Știai că oamenii petrec în medie între 70% și 90% din timp la interior? Asta înseamnă că bunăstarea și sănătatea noastră sunt influențate major de calitatea construcțiilor. Din păcate, tocmai acest sector al construcțiilor este responsabil pentru creșterea semnificativă a consumului de materii prime și pentru producerea de deșeuri solide. Specialiștii spun că strategiile viitoare trebuie să fie elaborate dintr-o perspectivă durabilă, cu accent pe eficiența utilizării resurselor şi pe schimbările climatice ce ar putea apărea.
Saint-Gobain, lider mondial în domeniul habitatului şi al materialelor de construcţii – ce creează, produce şi distribuie materiale şi soluţii inovative pentru clădiri, transporturi, infrastructură și aplicații industriale – propune o regândire a acestui sector pe considerentele menționate mai sus: sustenabilitate, eficiență, grijă față de mediu.
Citește cum poți avea un trai sustenabil.
Specialiştii Saint-Gobain în construcţii durabile au avansat trei tendințe ce trebuie urmate pentru reducerea poluării și a deșeurilor:
1. Orașe cu zero emisii de carbon
Până în 2050, 70% dintre cele 10 miliarde de persoane vor locui în zone urbane. Statisticile actuale arată că în prezent un milion de persoane se mută zilnic în orașe. Pentru asta, clădirile în construcție vor trebui să aibă zero emisii de carbon. Acest lucru este deja realizabil din punct de vedere tehnic și economic, prin îmbinarea măsurilor de eficiență energetică, electrificarea utilizării energiei și a energiilor regenerabile.
2. Utilizarea unor materiale durabile și regenerabile în construcția clădirilor
40% din materiile prime sunt utilizate pentru fabricarea produselor și a componentelor din construcții. 40% din fluxurile de deșeuri solide provin în țările dezvoltate, din construcții și demolări. Creșterea cererii de resurse are drept rezultat:
- creșterea extracției resurselor și a deficitului acestora,
- creșterea prețurilor,
- pierderea biodiversității și degradarea terenurilor (60% din ecosisteme sunt deja degradate sau utilizate nesustenabil),
- emisiile de gaze cu efect de seră,
- poluarea aerului și a apei.
Prin urmare, impactul asupra sănătății este ridicat. Iar pentru asta abordarea față de materiale trebuie să fie complet revizuită. Clădirile trebuie proiectate astfel încât să permită demolarea și reutilizarea optimă și/sau reciclarea materialelor.
3. Transparență în domeniul mediului și al sănătăţii
Pentru a aduce transparență în privința impactului asupra mediului la nivel de clădire și de produs, LCA-urile (evaluările ciclului de viață al produsului) încep să devină recunoscute ca fiind cea mai puternică abordare, cu precădere în SUA și Scandinavia. Această transparență sporită va influența pozitiv proiectarea clădirilor și a produselor spre performanțe mai bune.
Clădiri mai performante înseamnă orașe mai bune și o planetă mai sănătoasă.
Cele trei tendințe reprezintă deja aspecte majore în politica UE cu indicatorii de bază pentru clădirile durabile.
Dacă articolul despre sustenabilitate realizat pe baza cercetărilor Saint-Gobain ți-a fost util, distribuie-l și cu prietenii în orice formă dorești.
#sustenabilitate