Cel mai greu ne este să păstrăm ordinea în bucătărie (34,1%), living (24%) și în camerele copiilor (15,1%), dar ne vine mai ușor în dormitorul matrimonial și în baie. Corpuri de mobilier au preponderent rafturi, iar depozitarea în stive este practicată de mare parte din noi. Acestea sunt doar o parte din datele obținute în urma sondajului pe care l-am realizat despre relația românilor cu organizarea.
Dacă intrăm în detaliu, aproape jumătate dintre respondenți spun că dulapul cu haine este cel mai greu de ținut organizat. Bătăi de cap dau și sertarele, cuierul și spațiile de depozitare ascunse (lada patului, tabureți, cufere etc.).
Rezultatele au arătat că cei mai mulți stochează piesele vestimentare preponderent pe rafturi. Umerașele și sertarele sunt următoarele opțiuni. În ceea ce privește stilul de sortare, multora le este ușor să creeze categorii, seturi sau ținute.
87,7% dintre participanții la sondaj au spus că triază lucrurile în funcție de sezon, iar cei mai mulți depozitează în stive atât pe rafturi, cât și în sertare. Concret, peste 40% pun hainele din sertare în stive sau fac combinații de stive, depozitare pe verticală (KonMari) sau rulare, iar pe rafturi, 2/3 aleg stocarea de acest fel.
Un alt aspect extrem de interesant ce a reieșit în urma sondajului este că piesele de mobilier din casele românilor au preponderent rafturi (76%), sertare (11,7%) și bare de agățare (8,9%). Sunt puțini cei care au integrat în dressing sisteme speciale de organizare.
De ce amânăm începerea unui program amplu de organizare?
85% dintre respondenți afirmă că s-ar organiza mai bine dacă ar avea la dispoziție sisteme speciale și chiar mai mulți (peste 92%) spun că ar începe un proces de organizare dacă ar cunoaște metode eficiente. Timpul este cea mai mare provocare.
Dintre cele 3 mari tipuri de organizare (organizarea pe plan personal, organizarea casei și organizarea pe plan profesional), cei mai mulți își doresc să își pună în ordine locuința. Urmează timpul, banii și resursele, iar pe trei spațiul de lucru.
Pe plan personal, mai bine de jumătate dintre respondenți afirmă că întâmpină dificultăți în gestionarea timpului, o treime nu se descurcă prea bine cu bugetul, iar restul sunt încurcați de gadgeturi, mașini, echipamente și accesorii de zi cu zi.
Aproape 90% afirmă că sunt dispuși să treacă printr-un proces amplu de organizare a locuinței, dar într-o manieră treptată, iar 2/3 cred că participarea la un workshop dedicat îi poate ajuta să își îmbunătățească stilul de viață.
Profilul respondenților:
- Aproape 90% sunt din mediul urban;
- Locuiesc în România (93,3%), UK, Republica Moldova, Austria, US, Spania, Franța;
- Sunt în principal din București, Brașov, Cluj, Iași, Constanța;
- Sunt preponderent femei;
- Vârsta medie este de 25-34 de ani, urmată de segmentul 35-44;
- Veniturile lunare individuale depășesc 3.000 lei la mai bine de jumătate dintre participanții la sondaj.
Funny facts:
-
- La întrebarea ”Unde obișnuiești să îți depozitezi hainele?”, unele persoane au spus: pe bicicletă, pe uscătorul de rufe, pe măsuța de cafea, pe unde apuc, peste tot.
- La întrebarea ” Ce te reține să începi un proces de organizare complex?”, printre răspunsuri s-a regăsit lenea.
Chestionarul îl poți completa și tu, pentru că îmi doresc ca sondajul să continue să colecteze date și să completeze studiul pe care l-am început odată cu lansarea programului gratuit #MareaOrganizare. Chestionarul este anonim, deci nu am nevoie de la tine de nicio adresa de email, de nume sau alte informații cu caracter personal. Îți mulțumesc tare mult pentru sprijinul tău și promit să fac numai lucruri bune cu rezultatele!
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol.