Tu stii ce inseamna sa traiesti sustenabil?

by admin
0 comment

Te-ai gândit vreodată la sustenabilitate, la ce implică acest concept? Te-ai gândit cum poți avea un impact pozitiv asupra comunității tale și a mediului? Eu m-am întrebat și am început să citesc tot mai mult despre aspectele acestea pentru ca în timp acțiunile și achizițiile mele să fie mai sănătoase și mai de durată pentru mine, pentru cei care mă înconjoară și în egală măsură pentru planetă.

Sustenabilitatea nu implică exclusiv traiul în afara orașului, acolo unde îți poți cultiva propria hrană. Nu implică nici măcar renunțarea la tehnologie și la mijloacele moderne de viață. Mulți la asta se gândesc. Dacă trăiești în oraș poți avea un trai sustenabil prin alegerile pe care le faci, spre exemplu să cumperi produse organice, sănătoase și non-toxice pentru mediu. Adoptarea unui stil de viață sustenabil nu implică măsuri radicale, ci chibzuință asupra deciziilor pe care le luăm. Sustenabilitatea în viața de zi cu zi trebuie privită ca un beneficiu pentru individ și planetă.


Trăitul sustenabil (sustainable living) este în fapt o filosofie de viață ce contribuie la sănătatea noastră, a comunității și a planetei, prin evitarea produselor toxice, prin alegerea consumului responsabil de resurse și prin alegerea de a cumpăra lucruri care durează mai mult în timp, sunt multifuncționale și nu sunt nocive pentru sănătate.howcast.com


Exemple de viață sustenabilă

Site-ul conserve-energy-future.com a alcătuit o listă cu 18 lucruri care te pot ajuta să duci o viață sustenabilă.

Încearcă să îți cultivi o parte din hrană. Nu este un lucru ușor mai ales dacă locuiești la bloc, dar pentru câteva ghivece cu mirodenii sigur găsești loc. Așa cum creștem flori, putem crește și legume și fructe. Producția personală nu va fi impresionantă din punct de vedere cantitativ în astfel de medii, dar va fi extrem de gustoasă. Iar satisfacția că mănânci ceva cultivat de tine este uriașă.

Adoptă un stil de viață minimalist (minimalist lifestyle). Asta înseamnă să utilizezi fiecare lucru pe care îl deții la maximum, împlinindu-și menirea. Altfel spus, cumperi ceea ce știi sigur că îți este de folos și nu este în fapt un moft. Stilul de viață minimalist înseamnă și să reciclezi și să refolosești pe cât de mult posibil, susținând astfel producția de bunuri sustenabile și reducând totodată risipa de materiale.

Economisește energie. Iluminatul, încălzitul și ventilatul natural sunt trei surse majore de reducere a consumului de energie. Dacă îți construiești o casă, poziționează-o în funcție de soare astfel încât să ai lumină naturală cât mai multe ore din zi. Soarele nu dă doar lumină, ci și căldură. Așa că materialele de construcție trebuie alese astfel încât iarna să conserve căldura și vara să țină răcoare. Locuința mai poate fi păstrată răcoroasă și dacă sunt create culoare prin care aerul să circule dintr-un colț în altul al casei.

Eficientizează-ți timpul și resursele. Un trai sustenabil nu înseamnă un trai bazat exclusiv pe energie verde, reciclare și reutilizare. Un trai sustenabil înseamnă să înveți să utilizezi cât mai bine timpul de care dispui, la fel și resursele. E clar că nu vom putea trece de mâine cu toții la mașini hibride sau electrice, dar putem să ne folosim automobilul cât mai eficient. Spre exemplu, îl putem împărți cu alți colegi pe drumul spre birou sau putem face cumpărături o singură dată pe săptămână, chiar dacă asta presupune o organizare prealabilă și o cantitate mai mare de provizii.

Încearcă să folosești soluții naturale de curățenie. Pe internet sunt numeroase rețete. Știați că oțetul în combinație cu apă poate curăța mare parte din suprafețe? Scăzând numărul produselor preambalate cumpărate din comerț contribuim la reducerea cantității de ambalaje din plastic folosite în acest scop.

Dacă poți mergi pe jos unde ai treabă sau folosește bicicleta. Oricare dintre variante contribuie la reducerea poluării, dar te și ajută să îți îmbunătățești starea de sănătate. Mișcarea e bună atât pentru corp, cât și pentru mediu.

Petrece mai mult timp citind sau jucându-te jocuri ce nu necesită o sursă de energie. Cu cât stai mai puține ore în fața televizorului, laptopului sau consolei cu jocuri cu atât mai mult vei contribui la reducerea consumului de energie. Iar asta duce la un stil de viață sustenabil.

Fă tot posibilul să ai un ciclu natural de odihnă. Gândește-te la felul în care dorm bebelușii și copiii, când s-a lăsat noaptea e clar că a venit vremea de somn. Să te trezești devreme e chiar revigorant (după o vreme :D) și reușești astfel să rezolvi mare parte din sarcinile zilnici în primele ore, cât corpul este plin de energie, iar creierul mult mai alert.

Reduce, refolosește, repară și reciclează. Cei 4R sunt de bază în conceptul de trai sustenabil. Așa că încearcă pe cât posibil să nu cumperi lucruri noi în baza unui impuls. Cu cât scade risipa, cu atât e mai puțin de reciclat și reutilizat. Înainte de a te descotorosi de un lucru întreabă-te dacă nu cumva poți să faci altceva din el. De pildă, din conservele și borcanele rămase poți face ghivece de flori. Sau dintr-un fular vechi o husă de pernă decorativă.

Scoate din priză dispozitivele electronice atunci când nu sunt folosite. Poate nu știai, dar un gadget consumă curent chiar și atunci când este închis și în standby. Este evident mai mic decât cea din timpul utilizării, dar este un consum pe care cei mai mulți dintre noi îl ignorăm.

Cumpără-ți sau construiește-ți casa la dimensiuni optime. Dacă vrei să adopți un trai sustenabil atunci alege să investești într-o locuință conformă cu nevoile tale. Nu cumpăra ceva ce crezi că îți va folosi în viitor, cumpără ceva care se potrivește planurilor tale prezente și pe termen mediu. Trăim într-o societate mult mai mobilă și dinamică, așa că soluții de vânzare a unei proprietăți după 5-10 ani, fie ea achiziționată cu credit pe 25-30 de ani, există. De ce să cumpăr la 20 de ani o casă cu 5 cameră doar pentru că îmi doresc ca până la 40 să am o familie numeroasă? Poate la 30 de ani primesc o oferă de relocare într-un oraș în care nu m-am gândit că voi trăi la începutul carierei și zece ani am plătit rate poate mai mari decât mi-am permis mare parte din timp. O locuință adaptată nevoilor curente va consuma evident mai puțin și va necesita mai puțină mobilă pentru a fi utilată. Dacă vrei să construiești, încearcă să integrezi cât mai multe soluții verzi în planul casei tale.

Folosește-te cât mai mult de lumina naturală. Lumina soarelui nu costă, așa că profită. În felul acesta contribui la reducerea dependenței de combustibili necesari producerii electricității. Totodată becurile din casă vor avea un trai mai îndelungat.

Dacă poți solicita facturile în format digital, fă-o! La fel și orice altă hârtie ce îți poate fi pusă la dispoziție de un furnizor de bunuri și servicii și nu este obligatoriu să o păstrezi pe termen lung. Cum cât se folosește mai puțină hârtie pentru imprimare, cu atât se aruncă și se reciclează mai puțină.

Încearcă să ții echilibrat soldul casei. Practic ceea ce iese din buget trebuie să și intre. Dacă produci mai mult, cu atât mai bine. Poți economisi. Dar nu consuma peste puterea de a produce.

Încearcă să reduci consumul de apă. Studiile au arătat că nu e neapărat sănătos să fii excesiv de curat pentru că sistemul imunitar nu mai e pus la muncă în mod corespunzător, iar atunci când se întâlnește cu un virus îi face față mai greu pentru că și-a pierdut antrenamentul. Aceeași regulă se aplică și în locuință. Consumăm cantități impresionante de apă pentru a ne dușa și pentru a spăla vase și rufe.


Știai că timpul optim pe care trebuie să îl petreci la duș este de 4 minute? Să trăiești sustenabil nu înseamnă să te speli tot mai rar pentru a reduce consumul de apă. Înseamnă să te speli mai des, dar petrecând mai puțin timp în baie.


În ceea ce privește vasele, dacă le speli la chiuvetă, umple-o cu apă, săpunește-le, apoi golește-o și clătește totul separat. Lăsând jetul de apă să curgă în continuu ajungi să consumi mai mult decât o mașină de spălat vase. Și pentru rufe e cam același principiu, plus că aici se adaugă grija cu care trebuie să învățăm să ne purtăm hainele pentru a nu fi nevoie să le curățăm după ce le-am îmbrăcat o singură dată.

Alege energia regenerabilă. Renunță pe cât posibil la combustibilii fosili pentru a contribui la temperarea schimbărilor climatice. Montează panouri solare pentru a încălzi apa sau plantează copaci pentru a reduce consumul de aer condiționat. Cu cât reușim să ne reducem amprenta de carbon cu atât mai sustenabil începem să trăim.

Cumpără produse care necesită o ambalare minimă. Excesul de ambalaje îți încarcă în primă fază coșul de gunoi, iar mai apoi, dacă procesul de reciclare nu este corespunzător, deșeurile devin o sursă suplimentară de poluare.

Renunță la plastic. Plasticul are nevoie de milioane de ani pentru a se descompune și afectează în mod dramatic mediul în care ajunge. Numeroase animale și păsări mor din pricina deșeurilor din plastic pe care le ingerează accidental. O variantă de reducere a consumului de plastic este să optăm pentru pungi și sticle reutilizabile atunci când mergem la cumpărături și să învățăm să colectăm selectiv pentru ca resturile să fie reciclate corespunzător.


Eficiența în materie de consum de energie și apă este baza construcțiilor sustenabile, dar asta vine din înglobarea sustenabilității la nivel social cu cea de la nivel economic și de mediu pentru a promova o viață sănătoasă din punct de vedere fizic și mental. – Hockerton Housing Project


Recomandările Centrului pentru diversitate biologică din Tucson

Centrul pentru diversitate biologică din Tucson, Arizona, a alcătuit o listă cu 12 modalități prin care putem avea un stil de viață mai sustenabil pornind de la faptul că în fiecare zi, deciziile pe care le luăm afectează mediul, clima și alte specii. Prin ceea ce mâncăm până la câți copii decidem să avem putem să ne reduce amprenta de carbon.


Amprentă de carbon, denumită și amprenta CO2, reprezintă emisiile totale de gaze cu efect de seră pe care o organizație, un eveniment, produs sau o persoană le produce într-un anumit interval de timp. Gazele cu efect de seră, generic denumite emisii de CO2, sunt rezultatele diverselor activități pe care omul le întreprinde ca urmare a dezvoltării și progresului: transport, consumul de combustibili, alimente, produse fabricate, materiale, lemn, drumuri, clădiri, servicii etc. Amprenta de carbon se poate calcula atât la nivel de gospodărie sau individ, cât și la nivelul unor evenimente (team-building, conferințe, forumuri, spectacole etc), zboruri cu avionul sau la nivelul unei afaceri – companie sau organizație. carbonexpert.ro


Revenind la lista celor din Arizona, cele 12 modalități de obținere a unui trai sustenabil sunt:

  1. Gândește-te de două ori înainte de a cumpăra ceva.
  2. Asigură-te că achizițiile majore pe care le faci au beneficii de mediu pe măsură.
  3. Renunță la plastic.
  4. Boicotează produsele care pun în pericol viața animalelor și natura.
  5. Citește etichetele cu atenție.
  6. Consumă apă într-o manieră chibzuită.
  7. Condu mai puțin și dacă se poate o mașină care poluează puțin sau deloc.
  8. Construiește o casă verde / transformă-ți casa într-una verde.
  9. Alege energii regenerabile.
  10. Redu consumul de carne.
  11. Alege să ai o familie de dimensiuni mai mici.
  12. Folosește-ți vocea și votează.

Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.

 

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies