La fel ca și la adulți, pantofii copiilor trebuie împărțiți pe sezoane. Este total ineficient să le păstrăm toate încălțările la un loc pe motiv că au puține. De când Alex a avut primele cizme și, implicit, primele espadrile i le-am separat, chiar dacă la câteva luni avea cu totul 5-6 perechi de încălțăminte. În al doilea an, m-am dus direct la sacul lui din boxă și am luat fix ce se potrivea temperaturilor.
Pentru că am făcut trierea în funcție de sezon, mi-a fost ușor să îmi dau seama ce nu îi mai vine și trebuie să cumpărăm din nou. Pe măsură ce copiii cresc, uzează tot mai mult pantofii, deci acesta este un bun moment de evaluare și pe acest considerent.
O altă metodă ar fi să sortăm în funcție de ocazie: școală, serbare, sport etc. De ce? Pentru că nu îi folosim pe toți concomitent și nici în aceeași măsură. Ne încurcăm noi când ne căutăm o anume pereche, la ce să ne așteptăm de la oamenii mici? 🙂
Pantofii de zi cu zi e bine să îi păstrăm undeva la intrarea în casă, deci este necesar un spațiu de stocare dedicat. În funcție de activitățile copiilor din săptămâna următoare, scoatem din zona de depozitare încălțările necesare (pentru spectacolul de balet, pentru campionatul de fotbal etc.)
Când Alex avea un an, un an și ceva și explora din plin casa, îi țineam pantofii într-o cutie din plastic transparent, care se închidea cu capac cu clești. Erau puține perechi, iar eu o vedeam rapid pe cea care se asortează mai bine ținutei. În plus, el nu putea desface cutia, deci am eliminat riscul de a-l găsi ronțăind vreun papuc.
Dacă îți place încălțămintea la vedere, dar nu în văzul tuturor, depozitează pe rafturile debaralei sau în suporturi de perete cu buzunare, adesea realizate din plastic sau textil.
Organizarea gecilor și accesoriilor
La fel ca și la pantofi, ținem în cuier ce le trebuie zi de zi sau de câteva ori în săptămână. Lui Alex i-am lipit câteva cârlige pe peretele din hol și acolo știe că sunt gecile lui. E și un exercițiu de disciplină.
La capitolul accesorii încadrăm căciulile, beretele, mănușile etc. și încercăm să le păstrăm pe seturi sau pe culori. Dacă sunt mai mulți copii în casă, ajută ca ei să aibă zone distincte. Tot acolo le putem pune și ghiozdanele, echipamentul sportiv ori instrumentele de care au nevoie în ziua următoare la școală.
Am pus în această galerie foto câteva imagini care să te inspire.
În cazul în care acum citești pentru prima dată despre #MareaOrganizare, să știi că data de 1 octombrie pe care o găsești în articolul introductiv este doar o convenție. Aceasta este varianta 1.0 a programului și a trebuit să stabilesc niște repere. Tu poți să începi transformarea locuinței în orice zi de luni, că doar atunci obișnuim să ne asumăm toate schimbările. 🙂
Înscrie-te și în grupul cu idei de organizare, unde poți cere sfaturi comunității. Îți spun din start că avem reputația de a fi veseli și politicoși! Nu uita să răspunzi la întrebările din chestionarul de aderare și apoi să faci o postare pe subiectul care te interesează cel mai tare!
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Zilnic, până la 10:00 AM, găsești acolo și, evident, pe blog și în grup, un articol care să te ghideze pentru a rezolva rapid și fără stres proiectul trecut la acea dată în calendar.