De mică am avut o ”problemă” cu simetria și cu ordinea. Nu la modul că totul trebuie să pară tras în țiplă, ci să funcționeze în baza unui sistem. Așa că în anii ce au trecut de când am conștientizat această latură am dezvoltat tot felul de metode de organizare. Unele sunt pentru cărți, ustensile de bucătărie sau ornamente de Crăciun, altele sunt pentru haine, încălțări ori jucării. Există soluții de organizare și pentru zona corporate, dar îți povestesc de toate un pic mai jos.
Am o minte creativă cu ceva analitic în ea. Prin urmare era firesc să caut să mă specializez în direcția asta. În România nu am găsit nicio școală integrată de formare profesională pentru un specialist în soluții de organizare (professional organizer). Așa că m-am apucat să caut online până când am descoperit IAP Career College.
Aproape trei luni mai târziu și sute de pagini studiate, am absolvit programul with honors și am devenit membru al International Association of Professional Organizers (IAPO).
Ce face de fapt un professional organizer?
Cei mai mulți se gândesc automat la partea de organizare a dulapurilor și dressing-urilor. E și asta o parte, o mică parte. În fapt un professional organizer sau un specialist în soluții de organizare activează pe trei planuri:
- Personal – ajută clientul să își gestioneze mai eficient timpul și banii, dar și resursele deținute și de care se folosește în fiecare zi.
- Rezidențial – creează sisteme de organizare adaptate nevoilor clientului pentru diferite tipuri de spații (dulapuri, cămări, bufeturi, frigidere etc.) și încăperi (living, baie, camera copilului etc.), iar la scară mai mare, colaborează cu arhitectul și designerul de interior pentru a crea un flux firesc și funcțional al înșiruirii camerelor și dependințelor casei.
- Profesional sau Office / Business – rolul specialistului în soluții de organizare pe segmentul corporate este acela de a crea un sistem care să ajute la eficientizarea fluxului de lucru și, prin urmare, la creșterea productivității și profitabilității. Sunt afaceri care nu merg bine din cauza haosului provocat de arhivarea documentelor sau de lipsa de elemente recreative din spațiul profesional. La scară mică totul începe cu organizarea mesei de lucru.
Ce mi-ar plăcea mie să fac?
Workshop-uri
Mă atrage mult zona corporate. Știu că oamenii din organizații își petrec mare parte din timp acolo, așa că este extrem de important să ajungă să se simtă bine la birou. Pe lângă atelierele creative (DIY) pe care le țin de câțiva ani deja (la petreceri de companie, petreceri de Crăciun sau teambuilding-uri), am lucrat câteva modele de workshop-uri de evaluare și eficientizare a birourilor, pentru a identifica factorii de stres, pe cei care distrag atenția, pe cei care motivează ori pe cei care enervează sau relaxează. Odată localizați poate fi elaborat un sistem care să ajute la eficientizarea afacerii prin alcătuirea unui ambient cât mai plăcut pentru angajat. Un fel de win-win situation!
Closet detox
Pe lângă partea de creat sisteme de sortare și păstrare a hainelor, mă mai atrag teribil două aspecte: donarea și reciclarea. Mi-ar plăcea ca ceea pentru noi constituie surplus să ajungă la persoane care au nevoie sau să fie reciclate corect, în acord cu condițiile de mediu.
Să creez programe de organizare, să scriu cărți și e-book-uri
Am deja o listă cu subiecte pe care să le abordez, de la idei de organizare pentru diferite tipuri de încăperi ale casei, precum living-uri, dormitoare sau camere de copii, până la spații punctuale gen dressing-uri ori insule de bucătărie. Și câte și mai câte!
De abia aștept să le văd rând pe rând întâmplându-se!