Te întrebi oare ce legătură are programul copiilor cu organizarea casei și am să îți răspund imediat. Organizarea are 3 mari piloni: (1) organizarea personală, (2) organizarea casei și (3) organizarea biroului și a afacerii. În prima categorie intră și gestionarea timpului și a resurselor, care, implicit, se reflectă și în viața noastră de zi cu zi acasă și la birou, în cazul copiilor, la școală.
Așa că planificarea activităților este benefică în special celor care își doresc o eficientizare a programului. Pe lângă orarul din cele 5 zile de școală, noi, ca părinți, știm și când copiii au serbări, antrenamente, meditații, aniversari, petreceri la care trebuie să meargă. Așa că la fiecare final de săptămână ajută să stăm să ne gândim ce urmează de luni încolo.
Dacă ai mai mulți copii, poți alcătui câte un plan pentru fiecare. Le va fi mult mai ușor să le urmărească. Poți crea și unul comun, pentru evenimentele la care participă întreaga familie, dar acela este mai mult pentru părinții de adolescenți.
În cazul în care în programul săptămânal al copilului sunt activități repetitive, le poți marca în culori distincte (ex. verde pentru mers în parc, roșu pentru antrenamentele de judo, galben pentru programul de joaca etc.). Codarea cromatică este utilă când copiii sunt mici și nu citesc prea bine :). Nu exagera cu paleta cromatică, să nu îi bulversezi! 3-4 nuanțe pentru activitățile principale ar trebui să fie îndeajuns.
Odată planul creat estimezi mai ușor tipul resurselor necesare (au nevoie de echipamente sportive, de materiale creative, de cadouri și felicitări etc.). Iar week-end-ul îți permite să le sortezi pe toate și să le pui acolo unde știi că trebuie să stea pentru a fi ușor de găsit și pentru tine și pentru ei.
Poți folosi cuierul și ca loc unic în care copilul găsește tot ce are nevoie în fiecare zi la școală și după program. De pildă, dacă urmează antrenamentul de tenis, racheta poate sta în husă în cuierul micului sportiv. Iar înainte de culcare va duce ghiozdanul pregătit tot acolo. A doua zi, ”stocurile” se schimbă în funcție de ce scrie în calendar.
Vinerea este o zi bună de făcut planificarea pentru că avem week-end-ul în față și ne permite să ne organizăm: să cumpărăm ce ne lipsește, să spălăm, să călcăm, să facem proiecte creative pentru școală etc. Nu lăsam această activitate pentru duminică seara, pentru că riscăm să constatăm că ne lipsește un element esențial din programul săptămânal. Și s-au cam văzut copii care plâng și țipă înainte de a pleca la școală pentru că nu au tot ce le trebuie la ei… 🙂
Până acum, în săptămâna dedicata lucrurilor, spațiului și activităților copiilor am organizat pantofii, gecile și accesoriile, obiectele de igienă și jucăriile de baie, dulapul, dar și cărțile și jocurile. În prima săptămână ne-am ocupat de organizarea bucătăriei, iar în cea de-a doua de spațiile folosite la comun de toți membrii familiei.
În cazul în care acum citești pentru prima dată despre #MareaOrganizare, să știi că data de 1 octombrie pe care o găsești în articolul introductiv este doar o convenție. Aceasta este varianta 1.0 a programului și a trebuit să stabilesc niște repere. Tu poți să începi transformarea locuinței în orice zi de luni, că doar atunci obișnuim să ne asumăm toate schimbările. 🙂
Înscrie-te și în grupul cu idei de organizare, unde poți cere sfaturi comunității. Îți spun din start că avem reputația de a fi veseli și politicoși! Nu uita să răspunzi la întrebările din chestionarul de aderare și apoi să faci o postare pe subiectul care te interesează cel mai tare!
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Zilnic, până la 10:00 AM, găsești acolo și, evident, pe blog și în grup, un articol care să te ghideze pentru a rezolva rapid și fără stres proiectul trecut la acea dată în calendar.