(Video) Sustenabilitate: Tu stii sa reciclezi corpuri de iluminat?

by admin
0 comment

Trebuie să începem să ne gândim mai mult de unde provin produsele pe care le consumăm ori le folosim și unde ajung ele după ce nouă nu ne mai sunt necesare. Așa cum am devenit tot mai preocupați de alimentele pe care le consumăm, mai interesați de proveniența lor, tot așa trebuie să ne îngrijim și de soarta deșeurilor ce rezultă din gospodăria noastră. Treaba nu ni se termină când am pus sacul în tomberon! Uneori nu acolo trebuie să ne ducem deșeurile.

Dar să o luăm cu începutul. Am stabilit că primul pas pe care trebuie să îl facem este să ne informăm cu privire la originea produselor pe care le cumpărăm – în ce condiții au fost fabricate, din ce materiale etc. Apoi ajungem cu ele acasă, unde le folosim până când se termină, uzează, defectează… Cele mai multe dintre ele au ambalaje, iar ambalajul = gunoi. Altele sunt realizate din materiale care dacă ajung în natură se descompun în sute, mii sau milioane de ani. Sau niciodată, cum este cazul sticlei!

Din toate tipurile de reciclare pe care le facem în gospodăriile noastre, cea a gunoaielor ar trebui să fie cea mai simplă – hârtia la hârtie, plasticul la plastic, sticla la sticlă și resturile menajere la resturi menajere. Mai greu oarecum este atunci când avem de reciclat electrocasnice sau corpuri de iluminat, pentru că ele trebuie colectate selectiv, în puncte special amenajate. Dar și asta se învață și, prin urmare, se poate!


Important:

Corpurile de iluminat, bateriile și electrocasnicele nu se aruncă niciodată la coșul de gunoi! Sunt puncte de colectare în aproape toate marile magazine.


Haideți să vorbim ceva mai mult despre reciclarea corpurilor de iluminat despre care am și făcut un video cu principalele lucruri ce trebuie reținute despre acest subiect.

Corpurile de iluminat care ajung în natură elimină mercur, fapt ce afectează sănătatea noastră și pe cea a mediului înconjurător. Acesta este principalul motiv pentru care ele trebuie colectate selectiv! Partea bună e că pot fi reciclare în proporție de 100%.


Interesant:

Asociația Recolamp a gestionat 3.650 de tone deșeuri de echipamente de iluminat în primii 10 ani de activitate.


Materiile prime reciclate dintr-un bec sunt:

  • sticlă – 88%
  • praf fluorescent – 3%
  • mercur – 0,005%
  • plastic – 4%
  • metal – 5%

Odată arse, echipamentele de iluminat sunt supuse unui circuit de colectare și reciclare. Recolamp, una dintre principalele asociații non-profit din România ce sprijină colectarea și reciclarea deșeurilor provenite din echipamente de iluminat uzate, la standarde europene și în condiții de maximă siguranță, a creat un astfel de circuit:

  1. Colectarea selectivă în puncte special amenajate;
  2. Ridicarea deșeurilor provenite din echipamente de iluminat de către colectori la fiecare umplere a recipienților;
  3. Transportarea deșeurilor către fabrica specializată în reciclarea echipamentelor de iluminat;
  4. Tratarea și reciclarea echipamentelor de iluminat uzate în condiții de siguranță pentru mediu și populație.

Reciclează! Mediul înconjurător îți va fi recunoscător! La fel și familia ta!

Dacă articolul ți-a fost util, distribuie-l și cu prietenii în orice formă dorești.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies