Îmi place să reciclez şi să refolosesc cât mai multe lucruri. Aşa mi-a venit ideea de a reutiliza o cutie din lemn în care am cumpărat o sticlă cu vin şi să o transform într-o jardinieră de flori. Cutia era solidă, din lemn lăcuit, aşa că nu a mai fost nevoie decât să fac un drum până la Praktiker şi să aleg florile. Pentru că îmi place cromatica şi delicateţea lor, begoniile mi s-au părut cea mai bună alegere.

Tipuri de begonii
Begonia este una dintre cele mai răspândite plante decorative, existând peste o mie de specii diferite. Din punct de vedere cromatic, florile ei pot fi albe, galbene, portocalii, roşii, corai sau roz.
Begonia iubeşte căldura, temperatura sa optimă fiind de circa 23-25 grade ziua şi 13-15 grade noaptea. La peste 25 de grade, soarele îi arde florile delicate, aşa că trebuie ferită de expunerea directă.
Cum se înmulţesc begoniile
Begoniile se înmulţesc prin bulbi, prin butaşi sau prin lăstari. Înmulţirea prin bulbi se poate face când există cel puţin un mugure ce poate fi plantat direct în pământ în lunile de primăvară.
Înmulţirea prin butaşi se face din frunze ori din tulpină, ce se plantează iniţial într-un sol cu consistenţă nisipoasă, într-un mediu cald, dar umed. Butaşii au nevoie de circa două luni pentru a creşte şi a putea fi mutaţi în ghivece. Planta are nevoie de aproximativ un an pentru a ajunge la maturitate.
Înmulţirea prin lăstari se realizează în mediu umed, aceştia trebuind să stea în apă până când prind rădăcini şi apar primele frunze. După această fază, lăstarii se pot planta în ghivece, dar fără a fi înghesuiţi.
Cum se îngrijesc begoniile
Viaţa begoniei depinde în mare măsură de cantitatea de apă de care dispune. Ea nu are nevoie să fie udată în exces pentru că riscă să îi putrezească rădăcinile. Pentru asta se recomandă ca ghiveciul în care se află să aibă găuri de scurgere.
După această lungă introducere, iată și coloratul tutorial.
De reţinut:
Îngrijită corect, begonia poate înflori tot timpul anului.
Dar la Parktiker nu am găsit doar begonii:
La final, îți mai recomand câteva produse Praktiker pe care să le folosești la grădinărit: mănuși, ghivece ceramice, stropitori, dar și pământ de calitate și hrănitor pentru micile tale culturi. Eu le-am folosit deja la realizarea acestui tutorial. 😉
Dacă ți-a fost util și ți-a plăcut articolul, distribuie-l şi cu prietenii.