book-ul #MareaOrganizare

@2024 Toate drepturile rezervate Diana Mihăilă

Website realizat și găzduit de DUCADU