Scriu acest articol frustrată oarecum de faptul că lucrurile au scăpat de sub control în vacanța de iarnă. Un Moș Crăciun prea generos, care uneori se gândește că cel mai mare camion este cel mai bun cadou, a transformat întreaga locuință într-un uriaș loc de joacă. Și nu e vorba că nu ne place să ne jucăm cu copiii noștri sau că suntem obsedați de curățenie. Iubim să petrecem timp cu ei și e în regulă când locuința nu este imaculată și la linie. Nu e muzeu! Dar să te aștepți ca un om mic să strângă după el e clar o nebunie. Iar tu ca părinte să aduni în continuu în urma sa, e o nebunie și mai mare!
Uite cum era locul de joacă al lui Alex (3+ ani) cu puțin timp în urmă:
Deci ce este de făcut pentru organizarea jucăriilor?
Nr. 1: Triem iar pe categorii!
Recompunem fiecare joc, fiecare jucărie, căci dacă lipsește o piesă, cel mai probabil nu mai își împlinește rolul. La un puzzle este suficient să nu ai o singură bucată ca să nu mai poți face nimic cu el.
Nr. 2: Sortăm în interiorul categoriilor
Dacă realizăm că am ajuns la un total de 50 de puzzle-uri în casă, căci Moșul a fost super darnic și a mai contribuit și el, rămân doar cele mai noi, cele care sunt întregi și cele potrivite vârstei. Restul părăsesc spațiul, fie că le depozităm, le reciclăm, le donăm sau le dăruim.
Nr. 3: Eliminăm tot ce este stricat, descompus
După ce ai făcut primii doi pași ai să vezi că balastul se arată singur. E ca și când s-ar cerne printr-o sită.
Nr. 4: Depozităm corespunzător
Păstrăm în linia 1 ceea ce știm că le place celor mici, că sunt prima opțiune. Lui Alex (3,3 luni) îi plac mașinile. Dar preferatele lui sunt cele din Cars, cu ochi. Deci pe ele i le las la îndemână. Când e în faza militară, le scot în față pe cele de camuflaj.
E ceva ce nu vreau să folosească, pun unde nu poate ajunge sau unde nu poate deschide (ex. boxă, lada patului, sertar fără mâner).
Iată cum poți depozita:
- Cărți. Evident, pe rafturile bibliotecii, cu titlurile preferate sau impuse/necesare (lecturi de la școală, dicționare, atlase) puse la nivelul ochilor/mâinii. Preferatele, dar și cele care au un deadline de lecturare se pot păstra pe polițe sau în coșuri de mici dimensiuni. Aici faci refresh constant.
- Puzzle-uri. În cazul în care ai cutiile, le poți așeza sub formă de piramidă, în funcție de tematică. Dacă dorești să ocupe mai puțin spațiu, pui piesele în pungi cu fermoar și lași doar o poză cu rezultatul final, pentru ghidaj.
- Mașini. Pentru camioane, tractoare și alte mașini mari poți amenaja o parcare, așa cum este cea din video-ul cu locul de joacă al lui Alex. Pentru cele mici, coșurile și cutiile sunt cele mai eficiente.
- Plușuri și păpuși. Adesea sunt voluminoase, adună praf și nu sunt folosite decât ocazional. Preferatele, în schimb, sunt iubite până la dezmembrare. Dacă aveți cum, în momentul în care copilul și-a ales jucăria preferată, luați măcar una identică de rezervă, în caz că se strică sau se pierde. Alex doarme și acum cu un Mickey Mouse și avem doi la fel. Partea bună cu un produs Disney este că se poate comanda oricând în caz de Doamne ferește! 🙂
- LEGO. Două variante comune: să le ținem pe seturi sau pe culori. Dacă sunt cantități mari și răbdare muuultă, trierea se poate face în funcție de tipul piesei.
- Arts & crafts (acuarele, plastilină, pensule etc.). Un raft sau un sertar dedicat rezolvă rapid situația. Și aici trebuie verificate constant, căci unele dintre produsele pentru proiecte creative se usucă destul de repede.
Nr. 5: Interacțiune cu sens
Fie că avem un copil sau mai mulți, controlul cantităților trebuie păstrat cu religiozitate. Nimeni nu se poate concentra având la dispoziție N opțiuni și factori perturbatori. Chiar dacă decideți că este zi de făcut puzzle-uri, un copil nu le va putea realiza pe toate 50. Va avea câteva cu care să înceapă și dacă activitatea îl va captiva, după finalizarea lor, va selectat altele din cele deținute.
Experiment:
Fiindcă darurile primite s-au amestecat rapid cu ”fauna și flora” casei, în vacanța de Crăciun nu mai puteam mergem fără să călcăm pe ceva. Cum Alex nu a avut nici cea mai mică dorință să și le strângă, surescitat fiind de tot ce descoperea, am ”arestat” într-o noapte mare parte din ele (vechi și noi). I-am spus că jucăriile își doresc să petreacă timp cu el în tihnă, să nu le amestece, ca să se poată cunoaște. Împrăștiate nu se întâmplă asta, așa că și-au luat o pauză. După trantrumul aferent situației, a început să se joace fix cu cele 3 mașini pe care i le-am lăsat. De 5 zile nu doar că nu cere altceva, dar a și văzut coșul cu cele capturate și nu s-a dus să le răstoarne și să o luăm din nou de la cap. Acum că a reînceput grădinița profit că nu este acasă pentru a le sorta iar conform celor scrise mai sus. 🙂
Poate ți-ar mai plăcea să citești și:
- Cum îți inveți copilul să fie organizat de mic
- #MareaOrganizare: Organizarea spațiilor și lucrurilor copiilor
- 5 soluții de organizare a jocurilor LEGO
- Metoda mea de organizare a jucăriilor copiilor de 1-2 ani
—
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂