Ziua 29: Organizarea medicamentelor: spatii comune si avertizari

by admin
0 comment

Sunt multe locuri și feluri în care obișnuim să depozităm medicamentele pentru uz personal. Unii dintre noi avem un dulăpior în baie, alții un sertar în bucătărie sau poate o cutie cu tot felul de separatoare pentru a distinge între diferitele categorii. Dar indiferent de forma aleasă, produsele medicale trebuie stocate astfel încât copiii să nu aibă acces la ele!


Studiu 2017:

În SUA, 60.000 de copii ajung anual la Camera de Gardă ca urmare a ingerării accidentale de medicamente. Asta înseamnă cam 4 autobuze pe zi! Iar la numărul special de urgență creat pentru astfel de situații se primește un apel cam o dată pe minut!


Așa că evită să lași flacoane la vedere, pe noptiera de lângă pat, în geantă sau în servietă dacă în casă sunt copii mici și alege dulapuri de perete sau sertare cu închizători a căror cheii sunt mereu la tine.

Dar să vorbim un pic despre acest subiect fără a-l lega de oamenii mici, mici. Sunt exponențial mai multe gospodării în care nu locuiesc copii sau dacă sunt, au vârste la care înțeleg riscurile asociate ingerării de medicamente. În astfel de cazuri, este util ca pilulele folosite frecvent să fie ușor de găsit, fie că sunt grupate pe un raft, fie că sunt împărțite în organizatoare cu doza zilnică, foarte practice când pleci de acasă, pentru că nu ai nevoie să iei cu tine flacoane întregi. Atenție și la cele care trebuie stocate la rece, precum sunt vaccinurile, picăturile sau unguentele! La fel de importantă este și verificarea termenelor de valabilitate înainte de fiecare administrare, mai ales dacă este ocazională!


Important:

Medicamentele expirate și cele rămase în urma unui tratament nu se aruncă la gunoi! Este nociv pentru mediul înconjurător și ILEGAL! Medicamentele sunt produse cu statut special, deoarece conţin substanţe active chimic, cu rol de a preveni sau de a trata afecţiuni. Deci prezintă risc crescut de contaminate a apei, solului și viețuitoarelor. 

Prin urmare, Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014, medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care nu le mai folosim trebuie predate farmaciilor.


Am scris un articol mai amplu despre 7 modalități de organizare a medicamentelor, în care am pus accentul nu doar pe felul în care le stocăm, ci și pe crearea de kit-uri pentru situații curente, pe care îți recomand să îl citești.


Mai fac o recapitulare a celor mai importante lucruri de avut în vedere când vorbim de medicamentele pe care le păstrăm în casă:

Nr. 1

Dacă avem copiii, medicamentele le depozităm cât mai sus și departe de vedere.

Nr. 2

Verificăm termenele de valabilitate ale produselor farmaceutice înainte de fiecare ingerare.

Nr. 3

Păstrăm medicamentele în condiții optime (temperatura camerei sau la rece). Ce punem în frigider, marcăm într-o formă cât mai evidentă, pentru a nu exista risc de ingerare accidentală.


Important:

Atenție mare și dacă în casă sunt persoane vârstnice cărora le-a slăbit vederea sau au scăpări de memorie. Asigurați-vă că iau dozele recomandate din medicamentele prescrise în cantitate optimă!


Dacă acum citești pentru prima dată despre #MareaOrganizare, să știi că data de 1 octombrie pe care o găsești în articolul introductiv este doar o convenție. Aceasta este varianta 1.0 a programului și a trebuit să stabilesc niște repere. Tu poți să începi transformarea locuinței în orice zi de luni, că doar atunci obișnuim să ne asumăm toate schimbările. 🙂

Înscrie-te și în grupul cu idei de organizare, unde poți cere sfaturi comunității. Îți spun din start că avem reputația de a fi veseli și politicoși! Nu uita să răspunzi la întrebările din chestionarul de aderare și apoi să faci o postare pe subiectul care te interesează cel mai tare!

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Zilnic, până la 10:00 AM, găsești acolo și, evident, pe blog și în grup, un articol care să te ghideze pentru a rezolva rapid și fără stres proiectul trecut la acea dată în calendar.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies