Time management: Cateva sfaturi pentru mai mult timp

by admin
0 comment

Timpul nostru este și va rămâne cea mai importantă resursă personală, dar și cel mai important lucru pe care îl putem da celorlalți. Nu banii, serviciile ori favorurile vor lăsa cea mai puternică amprentă în mințile și în sufletele celor din jur, ci timpul petrecut împreună.

Dar înainte de a ajunge să ne gândim la ceilalți, trebuie să ne gândim la noi. Când ești în echilibru cu tine, ești în echilibru și cu cei din jur. La cursurile pe care le-am urmat am învățat numeroase tehnici de gestionare eficientă a timpului, nu doar a bunurilor, a casei sau a afacerii.

Hai să luăm un caz ipotetic de program:

 • ne trezim devreme și reușim sau nu să ne bem cafeaua,
 • umblăm buimaci prin casă, dulap și baie pentru a ne pregăti de birou,
 • scotocim prin cutii sau debarale după pantofi, genți sau alte accesorii,
 • ne grăbim spre muncă, deși de cele mai multe ori stăm blocați în trafic sau înghesuiți în mijloace de transport,
 • rămânem captivi într-o clădire de birouri poate și 10 ore din zi (cu sau fără pauză de masă în afara sediului),
 • venim acasă obosiți de muncă și drum, iar primul lucru pe care îl facem este să aruncăm cât mai repede hainele de pe noi fiindcă ne-au devenit incomode după atâtea ore,
 • frigiderul e gol sau nu conține prea multe alternative și cel mai probabil sfârșim prin a comanda ceva care nu este neapărat sănătos și ușor de digerat,
 • ne culcăm și a doua zi ne trezim într-un haos mai mare decât cel din ziua precendentă și nu ne dorim decât să vină weekend-ul și să avem timp de noi și de toate (adesea o iluzie!).

Și pun punct aici înșiruirii, care sigur ar mai putea îngloba aspecte. Lucrurile de mai sus le-am făcut și eu și le-am văzut și în jurul meu. La cursurile de professional organizer pe care le-am urmat în 2017 am învățat despre o serie de elemente care m-au ajutat să rup lanțul vicios. Teoria spune că haosul provoacă haos și că odată ce dezvolți un comportament toxic pentru tine, cel mai probabil, îl vei avea și în raport cu ceilalți. Cu cât te afunzi mai mult într-un stil de viață dezechilibrat, cu atât îți este mai greu să restabilești ordinea. Dar nimic nu este imposibil!

Organizarea programului zilnic / time management

Soluțiile pentru a câștiga mai mult timp nu sunt universal valabile, cum nu e nimic în lumea asta, dar poate ceva din ce găsești mai jos îți este de folos (fie că ești într-o relație sau nu, că ai sau nu copii, că practici o profesie liberală sau nu etc.).

Pentru a descoperi activitățile care îți consumă cele mai multe ore din zi, ține un jurnal vreme de două săptămâni (minim!). Apoi, într-un moment de liniște, studiază-l și vezi care sunt aspectele repetitive. Notează-le pe o foaie și vezi cât timp au necesitat. Cu ele în față începi să te gândești la soluții. O să vină, ai să vezi!

Uite câteva scenarii comune:

 • prea mult timp petrecut în trafic – Studiază cu atenție toate rutele, vezi care sunt orele la care se circulă ceva mai bine și încearcă să profiți de asta. Fie îi propui superiorului o schimbare de program, fie îți schimbi rutina. Ce înseamnă asta? Înseamnă că dacă ai pleca de acasă cu o oră mai devreme și ai face 15-20 de minute până la birou față de 50-60, poți să profiți de timpul pe care îl câștigi pentru a merge dimineața la o sală aproape de unde lucrezi. În zilele în care nu faci sport, poți să faci cumpărături ori să mai rezolvi din chestiunile administrative (bancă, poștă, facturi, spălat mașină, dus hainele la curățătorie etc.). Astfel ele nu îți mai ocupă timp la finalul programului de lucru sau în weekend.
 • prea multă curățenie de făcut – Încearcă să strângi după tine cât de repede poți. Cu cât dezordinea crește, cu atât apare senzația că nu mai ști de unde să începi curățenia. Așa că după ritualul de seară, oricât de obosit(ă) ai fi, lasă baia curată, pentru că este primul loc pe care îl vezi a doua zi. Și dacă arată deplorabil, s-ar putea să îți afecteze starea de bine cu care te-ai trezit și să îți încetinească ritmul (fiindcă te încurci de ce e prin jur). Tot seara, puneți hainele în dulap sau la spălat, astfel nu se adună teancuri pe scaune, uși de șifoniere sau clanțe. Dacă tot am ajuns la haine, încearcă să îți alcătuiești ținuta tot înainte de culcare, pentru a fi rapid(ă) dimineața, mai ales dacă ești o persoană care nu se trezește ușor.
 • prea puțin timp pentru cumpărături – Fă-ți o listă de cumpărături. Sunt anumite alimente și produse pe care le folosim periodic, deci știm când avem nevoie de ele și în ce cantități. Lista ne ajută să facem cumpărături chiar și o singură dată pe săptămână și să nu ne plimbăm între casă și hypermarket zi de zi. Cel mai probabil, lucrurile mărunte le poți găsi la magazinul de proximitate, deci nu mai implică urcat în mașină și stat în trafic. Când poți, optează pentru variantele mari ale produselor, nu mini sau medii. Spre exemplu, o pungă mare de detergent te ține mai mult (logic!) și implică mai puține drumuri la hyprmarket și mai puțin gunoi generat. Plus că este și o formă sustenabilă de a trăi. Citește, te rog, și acest articol despre viața sustenabilă pe care o putem duce foarte ușor fiecare dintre noi.
 • prea puțin timp pentru hobby-uri – Este foarte important să ne deconectăm de la rutina zilnică, să găsim timp pentru ce ne aduce bucurie și ne scapă de stres. Dacă îți place sportul, mergi regulat la sală. Nu doar pentru că este sănătos, dar ajută și la eliberarea minții de preocupările curente. Dacă îți place să pictezi, amenajează-ți un colț al tău în care să te retragi și să creezi. Dacă îți place să cânți, alocă-ți timp de studiu. Orice te face să te simți liber(ă), util(ă), viu/vie merită!
 • prea puțin timp pentru familia și prieteni – Pentru mine, cei dragi sunt cea mai importantă resursă de viață. Așa că încerc să transform și activitățile necesare în unele vesele. De pildă, când facem curățenie împreună ne jucăm cu hainele rămase pe afară, ne batem cu bulgări din șosete și facem mici întreceri prin care încercăm să îl învățăm pe băiețelul nostru că este distractiv și să își pună jucăriile la locul lor, nu doar să le scoată. Ne ia mai mult decât dacă am face doar curățenie, dar e mai amuzant. Ori când mergem la cumpărături în 3, ne dăm cu căruciorul pe culoare ca și când ar fi un skate. Alex râde de leșină, noi cumpărăm repede cele necesare fără ca el să aibă timp să tragă de pe rafturi ce îi fură privirea. La un an și trei luni ăsta e hobby-ul lui! Și trucuri de felul acesta sunt convinsă că se tot găsesc. Fiecare poate vedea asta uitându-se la familia sa.
 • Prea puțin timp să îndeplinim sarcini de muncă – Eu mi-am format obișnuința de a-mi începe ziua cu agenda lângă mine. Acolo îmi trec lucrurile ce trebuie făcute și cele pe care vreau să le fac în data respectivă. Le prioritizez și pe măsură ce le rezolv, le bifez. Ce rămâne restant revine în capul listei din ziua următoare.

Pe post de concluzie

Rutina e bună (până la un punct!), mai ales în timpul săptămânii când trebuie să respectăm un program. Așa că începe ziua prin a-ți stabili o oră la care te trezești. Dacă nu ești o persoană matinală, lasă-ți lucrurile pregătite de cu seară (hainele pe care le vei purta, pantofii, geanta, documentele etc.). Păstrează dimineața doar pentru a te dușa, îmbrăca și a lua un mic-dejun sănătos. Pune vasele în mașină sau spală-le seara, pentru ca la primele orele ale zilei să le ai curate și bune de folosit (atunci și la cină). Din când în când, lasă tot și ia o pauză! Suprasolicitarea (burnout effect) este un mare dușman al timpurilor noastre!

Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies