Tehnica roșiei (Pomodoro Technique). Gestionarea eficientă a timpului

by admin

Concepută de Francesco Cirillo, la finalul anilor 80, Tehnica Roșiei / Pomodoro Technique și-a primit numele de la celebrele ceasuri de bucătărie sub formă de tomată folosite pentru a cronometra timpul pe care un preparat îl petrece la cuptor. Când intervalul ajunge la final, roșia sună! Cirillo recomandă ca tehnica să fie realizată folosind timer-ul, o hârtie și un creion. Setarea ceasului pentru gătit este un prim semn de asumare a începerii lucrului, ticăitul care se aude amplificând dorința de a finaliza sarcina. Când roșia sună, ea anunță pauza. Cursivitatea lucrului și concentrarea se asociază cu acești stimuli fizici.

Realizând legătura creată între micuțul instrument, acțiune și rezultat, Cirillo a împărțit timpul de lucru în segmente de 25 de minute, separate de scurte pauze. Fiecare interval dedicat activității asumate poartă denumirea de ”roșie”. 4 roșii formează un set.

Tehnica are 6 pași:

  1. Alegem sarcina de realizat.
  2. Programăm ceasul să sune după 25 de minute.
  3. În tot acest interval lucrăm la sarcina asumată.
  4. Ne oprim din lucru când ceasul sună și facem pe hârtie o bifă pentru intervalul parcurs.
  5. Dacă sarcina de îndeplinit are nevoie de mai puțin de 4 intervale a câte 25 de minute, pauzele dintre ele vor fi scurte, de 3-5 minute. După pauză, cronometrul se resetează și revenim la punctul 2 de pe listă urmând iar aceiași pași pentru fiecare nouă ”roșie”.
  6. Pentru sarcinile complexe, compuse din o serie de task-uri ce necesită mai mult de un set (4 ”roșii”) pentru finalizare, pauzele dintre etapele de lucru vor fi de 15-30 de minute. La final, cronometrul revine la zero și pașii din listă de reiau de la poziția 1, asumându-ne o nouă bucată a proiectului.

Unul dintre obiectivele tehnicii roșiei este de a reduce impactul pe care întreruperile le au asupra concentrării și a fluxului.

Dacă se întâmplă ceva care ne distrage de la sarcină în timpul unui tronson, lucrul se oprește sau se amână. În cazul în care un aspect este finalizat în mai puțin de 25 de minute (o roșie), minutele rămase se vor folosi pentru:

  1. A edita munca realizată.
  2. A evalua activitatea din perspectiva a ceea ce am învățat din efectuarea acesteia, ce am putea face mai bine sau diferit.
  3. A trece în revistă următoarele sarcini de realizat și a gândi necesarul de resurse.

Cirillo spune:

”Anumite situații se gestionează la bunul simț. În cazul în care finalizezi o activitate cât roșia încă ticăie, se aplică următoarea regulă: Dacă o roșie începe, (n.r. ceasul de bucătărie) trebuie să sune! De timpul rămas profităm pentru a evalua sau pentru a repeta ce am făcut ori pentru a aduce mici îmbunătățiri și pentru a face însemnări cu privire la ce am învățat desfășurând activitatea respectivă.”

Planificarea, urmărirea, înregistrarea, procesarea și vizualizarea sunt etape fundamentale ale Tehnicii Roșiei / Pomodoro Technique. În faza de planificare, activitățile sunt clasificate în funcție de importanță și sunt însemnate pe To Do List. Pasul ne ajută să estimăm efortul pe care va trebui să îl depunem. Pe măsură ce sarcinile sunt îndeplinite etapă cu etapă sau roșie cu roșie, ele sunt bifate în tabel. Acest fapt oferă un sentiment de bine ajutându-ne să conștientizăm ce am realizat. Totodată, oferă și primele date despre modul în care am acționat și cum putem îmbunătăți procesul.

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Ti-ar putea placea si articolele urmatoare

Citește OrDeLi – Revistă trimestrială de Organizare, Design & fine Living

Articole

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și accesează gratuit e-book-ul #MareaOrganizare

@2024 Toate drepturile rezervate Diana Mihăilă

Website realizat și găzduit de DUCADU