În ziua de azi, mulți dintre noi apelăm la serviciile spălătoriilor pentru a ne curăța mașinile. Pe vremea când eram copil, mergeam cu găleți cu apă în spatele blocului și-l ajutăm pe tata la spălat. Ne distram de minune, mai ales dacă găseam vreun loc unde puteam lega un furtun.
Dar vremurile acelea s-au cam dus și când vine vorba de igienizarea autoturismului, mai toți luăm drumul spălătoriei. La interior, ne mai facem curat și singuri. De multe ori asta implică înlăturarea prafului de pe bord, guri de ventilație și portiere și strângerea gunoiului inerent (cartele de acces în parcări, bonuri, sticle de plastic, șervețele, ambalaje de snacks-uri etc.). Ideal ar fi să ducem la coș resturile fix atunci când le producem și să nu le lăsăm să se adune. În realitate, nu prea facem asta cu atâta conștiinciozitate. 🙂
Iată ce fac eu și de ce mă ajut pentru a împrospăta periodic habitaclul autoturismului.
- Țin pe portiere pungi în care colectez gunoiul. Resturile le mai strâng și în cutii din plastic (cam cât sunt cele cu cereale), pe care le prefer la drum lung, când toți pasagerii ronțăie câte ceva. Față de o pungă din plastic, nu există riscul de a se înțepa ori agăța și să se spargă. Numai miros de gunoi nu îți dorești în mașină când ai mult de mers. Nici când dai o raită prin oraș nu vrei asta! 🙂
- Foarte utilă este și o rolă cu hârtie adezivă pentru curățat scamele de pe haine. Poți strânge rapid firimituri, ace de brad și alte resturi mărunte.
- Bordul, cotierele și portierele le șterg cu șervețele umede (preferabil speciale auto, dar la nevoie merg și cele dezinfectante, șervețelele pentru bebeluși și cele demachiante) sau cu cârpe din microfibre (am tot citit despre ele că au o capacitate crescută de absorbție a apei și a particulelor de praf și murdărie; sunt foarte mulțumită și de rezultatele pe care le oferă în bucătărie).
- Folosesc o perie de aplicare a fardului de obraz sau o pensulă de vopsit (nouă!) cu peri lungi pentru a scoate praful din grilele sistemului de ventilație. Sunt tutoriale online în care se folosesc perii din spumă sau bureți pentru bricolaj pentru aplicarea adezivului și/sau pentru pictură, dar nu am testat încă niciuna dintre variante. Dacă ai făcut-o tu, aștept impresii.
- Pentru mizeria de pe mochete folosesc aspiratorul de mână cu acumulator, din casă, util pentru colțuri și zone mai greu accesibile datorită vârfului ascuțit. Când nu îl am la îndemână, le scutur într-un spațiu deschis, pentru a mai scăpa de praful acumulat. Preșurile le scutur întotdeauna după ce adun gunoaiele și resturile.
Citește și despre soluții simple și ieftine de organizare a mașinii, dar și cum ne putem face singuri ordine în autoturism.
Scriu toate aceste lucruri în calitate de specialist în soluții de organizare, membru al International Association of Professional Organizers (IAPO), atestat de International Association of Professions Career College (IAP Career College).
Soluții de organizare diverse găsești AICI. Mai poți citi și:
- Organizarea băii când ai un copil mic
- Time management: Câteva soluții pentru a avea mai mult timp
- Feng Shui-ul și organizarea armonioasă a casei
În cazul în care sfaturile și recomandările de mai sus ți-au plăcut și le consideri utile, distribuie te rog În acest articole și cu prietenii tăi, în orice formă dorești.