Deoarece în cadrul programului #MareaOrganizare, pentru a alcătui calendarul lunar, mi-am imaginat o locuință medie, cu două dormitoare și două băi, vorbim în acest articol despre baia principală, cea pe care o folosesc toți membrii familiei.
Așa că organizarea o gândim în funcție de câte persoane împart spațiul. Putem crea zone dedicate pentru produsele de igienă ale fiecărui membru, dar și o zonă comună pentru cele necesare tuturor. Este important să verificăm termenele de valabilitate ale cremelor, șampoanelor, gelurilor, uleiurilor sau sărurilor, pentru că dacă avem prea multe desfăcute în același timp, există șanse mari ca unele dintre ele să expire.
Dacă mașina de spălat rufe se află în baie, pune toate produsele asociate în proximitate. Eu am un dulap chiar deasupra unde păstrez detergenții, dar și prosoapele, produsele de curățenie, rezervele de hârtie igienică și cosmeticele noi.
Mulți dintre noi avem în baia principală și coșul cu haine murdare. Optează pentru unul cu capac și opac pentru a reduce aspectul de dezordine. Tot din punct de vedere vizual, în cazul meu a făcut diferența când am schimbat toate prosoapele și am optat pentru unele de o singura culoare sau din aceeași paletă cromatică. Singurul prosop cu imprimeu este al copilului. 🙂
Pont:
Folosește-te de ușile corpurilor de mobilier din baie pentru a depozita diverse lucruri. Poți lipi pe interiorul lor coșuri pentru a ține toate ojele împreună sau burețeii de machiaj ori dischetele de demachiat. Iar în cârlige agăți peria sau uscătorul de păr.
Găsești mai multe idei în această galerie foto.
Pentru că baia este primul spațiu din casă pe care îl vezi dimineața și ultimul înainte de a merge la culcare, îți recomand să o păstrezi tot timpul curată. Va avea un impact notabil asupra stării tale de spirit. În plus, va contribui la reducerea timpului alocat pregătirii pentru o nouă zi la birou. Asta se întâmplă atunci când știi de unde ai de luat ceea ce îți este necesar. 🙂
Tot pentru a economisi timp, îți recomand să păstrezi aproape cosmeticele de uz zilnic (rimel, fond de ten, crema, gel etc.). Nu le ține pe toate amestecate într-un coș în care să scotocești dimineață după dimineață. Cu siguranță ai produse de care nu ai nevoie zi de zi și pe care le poți stoca în apropiere, dar nu la vedere.
De asemenea, încearcă să nu depozitezi prea multe lucruri direct pe chiuvetă. Un suport pentru săpun și unul pentru periuțe sunt suficiente. E prima zonă care îți poate da senzația de supraîncărcare a băii. Și nu vrei asta! Valabil și pentru cadă, pe care nu face sens să înșiri toate șampoanele și gelurile din casă. Păstrează afară doar ce folosești acum!
Ca și în bucătărie și la toaletă sertarele cu separatoare pot fi extrem de utile în păstrarea obiectelor pe categorii. La fel și coșurile și borcanele.
Am scris și un articol despre organizarea băii când ai un copil mic, care sper să te ajute și pe tine.
Și tu poți începe programul gratuit de organizare pe care l-am creat. Calendarul pentru #mareaorganizare îl găsești în articolul introductiv, de unde îl descarci cu un simplu click. Tot ce trebuie să faci este să îl tipărești și să îl pui la vedere. Pentru fiecare provocare găsești un text suport pe blog.
Dacă prima săptămână am alocat-o organizării bucătăriei, în săptămâna spațiilor comune familiei am făcut deja ordine în dining, la cărți și în bibliotecă, dar și pe hol.
Pentru a fi mai ușor și mai plăcut programul, înscrie-te în grup, unde zi de zi împărtășim idei despre cum punem în ordine spațiile casei.
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Zilnic, până la 10:00 AM, găsești acolo și, evident, pe blog și în grup, un articol care să te ghideze pentru a rezolva rapid și fără stres proiectul trecut la acea dată în calendar.