Ziua 13: Organizarea anexelor casei

by admin
0 comment

Am încadrat în categoria anexe debaraua, boxa, garajul, balconul și terasa, căci nu știu cine ce are prin și pe lângă casă. Orice alegi să pui în ordine azi, asumă-ți că implică timp și că necesită răbdare, deoarece acestea sunt spațiile care adună adesea lucruri pe care nu știm unde să le punem prin restul locuinței.

Debaraua/boxa

Voi cupla debaraua cu boxa fiindcă seamănă nu doar ca dimensiuni, ci și din punct de vedere al obiectelor stocate. Prin urmare, de cele mai multe ori, avem de-a face cu un spațiu modest și cel mai probabil cu acces incomod.

Poate nu o să îți placă ce vei citi în continuare, dar este necesar să nu te oprești: GOLEȘTE TOT! Când faci acest proces, încearcă să formezi diferite categorii de bunuri, spre exemplu încălțăminte de iarnă/vară, ornamente de Crăciun, ustensile de curățenie etc. Când toate vor fi alocate unui tip va fi mult mai simplu să te uiți în fiecare categorie și să scoți de acolo ceea ce nu mai folosești / vrei să donezi / să dăruiești / să reciclezi. Încearcă pe cât posibil să ții doar ce îți este cu adevărat util, cel puțin sezonier. Depozitează pe rafturi sau în cutii etichetate obiectele triate și valorifică cât de mult poți stocarea pe verticală, pe suprafața pereților. Acolo poți prinde suporturi de fixare pentru mop, mătură, scară pliabilă ori ustensile de grădinărit.

Balconul/terasa

O altă asociere este între balcon și terasă. Pentru că sunt spații exterioare zonei de locuit este foarte posibil ca ele să înmagazineze praf pe care nu dorim să îl aducem în interiorul casei atunci când le organizăm. Așa că îți recomand să lucrezi zonal, adică să golești o jumătate și să te ocupi de ea, apoi să treci la cealaltă jumătate. Îți creezi astfel loc de manevră. Ce simți că trebuie să plece lași în zona mediană, poate în cutii și saci de gunoi, ca să debaresezi rapid la final.

Dacă avem plante, acum este un bun moment să vedem care s-au uscat și care nu. În cazul în care nu mai pot fi salvate, curățăm ghivecele și le stivuim pentru a le avea la dispoziție la noua rundă de sădit. Ocupă astfel mai puțin loc decât dacă stăteau înșirate și pline de pământ și uscături. Apoi, fiindcă ambele sunt zone gândite pentru recreere, nu lăsa la vedere tot ce depozitezi pe acolo. Sunt atâtea piese de mobilier cu spații de stocare ascunse și cu componentă multifuncțională.

Garajul

Din start îți spun că atunci când vrei să organizezi garajul trebuie să scoți mașina, motorul și/sau bicicleta/trotineta afară. Mai ales dacă ai mai mult de una din fiecare! Într-un spațiu gol poți face câțiva pași înapoi să vizualizezi mai bine ce ai de fapt de pus în ordine. Acum imaginează-ți zone clare pentru obiectele de acolo: ustensile de menaj, ustensile de grădinărit, seturi mecanice, provizii etc. Așează-le în cel mai logic fel pentru tine raportându-te la ușa de acces. Dacă știi că vii constant după provizii (conserve, apă îmbuteliată, hârtie igienică etc.), pune-le fix lângă intrare. Dacă nu prea o ai cu meșteritul, dar deții ca tot omul setul tău de șurubelnițe și chei, pune-l undeva unde știi de el, dar nu neapărat cât să îți sară în ochi de fiecare dată când deschizi ușa. În focus rămân obiectele întrebuințate cel mai des!

Tot ce folosești ocazional (decorațiuni, echipamente sportive etc.) depozitează cât mai sus, pe rafturile superioare. Iar pereții ”tapetează-i” cu biciclete, ustensile de grădinărit, scaune pliante sau ce alte lucruri crezi că ar mai merge agățate. Poți face aici chiar și un cuier pentru haine și rafturi pentru încălțări astfel încât să nu le înghesui prin casă și nici să duci noroi la interior atunci când vii din parc sau pădure.


Mare grijă cu garajul, pentru că are reputația de strângător. Adică aici colectezi toate inutilitățile posibile și imposibile. În clipa în care ai avut nevoie de ceva și nu ți-ai amintit unde este, e semn clar că trebuie să te apuci de reorganizat. Altfel pierzi șirul și sarcina ți se va părea din ce în ce mai greu de realizat. Și chiar așa va fi!


Când ai identificat surplusul, organizează un garage sale și scapă de tot ce nu mai îți mai este de folos. Faci și ceva bani din asta, deci ar putea fi chiar un stimulent!


Pont:

Pentru a da de cap anexelor, ajută-te de rafturi, dulapuri, cârlige, coșuri, cutii și mergi cât mai mult pe verticală. Galeria foto te va ajuta să îți imaginezi posibile scenarii.


Dacă prima săptămână am alocat-o organizării bucătăriei, în săptămâna spațiilor comune familiei am făcut deja ordine în dining, la cărți și în bibliotecă, pe hol, în baia mare și în sertarele cu haine.

Și tu poți începe programul gratuit de organizare pe care l-am creat. Calendarul pentru #mareaorganizare îl găsești în articolul introductiv, de unde îl descarci cu un simplu click. Tot ce trebuie să faci este să îl tipărești și să îl pui la vedere. Pentru fiecare provocare găsești un text suport pe blog.

Pentru a fi mai ușor și mai plăcut programul, înscrie-te în grup, unde zi de zi împărtășim idei despre cum punem în ordine spațiile casei.

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Zilnic, până la 10:00 AM, găsești acolo și, evident, pe blog și în grup, un articol care să te ghideze pentru a rezolva rapid și fără stres proiectul trecut la acea dată în calendar.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies