Atunci când ne ocupăm de cărțile, jocurile și jucăriile copiilor ajută să ne gândim în ce context le folosesc și le sunt utile. Au nevoie de ele pentru a face proiecte la școală, atunci ce să caute în living? Stau la birou sau în proximitatea acestuia. În schimb, ce folosesc pentru divertisment putem împărți între diferitele încăperi ale casei.
Cu aceste lucruri în minte am creat două categorii principale de cărți, jocuri și jucării: (1) își au casa în dormitoarele copiilor și (2) stau în spațiile comune casei, adică cele folosite de toți membrii familiei.
Nr. 1: Organizarea în camerele copiilor
Pentru că Alex are 2 ani, am scris acest articol testând metode recomandate pentru segmentului lui de vârstă. Nu am crezut nicio clipă că este prea mic pentru a-i arăta cum să își păstreze lucrurile în ordine. Sunt luni bune deja de când el își sortează jucăriile în funcție de materialul din care sunt realizate ori pe bază de culoare. Nu vă imaginați că face asta de fiecare dată. Și nici nu am pretenția asta de la el. E copil! Dar văzând mereu cum îi fac ordine în cărți, jucării și haine, el a asimilat firesc. Și adesea se oferă să ajute!
Recomandare:
Unui copil nu îi pretindem să se organizeze precum o face un adult. El nu are același nivel de înțelegere, răbdare și putere. Pentru a-l ajuta să își păstreze lucrurile ordonate îi creăm sistem adaptate vârstei, înălțimii și forței sale.
Din momentul în care copiii noștri au preferințe, este bine să le cerem părerea, mai ales în spațiile ce le sunt dedicate. În camerele lor trebuie să se simtă bine, fericiți, protejați. Vor menține ordinea mai ușor dacă dezvoltă atașament și apartenență.
Gândiți împreună un flux firesc de organizare, bazat pe proximitate și frecvență. Folosesc des, le ținem aproape. Folosesc sezonier, le putem pune pe rafturile de sus sau în dulapuri.
Dacă biblioteca celor mici este deja bogată, poți folosi metoda KonMari de ordonare a cărților. Dacă ești de principiu că o carte trebuie dată mai departe după ce a fost citită, pentru că și-a împlinit menirea, atunci e clar că ai o cantitate mai mică de gestionat, deci poți face chiar și zone distincte de stocare. De pildă, cărțile de școală stau în/ori pe birou, cele educative (dicționare, culegeri etc.) la o întindere de mână. Poți folosi rafturi sau corpuri de mobilier pentru asta, important este ca ele să se afla în apropierea spațiului de studiu.
Jocurile încercăm să le grupăm în funcție de tipul lor (logice, de aventură, educative, play station etc.), astfel încât copilul să aibă opțiuni din aceeași sferă. Sunt astfel șanse mai mari ca el/ea să aloce mai mult timp activităților fără să se plictisească.
Nr. 2: Organizarea în spațiile comune
Când avem de organizat cărți, jocuri și jucării în spații comune trebuie să avem clară în minte cantitatea. Alex are în living fix o cutie transparentă cu puzzle, blocuri de construit, câteva jucării interactive și o mini-bibliotecă. Nu doar că vede prin cutie și știe ce vrea să ia de acolo, dar și în interior le are grupate pe categorii (pe cât posibil): fiecare joc e pus în pungă, cu toate piesele sau în ambalajul original. Cantitatea va scăderea pe măsură ce el va începe să petreacă timp și singur în camera lui. Acum are acolo toate piesele LEGO Duplo, mare parte din plușuri, instrumente muzicale și câteva cărți.
La fel, în spațiile comune este esențial ca jocurile și jucăriile să rămână cât mai grupate. Nu doar pentru că riscă să ne împiedicăm de ele, ci pentru că astfel cei mici își pot lua singuri ce își doresc fără a solicita de fiecare dată asistență. 🙂
Recomandare:
Rotiți periodic jucăriile folosite în spațiile comune pentru ca cei mici să nu se plictisească de ele. Pe copiii mari îi puteți întreba de activități doresc să desfășoare în săptămâna următoare și faceți selecția în baza acestor aspecte. Pentru cei mici decidem noi. 🙂
Când vorbim de jocuri și jucării le mai putem împărți în două categorii: (1) cele care stau în casă și (2) cele care stau doar afară.
În această galerie foto ai multă inspirație.
Și tu poți începe programul gratuit de organizare pe care l-am creat. Calendarul pentru #mareaorganizare îl găsești în articolul introductiv, de unde îl descarci cu un simplu click. Tot ce trebuie să faci este să îl tipărești și să îl pui la vedere. Pentru fiecare provocare găsești un text suport pe blog.
Pentru a fi mai ușor și mai plăcut programul, înscrie-te în grup, unde zi de zi împărtășim idei despre cum punem în ordine spațiile casei.
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Zilnic, până la 10:00 AM, găsești acolo și, evident, pe blog și în grup, un articol care să te ghideze pentru a rezolva rapid și fără stres proiectul trecut la acea dată în calendar.