Ziua 24: Organizarea portofelului, gentii / rucsacului de zi cu zi

by admin
0 comment

Te-ai întrebat vreodată cât de important este să îți păstrezi portofelul organizat? Numai dacă te gândești că ai nevoie de el zilnic îți dai seama cât de bine îți prinde ca acest mic accesoriu să fie păstrat în ordine.

Hai să începem prin a alcătui o listă cu cele mai comune lucruri pe care le avem în portofel:

– Acte de identitate (CI, permis, card de sănătate, legitimație, carnet student etc.)

– Bani (monede și bancnote)

– Carduri (credit, debit, discount, acces, membru etc.)

– Bonuri/facturi

– Fotografii/Suveniruri

– Cosmetice (plic, travel size)

– Notițe

– Instrumente de scris

În linii mari, acestea sunt cele mai frecvente lucruri, indiferent că suntem femei sau bărbați. După cum vezi sunt o serie de categorii ce trebuie create, care, la rândul lor, se divid în baza obiectelor ce le compun.

Un portofel de dimensiuni medii și mari are destul de multe compartimente pentru ca tu să îți ții conținutul în secțiuni clare. Cele pe care le întrebuințezi cel mai des, încearcă să le păstrezi în buzunarele din primul rând sau pe o singură coloană. Pentru bonuri și facturi păstrează o agrafă de birou la tine și prinde-le pe toate împreună până când le dai contabilului sau le-ai trecut în registrul personal de cheltuieli. Dacă nu faci nici una, nici alta, aruncă bonurile pe care le-ai adunat de pe la diversele cumpărături, la sfârșitul zilei, cel mai târziu la sfârșitul săptămânii.

Banii așează-i în funcție de valoare, de la mic la mare și astfel îți va fi mai ușor să plătești cash. În plus, nu te mai păcălești încurcând bancnotele între ele. Nu toți comercianții sunt de bună credință când dai o sumă mai mare. La fel, este bine să îți faci constant monetarul, să știi câți bani ai în monede și hârtii și câți pe carduri. În cazul în care apare o plată neprevăzută, știi pe ce fonduri te bazezi.


Descarcă gratuit: Organizator pentru timp și bani


Ca să îți încapă ușor în buzunar sau în geantă, portofelul nu trebuie burdușit. Deci încearcă să te limitezi la primele 4-5 categorii din lista de mai sus. Nu exagera cu obiectele cu valoare sentimentală (poze/suveniruri). Sunt multe alte locuri din casă ori de la birou unde le poți etala. În portofel rămâi la 1-2. O să îți explic un pic mai jos de ce, când vom vorbi despre organizarea genții conform metodei KonMari.

Dacă ai un portofel din piele, golește-l periodic, șterge-l și unge-l cu cremă. Totodată, ferește-l de temperaturi extreme. Îi vei prelungi durata de viață.

Metoda KonMari, trierea obiectelor

La workshop-urile pe care le țin îmi place ca la acest capitol să dau exemplul genții. Participanții înțeleg cel mai ușor la ce se referă metoda. Prin urmare, atunci când sortăm obiectele, le împărțim în 4 categorii mari:

1 Obiecte necesare

2 Obiecte cu valoare sentimentală

3 Amestecături

4 Gunoi

Într-o geantă, obiectele necesare sunt portofelul cu tot conținutul lui, telefonul mobil, lucruri ce ne sunt utile la locul de muncă (laptop, tabletă, agendă, instrumente profesionale etc.), un mic kit cosmetico-igienic (șervețele umede/uscate, ruj, rimel etc.), medicamente, ochelari, încărcător, baterie externă. Și m-aș opri aici, că oricum nu sunt puține!

La obiecte cu valoare sentimentală trecem pozele, suvenirurile, cadourile de la persoane dragi, obiecte de colecție. Cantitativ ele trebuie limitate, pentru că adaugă o greutate suplimentară poșetei sau rucsacului tău, care nu se justifică neapărat în productivitate. Dar triază-le la final, pentru că sunt lucrurile asupra cărora cumpănești cel mai mult.

La amestecături intră tot ce ai găsit în geantă și te întrebi ”Cum Dumnezeu a ajuns aici?”: hainele copilului, bunuri ale altor membri ai familiei, cheia franceză etc. 😀

Pentru categoria gunoi nu cred că este necesar să dezvolt, căci fiecare își dă seama foarte bine ce trebuie să ajungă la coș. Știi și fără a citi într-un articol că ambalajul pachetului de biscuiți mâncat săptămâna trecută nu este nici necesar, nu are nici valoare sentimentală și nici nu a ajuns din întâmplare acolo.

Când faci golirea genții sau a rucsacului, scutură fiecare compartiment și șterge-l cu un șervețel umed. Dacă materialul necesită un tratament special, folosește produse adecvate.


Interesant:

Știai că geanta nu trebuie să depășească 10% din greutatea ta? Dă play clipului următor pentru mai multe informații și idei de organizare a poșetei de la însăși Martha Stewart.


Organizatoarele transparente sunt o bună metodă de triere pe categorii, mai ales când avem o geantă fără compartimente sau un rucsac ce este mai mult înalt și mai puțin lat.

În cazul în care acum citești pentru prima dată despre #MareaOrganizare, să știi că data de începere (1 octombrie pe care o găsești în articolul introductiv) este doar o convenție.  Tu poți să începi transformarea locuinței în orice zi de luni, că doar atunci obișnuim să ne asumăm toate schimbările. 🙂

Înscrie-te și în grupul cu idei de organizare, unde poți cere sfaturi comunității. Îți spun din start că avem reputația de a fi veseli și politicoși! Nu uita să răspunzi la întrebările din chestionarul de aderare și apoi să faci o postare pe subiectul care te interesează cel mai tare!

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Zilnic, până la 10:00 AM, găsești acolo și, evident, pe blog și în grup, un articol care să te ghideze pentru a rezolva rapid și fără stres proiectul trecut la acea dată în calendar.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies