Dacă ai un copil curios, pasionat de știință, du-l la Kid’s Lab, la Casa Experimentelor. Nu e interesant doar pentru el, e interesant și pentru tine. Eu am ajuns acolo pentru un mini-proiect: am învățat cum se realizează un parfum. Sincer al meu a ieșit mai mult odorizant de cameră, dar bun și așa că am împrospătat aerul casei. 🙂
Testul l-am făcut la invitația BASF, lucrând cu trei tipuri de esențe: florale, fructate și lemnoase. După mai multe combinații mai mult sau mau puțin reușite, am creat o aromă oarecum agreabilă. Pe piele nu s-a așezat grozav, dar în cameră și-a împlinit menirea (o bună dovadă de reutilizare). Dacă ești curios/curioasă să vezi cum a decurs experimentul, ai mai jos filmarea. 🙂
Despre Kid’s Lab
Kid’s Lab este un program educațional interactiv, lansat de compania BASF, prin care se urmărește stârnirea interesului copiilor cu vârste între 7 și 12 ani față de științele naturii. Chimia ocupă un loc central, iar cei mici sunt implicați în tot felul de experimente ce îi ajută să înțeleagă mai bine și mai ușor cum se petrec fenomenele.
Proiectul a fost lansat în anul 1997, în Ludwigshafen, Germania și a ajuns să se deruleze în peste 35 de țări. Mai bine de o jumătate de milion de copii și tineri au descoperit astfel chimia dintr-o nouă perspectivă, mai distractivă.
Experimentele le permite micilor cercetători să înțeleagă importanța chimiei în viața de zi cu zi. În cadrul celor ce vizează apa, copiii învață cum să curețe apa murdară, cum să ajute la păstrarea apei în sol, pentru agricultură (mai ales în zonele secetoase) și cum să facă diferența între acizi și baze în cadrul unui experiment memorabil din punct de vedere vizual. În cadrul experimentelor de nutriție se urmărește detectarea cantității de vitamina C și a metaboliților secundari (pigmenți) din fructe și legume, sub sloganul “Mănâncă un curcubeu”. Experimentele referitoare la nutriție sunt disponibile doar la Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor.
Copiii participanți realizează aceste experimente în condiții de mini-laborator, sub atenta supravegherea a unor profesioniști. Astfel, se familiarizează cu modul de lucru într-un laborator de chimie și învață metode științifice precum măsurarea, observarea sau documentarea tehnică. Toate experimentele realizate sunt inofensive.
De pe pagina Facebook poți alfa când se lansează noi experimente.
Dacă articolul ți-a fost util, distribuie-l te rog și cu prietenii în orice formă dorești.