În plină frenezie a făcutului și scrisului despre curățenia de Paște, am primit acest studiu de la Ajusto.ro realizat pe un eșantion de 400 de persoane, care spune că 35,3% dintre românii care au răspuns la chestionar fac curat în toată casa o dată pe săptămână, în timp ce 32,1% susțin că mențin constant ordinea și că nu au o anumită zi din săptămână dedicată acestei activități.
La capitolul curățenie sezonieră, 48,7% iau în calcul și reamenajarea întregii locuințe sau doar a unei încăperi, 27,4% analizează varianta doar dacă este absolut necesar, iar 23,9% nici nu se gândesc la așa ceva. Pentru ei curățenia de sezon implică strict schimbarea garderobei în dulap și o igienizare intensă a locuinței.
Citește despre cele 5 planuri de curățenie: zilnic, săptămânal, lunar, trimestrial și anual
Conform aceleiași surse, încăperile cărora le acordăm cea mai mare importanță în acest proces sunt bucătăria (77,1%), baia (58,4%), dormitorul (37,3%) și livingul (33,7%).
Privitor la timpul petrecut în fiecare cameră din casă, 40,8% dintre respondenți au pus pe primul loc bucătăria, fiindcă acolo gătesc și iau masa împreună cu cei dragi, 30,3% consideră dormitorul ca fiind locul preferat pentru relaxare și odihnă, în timp ce 28,9% preferă livingul pentru că stau în compania familiei și a prietenilor.
Dacă vrei să îți pui întreaga locuință în ordine o dată pentru totdeauna, îți recomand programul gratuit #MareaOrganizare.
Când vine vorba să apeleze la un serviciu specializat de curățenie, participanții la studiu spun că ar face-o pentru:
- Bucătărie (57,1%) – curățarea electronicelor, electrocasnicelor, mobilierului, gresiei, faianței;
- Living (35,3%) – curățarea canapelei, fotoliilor, covorului, mobilierului etc.;
- Baie (22,1%) – obiecte sanitare, gresie, faianță;
- Dormitor (18,2%) – curățarea saltelei de pat, a covorului, a draperiilor etc.
Bugetul mediu alocat pentru servicii de curățenie este de circa 300 lei.
Cu toate că ar apela la profesioniști pentru igienizarea unei locuințe de până la 65 mp, 46,6% dintre respondenți nu ar plăti mai mult de 200-300 lei. 29,2% susțin că un cost decent ar fi sub 200 lei pentru o astfel de suprafață, iar 19,2% sunt dispuși să plătească între 300-400 lei.
Căutările pe Google, recomandările prietenilor/cunoștințelor și rețelele de social media se regăsesc în topul preferințelor când vine vorba de căutarea unei firme de curățenie.
Respondenții la studiul Ajusto.ro s-au declarat interesați să apeleze și la serviciile pentru amenajări interioare (57,1%), pentru curățarea canapelelor și/sau fotoliilor (55,8%), pentru curățarea covoarelor (52,4%), pentru montarea și igienizarea aparate de aer condiționat (37,1%) și pentru curățarea saltelelor (36,1%).
Cu toate astea, 66,1% au afirmat că nu pun deoparte un buget pentru reparații, ci se adaptează situației atunci când apare, în timp ce 24,2% încearcă să economisească, deși nu reușesc să facă acest lucru constant. Doar 9,7% dintre români au un buget separat pentru servicii de curățenie, reparații instalații, instalare electronice/electrocasnice etc. 39,5% preferă să cheme instalatorul/meșterul cu care au mai lucrat în trecut, iar 15,3% cheamă o firmă specializată. Totuși, 25,8% dintre respondenți încă preferă să cheme pe cineva din familie care se pricepe, chiar dacă nu are competențe în domeniu, iar 13,3% se ocupă în continuare singuri.
Despre Ajusto.ro:
Ajusto este o platformă online ce pune la dispoziție soluții pentru lucrări necesare în gospodărie și specialiști autorizați pentru proiecte de reparații sau renovare.
—
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂
Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte, multe articole se vor transforma și în conținut video.