Studiu: Cati bani economisesti instaland o centrala termica

by admin
0 comment

Instalarea unei centrale termice de apartament aduce o serie de avantaje majore, printre care confort și independență, dar și o reducerea semnificativă a costurilor comparativ cu sistemul centralizat de încălzire.

centrala termica

Sursă foto: Houz Buzz

În România, prețul mediu al gigacaloriei în sistemul centralizat este de 221 de lei*, asta în timp ce prețul maxim facturat către populație ajunge la 431 de lei*, în municipiul Constanța. Prețul de producție la nivel național este, în medie, de 355 de lei*. Prin comparație, o centrală termică în condensare produce o gigacalorie la un preț de 163 de lei, ceea ce înseamnă o reducere de până la 165%.

“O exploatare corectă a centralei termice și o atenție sporită la o serie de alți factori poate aduce reduceri considerabile de costuri pentru încălzirea și producerea de apă caldă menajeră într-o locuință, reduceri ce pot ajunge chiar și la 15%.” – Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România, liderul pieței locale de centrale termice și boilere electrice

Potrivit estimărilor Ariston Thermo România, în cazul unui apartament de două camere consumul anual este de 7 Gcal. Ceea ce înseamnă că în sistem centralizat nivelul costurilor de încălzire și apă caldă ajunge în 12 luni la circa 1.547 lei, cu peste 400 lei mai mult față de costurile atinse prin folosirea unei centrale termice. În cazul orașului Constanța, diferența este de 1.877 lei.

centrala termica

Sursă foto: Ariston

Potrivit unui raport al Agenției Naționale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) din noiembrie 2016, costul gigacaloriei în sistem centralizat era de 431 lei la Constanța, de 267 lei la Arad, de 256 lei la Iași, de 244 lei în Timiș și de 240 lei în Bihor. Asta se traduce într-un cost anual cuprins între 1.680 lei și 3.017 lei. Cu centrală termică și un preț de 163 lei/Gcal rezultă un total al facturilor de 1.140 lei/an. Reducerile pentru zonele menționate sunt după cum urmează: 1.877 lei pentru Constanța, 729 lei pentru Arad, 652 lei pentru Iași, 568 lei în Timiș și 540 lei în Bihor.

*Date raportate în luna noiembrie 2016 conform ANRSC


Poate v-ar mai interesa să citiți și:

Ce trebuie să știm despre reviziile centralelor termice

Centrala termică inteligentă ce poate fi controlată de la distanță

Ce economii aduce instalarea unei centrale termice


Dacă articolul v-a fost util, distribuiți-l și cu prietenii în orice formă doriți.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies