TEHNICA ZUGRAVIRII PERETILOR INTERIORI {partea a II-a}

by admin
0 comment

După ce am aflat care sunt cei mai importați pași pe care trebuie să îi parcurgem atunci când ne apucăm de vopsirea pereților interiori și ce trebuie să știm pentru a duce la bun sfârșit proiectul, ne concentrăm acum asupra tehnicilor.

Înainte de a ne apuca de zugrăvit, este obligatoriu să avem un plan bine pus la punct. Trebuie să știm câți metri pătrați avem de acoperit, câtă vopsea ne trebuie (1 litru la 10 mp), ce ustensile ne sunt necesare și, mai ales, care este tehnica pe care o vom folosi. Despre aceasta din urmă vom vorbi în cele ce urmează.

Vopsirea marginilor și a colțurilor

Începeţi întotdeauna cu o pensulă la colţurile şi muchiile încăperii, acolo unde trafaletul nu poate ajunge. Puneţi o cantitate de vopsea preparată într-o găleată mică, cu care să vă puteţi urca pe scară. Cu pensula pentru calorifere aplicaţi la toate muchiile un strat subţire şi uniform. Vopseaua trebuie să fie distribuită perfect şi să se întindă cu cca. 3 cm pe fiecare perete adiacent. Înmuiaţi pensula numai trei sferturi în găleată, astfel încât vopseaua să nu se prelingă pe coadă. Scurgeţi surplusul pe marginea găleţii.

#home #painting #vopsire #pereti #interior #diy #diybazaar

Sursa: Google Images

Vopsirea tavanelor

Vopsiţi mai întâi tavanele ca să nu stropiţi pereţii proaspăt zugrăviţi. Pentru suprafeţele mari aveţi nevoie de un trafalet cu capacitate mare de absorbţie.

  • Trageţi vopseaua întâi orizontal şi apoi vertical.
  • După ce înmuiaţi trafaletul în vopsea, rulaţi-l pe grătar pentru a elimina surplusul.
  • Pentru a zugrăvi tavanele şi pereţii înalţi fără schelă, folosiţi o tijă telescopică.

De principiu lucraţi cu lumină incidentă, astfel încât să nu rămână dungi vizibile în zonele limită ale straturilor aplicate. Aceste dungi reliefate se formează prin suprapunerea stratului nou aplicat peste marginea deja uscată a benzii alăturate. De aceea trebuie lucrat foarte repede, benzile să vină în contact încă în stare umedă. Lucraţi întotdeauna o suprafaţă întreagă (de ex. un tavan sau un perete întreg sau, şi mai bine, începeţi de dimineaţă, astfel încât să zugrăviţi o cameră într-o zi). Vopsiţi începând de la ferestre şi divizaţi tavanul în mai multe careuri, pe care le vopsiţi succesiv.

Înmuiaţi trafaletul în găleată sau pensula până la două treimi din lungime. Rulaţi trafaletul pe grătar pentru a recupera în găleată surplusul de vopsea. Apoi lucraţi pe rând suprafeţele până terminaţi tot plafonul.

#home #painting #vopsire #pereti #interior #diy #diybazaar

Sursa: Google Images

Vopsirea pereţilor

Vopsiţi întâi colţurile şi muchiile. Protejaţi ramele ferestrelor şi uşilor cu bandă de mascare. Începeţi zugrăvitul dinspre ferestre spre centrul încăperii. Cu o linie diagonală împărţiţi vopseaua în mod uniform pe o parte. Aplicaţi vopseaua cu trafaletul vertical de sus în jos. Când observaţi ca nu mai aveţi destulă vopsea pe trafalet, mai daţi o dată atent pe suprafaţă, astfel încât să fie acoperită cât mai uniform. Aceasta se numeşte tehnica netezirii stratului de vopsea şi se foloseşte atât pe plafon, cât şi pe pereţi. Apoi înmuiaţi din nou trafaletul şi zugrăviţi mai departe o nouă suprafaţă. Fiecare strat trebuie să se suprapună la margine cu banda anterioară, astfel încât să nu se formeze umbre (locuri nevopsite) şi nici să nu rămână spaţii libere. Cu această tehnică puteţi zugrăvi cu vopsele acrilice, alchidice, silicatice, siliconice.

Aerisirea

Aerisiţi des în timpul zugrăvitului (aerisiri scurte 5-7 minute, astfel încât vopseaua să se usuce mai repede).

Zugrăvitul cu pistolul

Un pistol de vopsit aduce mari servicii prin pulverizarea pe suprafeţe mari. Mai întâi trebuie protejate integral ramele uşilor și cadrele ferestrelor (cu bandă de mascare), deoarece vă va fi foarte greu să îndepărtaţi de pe acestea ceaţa de vopsea depusă.

Atenţie! Lacurile şi vopselele conţin, de cele mai multe ori, o cantitate de solvent. Purtaţi în timpul lucrului o mască de protecţie cu filtru din cărbune activ.

Pentru asigurarea unei funcţionări corecte a pistolului de vopsit, pulverizatorul trebuie curăţat cu grijă la sfârşitul lucrului (după vopsele lavabile cel mai bine se curăță cu apă rece). Pentru lucrări mari de vopsit şi lăcuit se recomandă recipienţii sub presiune (vermorel). Cu acestea economisiţi mult timp, deoarece dispare necesitatea reumplerii recipientului.

Sursă sfaturi practice: bauMax

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies