Dacă prima zi a programului #MareaOrganizare a fost dedicată sertarelor din bucătărie, este vremea să ne ocupăm acum de cele din restul casei, acolo unde ținem haine, așternuturi sau accesorii. Ai căpătat deja experiență, așa că vreau să cred că îți va fi foarte ușor să le pui pe toate în ordine. 😉
Din capul locului îți spun că pentru sertarele cu îmbrăcăminte îți recomand să folosești depozitarea pe verticală sau rularea. Atenție însă! Nu tot ce se împachetează și stă în picioare este KonMari. Metoda japonează reprezintă realizarea celei mai mici și compacte forme de pachete din haine. Deci ea este potrivită pentru sertarele cu înălțime mică ori pentru stocarea în coșuri sau cutii. În sertarele înalte putem pune îmbrăcămintea rulată – metoda merge pentru pulovere, jeans, haine de casă, dar și pentru prosoape – sau facem pachete pliate de 2, maxim 3 ori, pentru ca ele, așezate vertical, să fie aproape cât este înălțimea sertarului. Spațiul care rămâne deasupra, dacă este prea mare, nu poate fi folosit nicicum. Deci este irosit!
De ce depozităm vertical în sertare (adică în stive răsturnate)? Pentru că în felul acesta putem vedea tot conținutul dintr-o singură privire. Ai în acest articol un video în care Marie Kondo, creatoarea metodei, face o demonstrație de împăturire a hainelor.
Stivele sunt bune pentru rafturi, unde poți aplica Regula lui U sau Regula lui L, dar pentru sertare, tot ce pui jos devine invizibil. Și cum ce nu vezi, nu există, înseamnă că ții practic spațiu ocupat inutil. Și uite așa îți vine să mai cumperi încă un dulap…
Dar hai să trecem la chestiuni practice:
Pasul 1:
Golește fiecare sertar și triază conținutul pe categorii. Ce nu aparține locului este relocat :). Ce nu îți mai place, nu îți mai vine ori nu îți mai este de folos este pus în teancul de dăruit, donat ori reciclat. Nu mai lăsa să îți ocupe sertarele haine pentru când vei slăbi ori vei lua câteva kg în plus. Nu știi cât va dura procesul și mai mult ca sigur îți vei cumpăra ceva nou când vei ajunge la greutatea ideală. 🙂
Important:
Nu aruncat niciodată textile! Ele se pot recicla în proporție de 100%. Așa că interesează-te unde se colectează în proximitatea casei tale. Magazine precum H&M oferă vouchere de cumpărături pentru hainele aduse pentru reciclare, iar în București, în Parcul Kiseleff sunt containere unde poți lăsa îmbrăcămintea care nu îți mai este necesară. Dacă mai știi și alte locuri, scrie-le într-un comentariu pe pagina blogului sau în grupul cu idei de organizare.
Pasul 2:
Încearcă să pui într-un sertar o singură categorie de haine, spre exemplu tricouri, chiar dacă sunt și ale tale și ale partenerului/partenerei de viață. Faci pentru fiecare o coloană separată, dar amândoi știți că acela este locul în care stau toate tricourile din casă. În sertarele mixte, cu mai multe tipuri de îmbrăcăminte, faci coloană dedicată pentru fiecare categorie (un șir pentru pantaloni, unul pentru pulovere etc.).
Pont:
Dacă ești o persoană care răspunde bine la repere cromatice, pune-ți lucrurile din sertare de la deschis la închis. O să îți placă la nebunie rezultatul final! 😀
Găsești inspirație și în această galerie foto.
În cazul în care ai de ordonat sertarul cu șosete, accesorii și indispensabili, folosește coșuri pentru trierea lor. La fel, câte unul pentru fiecare tip.
Dacă sertarul este pentru prosoape, tot pe verticală îți recomand să le pui, iar dacă stochezi lenjerii pune toate piesele unui set într-una din fețele de pernă și pune-le fie în picioare, fie stivuiește-le.
Poate îți mai sunt de folos și următoarele articole:
Ce punem pe umeraș și ce împăturim
Trucuri de ordonare a șosetelor și împerechere a celor rătăcite
Reguli de bază în organizarea hainelor părinților și copiilor
Dacă prima săptămână am alocat-o organizării bucătăriei, în săptămâna spațiilor comune familiei am făcut deja ordine în dining, la cărți și în bibliotecă, dar și pe hol.
Pentru a fi mai ușor și mai plăcut programul, înscrie-te în grup, unde zi de zi împărtășim idei despre cum punem în ordine spațiile casei.
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Zilnic, până la 10:00 AM, găsești acolo și, evident, pe blog și în grup, un articol care să te ghideze pentru a rezolva rapid și fără stres proiectul trecut la acea dată în calendar.