De când mă știu, o zi proastă se ștergea cu un machiaj bun sau cu un tratament cosmetic ce-mi făcea piele ca de bebeluș. Exagerez, desigur, dar sunt amintirile mele pe care le port cu mine încă din adolescență, deci nu mă puteți contrazice dacă rezultatele erau chiar atât de spectaculoase sau nu. 🙂
Dacă tenul de nou-născut este demult o amintire, organizarea acelor produse „magice” ce-mi pun fața la loc în cea mai bună formă a ei (sper!), este o constantă. Bonus: Nu se ridează la fiecare schimbare de metodă! 🙂
2 motive!
Hai să vă dau cel puțin două motive pentru care organizarea cosmeticelor este necesară și folositoare:
- Avem nevoie de produse în fiecare zi sau de mai multe ori pe săptămână;
- Își păstrează calitățile perioade limitate de timp, deci e bine să le întrebuințăm în intervalul recomandat dacă nu vrem ca tenul de bebeluș să se pricopsească cu vreo iritație.
Acum haideți să vă spun și cum puteți pune în aplicare aceste două puncte, să fie albe, nu negre. (Doamne, râd în capul meu de ce comparații îmi țese mintea la ora asta, dar las textul așa, căci îmi antrenez scrisul creativ și aș vrea să râd și mai târziu de aceste ”performanțe” de redactare!). 🙂
Deci:
- Frecvență înainte de toate. Organizarea trebuie să înceapă în primul rând cu produsele și cu obiectele utilizate cel mai adesea (zilnic ori de mai multe ori pe săptămână). În cazul cosmeticelor este eficientă sortarea pe categorii (produse de față, produse de mâini, fard de pleoape, fard de obraz, rujuri, tușuri etc.), apoi în funcție de frecvență (cele întrebuințate cel mai des sunt primele, cel mai ușor de găsit, de luat și de așezat la loc) sau chiar în funcție de brand, dacă sunteți utilizatori constanți ai unor game și mărci.
În interiorul acestor secțiuni putem tria cromatic (ex. de la deschis la închis ori pe grupe de culoare, fie că este nuanța produsului sau a ambalajului) ori în funcție de dimensiune (de la mic la mare, piramidal, în șir indian). Sunt doar câteva idei! Testați! Vedeți cum se așează mai bine în spațiul de care dispuneți și cum vi se pare vouă mai logic să le utilizați! Metodele au nevoie de timp pentru a deveni obișnuință și a-și arăta utilitatea.
- Timpul înseamnă bani. În acest caz, bani irosiți, pentru că toate aceste produse au un termen de expirare. Cremele, de pildă, au o valabilitate medie de 6-12 luni de la momentul deschiderii. Pentru a ține minte, putem scrie pe ambalaj cu un marker data. Aceeași informație o putem trece și pe o etichetă lipită mai apoi pe capac, fiind astfel vizibilă în permanență. Contează și forma ambalajului și modul de deschidere/închidere.
Imaginați-vă căutând prin cutii sau teancuri întregi de produse doar ca să găsiți ”un ceva” ce presupune câteva secunde de întrebuințare. Zi de zi! Și nu doar un lucru, ci zeci. Și nu doar de make-up sau îngrijire personală, ci de orice fel, din orice spațiu pe care îl folosiți. Poate fi dulapul cu haine, bucătăria, biroul, geanta… V-a luat un fior rece pe spate? Pe mine m-a luat și nu e pentru că aș fi folosit vreo cremă expirată (iar revine spiritul creativ care se crede amuzant azi :))). Fiorul este de la gândul că trebuie să scotocesc mereu și mereu când mi-ar trebui ceva. ORICE!
Cu ce începem?
Este util să începem cu un inventar al produselor și accesoriilor de make-up și de îngrijire personală (creme, geluri etc.). Adesea împart spațiul, deci, cu atât mai mult se impune o rânduire cu sens. Este și un bun prilej de a scăpa de ce este expirat sau stricat (un recipient care curge, o pensulă ruptă, o ascuțitoare ruginită etc.).
Bonus: Pe măsură ce facem inventarul eliberăm locul de depozitare. Este mult mai ușor de alcătuit un flux coerent într-un spațiu gol. Sau măcar semi-gol. Cele menționate la punctul 1 vor fi de folos acum.
Nu vă grăbiți să cumpărați organizatoare, rafturi și corpuri noi de mobilier. Faceți o evaluare mult mai realistă când stocul este cel corect și metodele de organizare au fost testate o vreme pentru a le alege pe cele potrivite pentru noi. Utilizarea repetată vă arată dacă aveți sau nu nevoie de dispozitive noi. Până atunci încercați soluții simple precum depozitarea pe categorii, mărimi sau culori.
Pont creativ:
Tuburile de fixativ pot fi bune separatoare pentru sertar, nu doar de folos pentru a ne fixa frizura. Dacă ele pot fi poziționate pe lung, parfumurile pot forma un șir ce delimitează două categorii. La fel de bine putem integra cutii de bomboane sau de pantofi, căni ori vaze pentru a păstra obiectele în ordine.
Organizatoarele pot fi fixe, etajate sau rotative (mobile). Alegeți în funcție de locul în care le integrați. Nu vreau să vă zic câte am cumpărat la viața mea doar pentru că erau drăguțe! În fine, asta este o altă discuție și adesea mă scuz la soțul meu că le-am luat pentru documentare :))
Un alt criteriu de alegere a organizatoarelor este dacă ele vor sta la vedere sau în sertar/pe raft/în dulap/agățat… Căci în cazul celor poziționate la vedere ne putem îndrepta și către unele cu o estetică deosebită, nu doar cu funcționalitatea dorită. Să fie frumos, ca să nu fie urât!
Hai că am încheiat în nota în care am început, așa că-i bine! Vă las acum un video cu un caz real 🙂
—
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂
Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte multe articole se vor transforma în conținut video.