Vrei sa traiesti sustenabil? Iata 4 parametri de confort

by admin
0 comment

Fie că vorbim de muncă, somn, cumpărături, sală sau alte activități casnice, clădirile au o influență critică asupra siguranței, sănătății și productivității noastre. Știi că mai bine de 85% din timp ni-l petrecem la interior? Am extras procentul dintr-un studiu al organizației EFdeN realizat împreună cu BCR – Banca pentru Locuințe.

Documentul, denumit Ghidul condițiilor de confort, are drept scop îmbunătățirea confortului vieții pe care fiecare dintre noi o trăiește în interiorul clădirilor: în spații de birouri, mall-uri, magazine, hypermarket-uri, galerii comerciale, dar mai ales în propriile locuințe.

Un studiu din 2014 al Consiliului Mondial al Clădirilor Verzi (WorldGBC) a arătat că accesul către o fereastră cu vedere la exterior îmbunătățește funcțiile cognitive și memoria cu 10-25%, iar în spitale reduce perioada de internare cu 8,5%.

Lumina naturală crește productivitatea la locul de muncă cu 18%, la școală îmbunătățește performanțele elevilor cu 5-14%, iar în magazine vânzările pot crește de la 15 până la 40%.

Când vine vorba de productivitatea dintr-o clădire, aceasta este sporită de un iluminat artificial corespunzător cu 23%, de o ventilare optimă cu 5-14% și de controlul individual al temperaturii cu 3%.


Important:

La nivel mondial, clădirile sunt responsabile de 40% din consumul de energie, de 55% din consumul de materie primă și de 33% din emisiile de CO2.


Studiul EFdeN arată că putem atinge confortul în clădiri prin mijloace sustenabile, iar pentru asta sunt patru parametri de confort de care trebuie să ținem seama:

  1. Confortul termic – reprezintă starea de satisfacție în legătură cu temperatura resimțită de corpul uman. Cu alte cuvinte, absența senzației de cald sau frig.
  2. Confortul acustic – este dat de absența ecoului sau a reverberațiilor și de izolarea față de sursele de zgomot, fie ele interioare sau exterioare.
  3. Confortul vizual – reprezintă satisfacția față de mediul interior, perceput vizual. Pe lângă factorii estetici, un parametru important este calitatea iluminatului, natural sau artificial.
  4. Calitatea aerului – este determinată de concentrația în aerul interior a poluanților chimici, biologici, a particulelor de praf și a compușilor volatili ce produc mirosuri neplăcute. Un aer cu o calitate scăzută provoacă somnolență, dureri de cap, amețeală, iritații ale căilor respiratorii, pe scurt, starea este cunoscută și ca ”Sindromul Clădirii Bolnave”.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți trăi sustenabil având astfel grijă de plantă și de viitorul familiei tale, dă un click AICI pentru a deschide Ghidul condițiilor de confort în forma sa completă.


Citește și articolul: Tu știi ce înseamnă să trăiești sustenabil?


Despre EFdeN și casa 100% sustenabilă pe care au construit-o și cu care au câștigat premii internaționale citești în acest articol. Vei fi uimit(ă) de performanțele unor tineri români ce mai au mult până la 30 de ani!

În 2018, echipa EFdeN pleacă la competiția Solar Decathlon, în Dubai, cu prima lor casă solară. Și tu poți susține în calitate de partener cercetarea și dezvoltarea EFdeN.

Dacă ți-a plăcut și ți-a fost util articolul despre parametri de confort pentru un trai sustenabil, distribuie-l și cu prietenii în orice formă dorești.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies