Pe Liana Popa (avetisiperoz.ro) am descoperit-o online. Apoi am întâlnit-o la evenimente și, ceva mai târziu, i-am admirat casa în reviste. Și mi-a plăcut. Mi-a plăcut creativitatea ei tradusă în designul propriului cămin.


Sursă foto: avetisiperoz.ro
Dar când am cunoscut-o eu pe Liana, pe lângă proiectele pe care le făcea pe site-ul său, posta de zor și poze și povești cu Igor, câinele familiei. M-a câștigat de fan, eu fiind o mare iubitoare de animale. 🙂
Igor este deja un personaj, fiind foarte prezent în viața familiei. Așa că mi-am dorit să vorbim despre casa lor din perspectiva lui. Am aflat că a fost adoptat la două luni după ce s-au mutat în noua casă și că decorul inițial nu a fost gândit ținând seamă de această nouă extensie simpatică. Dar timpul avea să arate că sufletele care împarte același spațiu se atașează de el la fel de mult și își aleg locuri preferate pentru momentele lor de relaxare.
Să începem deci turul casei Lianei, văzut prin ochii lui Igor și să o lăsăm chiar pe ea să ne dea câteva sfaturi despre cum amenajezi o casă dacă din familie face deja parte un suflet cu blană.


Sursă foto: avetisiperoz.ro
Care sunt lucrurile de care ai ținut seama când ți-ai ales și decorat casa?
Îmi doream un spațiu cu curte, dar care să nu coste – și să nici nu implice bătăile de cap – ale unei case. Așa că am optat pentru un apartament la parter, care are o grădină proprie, aproape la fel de mare ca și a unei case.
Cât despre decorat, în primul rând am ținut cont de ce-mi place. Apoi de obiectele pe care le aveam sau despre care știam că doresc să le am: faianță albă, gresia 3D, fotoliul Eames, literele cu PÎINE. Și am construit în jurul lor.


Sursă foto: avetisiperoz.ro


Sursă foto: avetisiperoz.ro


Sursă foto: avetisiperoz.ro
Cât de mult a influențat existența lui Igor alegerile în materie de amenajare (cromatica, materialele, finisajele, etc.)?
Deloc. Igor a intrat în familie la două luni după ce ne-am mutat. Nici nu mă gândeam să amenajez ținând cont de câine (știam că o să avem câine, curtea a fost dorită și pentru el), deoarece îmi imaginam că va sta afară. Unde a și stat. Două luni! Acum stă unde poftește, doar e și casa lui, nu?


Sursă foto: avetisiperoz.ro


Sursă foto: avetisiperoz.ro
Care este locul lui preferat din casă?
Patul.
Ați gândit de la început un spațiu care să-i fie dedicat sau pur și simplu și-a ales el un loc preferat (cu sau fără voia voastră)?
Cum ziceam, nu ne-am gândit deloc la el, curtea îi era hărăzită, credeam eu, viitorului câine. Acum lenevește în pat, ne urmează peste tot în casă, doarme pe canapeaua galbenă din biroul-dressing, devenită a lui și vizitează curtea doar când suntem și noi acolo.


Sursă foto: avetisiperoz.ro


Sursă foto: avetisiperoz.ro
Ce sfaturi le-ai da celor care își amenajează acum o locuință pe care trebuie să o împartă cu un prieten patruped?
Hm, e greu de dat sfaturi, fiecare animal e diferit. Și apoi, una e să ai câine și alta hamster, nu? 🙂 Noi am avut un noroc fantastic cu Igor. Nu doar că e un câine desăvârșit, dar, deși e de la adăpost, s-a adaptat perfect în casă și nu a stricat absolut nimic.


Sursă foto: avetisiperoz.ro


Sursă foto: avetisiperoz.ro
Cred că pentru cineva mai puțin norocos ar fi de evitat canapelele din piele sau obiectele fragile. Și să aibă grijă la cabluri și pantofi. Am auzit că sunt preferatele unora. Altfel, ar mai putea fi util un spațiu pentru depozitarea sacului cu mâncare (poate unul gândit special în corpurile bucătăriei, unde pot sta și bolurile de apă și de mâncare).
Și o canapea sau un fotoliul pentru el. Le place să aibă locul lor. A, și un spațiu dedicat pentru rolele pentru scame. Va fi nevoie de un sertar special pentru ele. 🙂