VIDEO: CUM SE TAIE FAIANTA IN FABRICA

by admin
0 comment
Astăzi am făcut o vizită foarte interesantă la Fabrica de mozaic, din comuna Popești-Leordeni. Interesantă pentru că am văzut cum se taie faianța, cum ea se transformată în mozaic și cum noi colecții se pregătesc să fie prezentate publicului larg.
cum se taie faianta

Sursă foto: DIY Bazaar

Știați că pentru realizarea unei plăci mozaic, fiecare cub ce o compune este evaluat individual? Dacă în timpul tăierii mecanice s-a ciobit la vreunul dintre colțuri, bucata este reciclată în mod automat.

Am filmat o parte din procesul tehnologic de tăiere a plăcilor de faianță, apoi am făcut împreună cu câțiva dintre angajații fabricii (*persoane speciale, despre care veți afla mai multe mai jos) o placă de mozaic. DIY în adevăratul sens al cuvântului! 🙂

Vă spuneam că vizita a fost una specială pentru că am cunoscut o parte din persoanele defavorizate care lucrează la fabrică, integrate în muncă prin proiectul de economie socială „SuccES Întreprinderi sustenabile pentru incluziune”, inițiat de Fundația Dezvoltarea Popoarelor (FDP). Proiectul, ce a beneficiat de o cofinanțare  din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, în valoare de 2,42 milioane lei, a început în octombrie 2014, iar acum a ajuns la final.

În tot acest timp, FDP a ajutat 158 de persoane din grupuri sociale vulnerabile să-și găsească un loc de muncă prin serviciile de ocupare. Beneficiarii au fost cu precădere persoane de etnie rromă (37), persoane cu dizabilități (36) și femei în situații de risc (36). De asemenea, serviciile de ocupare s-au adresat celor care au abandonat de timpuriu școala (23), tinerilor de peste 18 ani care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție (19) și persoanelor din familii cu mulți copii (7).

O parte importantă a proiectului a fost reprezentată de înființarea și dezvoltarea structurilor de economie socială. Acestea au ca scop creșterea incluziunii sociale pentru persoanele defavorizate prin crearea de locuri de muncă în cadrul unor afaceri sustenabile. Pentru îndeplinirea obiectivului, FDP a dezvoltat patru întreprinderi sociale. Două dintre acestea, Proiect Mozaic Ilfov (Popești Leordeni) și SC FDP Store Team Cluj, au fost create în 2012. Alte două au fost create și dezvoltate în ultimul an – FDP Dâmbovița (Cojasca) și Prest Com Pavaj Arad (Sântana). În cadrul celor patru organizații, pe parcursul proiectului, au fost create 22 de noi locuri de muncă, din care 16 pentru persoanele din grupuri vulnerabile și menținute încă 11 locuri de muncă create anterior.

Proiect Mozaic a crescut cu 45% în ultimele 9 luni

Proiect Mozaic SRL este prima fabrică de mozaic ceramic și materiale naturale din România cu finanțare europeană. Gândită ca întreprindere socială, fabrica are în prezent mai mult de jumătate dintre angajați persoane provenite din grupuri sociale vulnerabile.

Aflați la finalul celui de-al treilea trimestru al acestui an, constatăm o creștere de 45% a cifrei de afaceri a Fabricii de Mozaic față de aceeași perioadă a anului 2014. Credem că această creștere (…) se datorează faptului că în ultimul an am investit în activități de marketing și am lansat produse noi. – Simona Carobene, administrator al firmei.

În prezent, întreprinderea produce mozaic, plinte, contratrepte, realizează tăieturi unghiulare, incizii, debitări și profil antiderapant pentru trepte.

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și cu prietenii.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies