Video: HYGGE, filosofia daneza pentru o viata fericita

by admin
0 comment

Am citit pe nerăsuflate cartea lui Meik Wiking, ”Mică enciclopedie HYGGE – Rețeta daneză a fericirii”, de la Editura Litera. Eram familiarizată cu această filosofie, dar parcă de fiecare dată e ceva nou de învățat și de descoperit. Așa că am simțit cartea ca pe o adevărată încântare. Am savurat-o într-o atmosferă total hygge (se pronunță huga), într-o zi de weekend, pe canapeaua mică din living, sub o pătură pufoasă și cu o cafea cu lapte în preajmă. În tot timpul ăsta, Adrian s-a jucat cu Alex și a pregătit o masă delicioasă pentru întreaga familie.

Ce înseamnă hygge?

Eu i-aș spune fericire, împlinire, contemplare, beatitudine, familie, dar Hygge este unul dintre cuvintele acelea ce nu pot fi tradus pentru că înglobează în el atât de multe. Mă întorc la cartea de care îți spuneam mai sus și citez de acolo.

”Între 1397 și 1814, Danemarca și Norvegia au fost un singur regat. Danezii și norvegienii își înțeleg reciproc limbile și în prezent.

Cuvântul originar, din norvegiană, înseamnă ”stare de bine”. Totuși, s-ar putea ca ”hygge” să provină din cuvântul ”hug”. Acesta vine din cuvântul ”hugge”, menționat pe la 1650, care înseamnă ”a îmbrățișa”. Cuvântul hygge are origini necunoscute – poate că provine din norvegiana veche, prin hygga, însemnând ”a alina, a consola, a mângâia”, care vine din hugr, cu înțelesul de ”dispoziție, stare sufletească”. La rândul lui, acest cuvânt provine din germanicul hugjan, care se înrudește cu hycgan, din engleza veche, cu sensul de ”a cugeta, a lua în considerare”. În mod interesant, cuvintele englezești consideration (”considerație, respect”), mood (”stare sufletească, dispoziție”), comfort (”confort, tihnă, mângâiere”), hug (”îmbrățișare”) și well-being (”stare de bine”) este posibil să includă, toate, elemente din ceea ce înseamnă hygge azi.” – p. 44

Complicat de explicat într-un singur cuvânt, așa-i? Dar uitându-te la tot ce înglobează, nu ai cum să nu înțelegi că hygge are legătură cu starea de bine pe care o putem simți atunci când suntem în preajma unor persoane dragi, când suntem liniștiți, într-un ambient reconfortant, în care suntem în siguranță și de unde putem contempla lumea sau ne putem ordona gândurile.

Când am terminat de citit cele aproape 300 de pagini ale cărții lui Meik Wiking, ”Mică enciclopedie HYGGE – Rețeta daneze a fericirii”, de la Editura Litera, am realizat că nu vreau să mă opresc la atât. Eram fascinată, atrasă, intrigată. Așa că am urmat un curs online pe Udemy (pentru care am și primit un certificat de absolvire) și de unde am învățat că există o legătură puternică între hygge și meditație. Apoi am dat căutare după clasamentele cu cei mai fericiți oameni din lume și am aflat că în ultimii ani, Danemarca s-a aflat în top, iar hygge pare să aibă o contribuție majoră la asta.


Interesant:

În 2012, 2013, 2015 și 2016, Danemarca a ocupat primul loc în clasamentul fericirii.


În 2017, Danemarca a fost pe poziția a doua în topul fericirii, fiind depășită de țara vecină, Norvegia. Uite câteva informații interesante despre treaba asta.

Cu ajutorul acestor lecturi am alcătuit lista de mai jos cu reprezentările hygge în lumea reală.

Deci ce compune hygge?

  • Lumina – Pentru danezi lumina este foarte importantă datorită iernilor lungi și întunecoase pe care le au de traversat an de an. Așa că iluminatul artificial a fost dus la rangul de artă, fiind create lămpi care să nu îți deranjeze privire și nici să nu îți afecteze propriul hygge.
  • Lumânările – În cartea sa, Meik Wiking publică o statistică care arată că 28% dintre danezi ard lumânări în fiecare zi, iar jumătate din populație face asta de la 1 la 6 ori în săptămână.
  • Șemineu sau sobă – Clima și adaptarea la ea i-a făcut pe danezi să asocieze sursele de căldură cu hygge, cu confortul, cu starea de bine, cu siguranța. Așa că șemineurile și sobele sunt elemente centrale de decor nu doar în case, ci și în spațiile publice.
  • Cafeaua – Danezii se numără printre cei mai mari consumatori de cafea din lume.
  • Dulciurile – Pentru mulți, ele sunt asociate cu relaxarea, cu răsfățul. Așa că nu se dau înapoi de la ceva dulce aproape niciodată. În multe spații de birouri, prăjiturile, cafeaua și laptele sunt nelipsite.
  • Familia și prietenii – Danezii apreciază timpul petrecut alături de cei dragi și aleg să îi aibă în preajmă cât mai des. Și ziua de lucru este gândită în așa fel încât angajații să aibă timp să își ia copii de la școală și să pregătească cina împreună. Sărbătorile sunt un bun prilej de revedere și de clădit amintiri. La fel și vacanțele în grup, mersul pe bicicletă sau picnicurile. Viața este despre amintiri și experiențe și mai puțin despre chestiuni materiale.
  • Obiectele trebuie să spună o poveste – Obiectele vechi de mobilier sunt mai hygge decât cele noi pentru că amintesc de ceva: de familie, de momentul realizării, de manufacturier… Asta este ceea ce le dă valoare mai mare.
  • Gătitul în casă – Danemarca este un stat care mizează mult pe egalitate, așa că și când vine vorba de gătitul acasă, dacă se face împreună cu un grup de prieteni, fiecare trebuie să aducă ingrediente pentru câte o porție. În felul acesta nu există o singură persoană care gătește pentru toți, ci toți se implică în aceeași măsură. Treaba asta este considerată foarte hygge.
  • Colțul de relaxare – Fiecare casă ar trebui să aibă un astfel de loc, unde să te poți retrage pentru a medita, pentru a contempla natura ori pentru a citi. Poate fi un pervaz de geam plin de perne și pături, o canapea ori un fotoliu comod.
  • Șosete confortabile – Când stai în fața semineului, cu o cafea în mână și o carte bună poți asorta o pereche de șosete călduroase. Te fac să te simți instant bine și relaxat. Cu atât mai mult atunci când afară ninge viscolit.
  • Vestimentația în stil hygge – Fularul este nelipsit din ținutele danezilor. Pentru că vremea este destul de capricioasă în mare parte din timp, se îmbracă în straturi (exp.: cămașă, pulover, cardigan) și preferă culorile închise. Nu e deloc hygge să etalezi ostentativ haine de firmă și accesorii de lux. Nu e nimic rău în a le avea, dar nu trebuie transformate în ceva ce te definesc.

Dă un play și aici pentru un rezumat în imagini:

Alte câteva lucruri hygge:

  • Sărbătoarea definitorie: Crăciunul
  • Activități de grup: jocurile de societate
  • Weekend-ul perfect: cărți, șemineu, gătit în familie, muzică, filme, jocuri
  • Cea mai hygge băutură: cafeaua fierbinte
  • Cel mai hygge accesoriu: lumânarea
  • Cel mai hygge loc: acasă

Dacă preferi o abordare feng shui a existenței și locuinței, dă un click AICI. Iar în cazul în care ți-a plăcut ce ai citit și ai văzut, distribuie articolul și cu prietenii, în orice formă dorești. E foarte hygge din partea ta! Mulțumesc! 🙂

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies