Sortarea pe categorii. Organizarea casei si a biroului

by admin
0 comment

Sortarea pe categorii este una dintre cele mai simple metode de organizare, cu efecte imediate atât în locuință, cât și în spațiul de lucru. Din punctul meu de vedere, marele său avantaj constă în faptul că poate fi deprinsă rapid de copii, chiar din primii ani de viață. Dacă există locuri clar desemnate pentru fiecare categorie în parte, cel mic/cea mică va învăța ușor unde trebuie să pună la loc un obiect și de unde îl poate lua la nevoie sau la cerere.

Când îți propui să organizezi un spațiu, primul pas pe care îl faci este să îl golești. Al doilea este să triezi pe categorii. Odată separate și create familii clare de produse, devine mai facilă sortarea între produse de același fel. Spre exemplu, tricouri roșii, verzi, albastre, pentru sport, pentru școală, de casă. Sau paharul cu creioane colorate, cel cu pixuri ori cel cu carioci.

organizarea pe categorii

Credit foto: Lilebuba Photography

Organizarea camerei copilului, acest tărâm magic pentru el/ea și de groază pentru părinți

De multe ori încăperea nu poate fi păstrată în ordine tocmai pentru că obiectele ce îi aparțin nu sunt sortate pe grupe clare, iar zonele ce o comun nu au funcționalități precise (nu mă joc unde dorm, nu mănânc unde învăț!). Desigur, uneori este un caz tipic de pierdere a controlului cantităților!

Dar imaginează-ți că ai o cutie pentru jucării din pluș (o categorie). O alta pentru jocuri de familie (altă categorie). Sau un raft cu pulovere, unul cu pantaloni. Ori unul cu cărți de povești, altul cu dicționare. Și tot așa. Devine invariabil mai simplu, corect?

Organizarea ține mult de rutină. Odată implementat sistemul ce funcționează cel mai bine pentru tine și pentru familia ta intervine doar menținerea. Cred că regula celor 3M îți poate fi utilă în acest context.

Spațiul de lucru, de studiu, pentru administrative

Indiferent pentru ce folosiți biroul de acasă, vei constata că trierea pe categorii îți este utilă. E de preferat ca la vedere să lași doar ce îți este necesar pentru activitatea asumată. Să ne imaginăm că este vorba despre biroul copilului, care are teme de făcut la limba română. Va avea la îndemână caietele, cărțile, dicționarele, instrumentele de scris. Pensulele sau recuzita pentru proiecte creative sunt depozitate pe categorii în zona alocată lor. Din nou, simplu!

Marie Kondo, creatoarea celebrei metode japoneze KonMari de organizare, recomandă ordonarea riguroasă a spațiului de lucru dacă dorești să îți crești gradului de confort, productivitatea și creativitatea.

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂

Credit foto: Lilebuba Photography

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies