Protecția împotriva incendiilor este un subiect mereu în actualitate. Soluțiile dezvoltate în ultimii ani permit reducerea riscurilor și a numărului de victime în maniere în care poate nu ne-am fi gândit în trecut că este posibil. Evacuarea fumului și a gazelor fierbinți (RWA) ajută la creșterea gradului de siguranță a clădirilor în situații neprevăzute.


Sursă foto: Geze
”În timpul unui incendiu, spațiul unei clădiri neechipate cu sisteme de desfumare se va umple cu straturi din ce în ce mai groase de fum, degajând temperaturi foarte ridicate care duc la apariția fenomenului de Flash-Over. Incendiul generalizat poate provoca pierderi de vieți omenești, pagube materiale și chiar colapsul întregii clădiri. În momentul în care echipăm o clădire cu un sistem de evacuare a fumului și gazelor fierbinți, apariția incendiului este semnalizată manual și automat, trapele/ferestrele de desfumare se vor deschide în partea superioară, iar ușile sau dispozitivele de admisie de aer proaspăt vor fi acționate. Astfel, obținem un culoar liber de fum ce va permite evacuarea sigură a persoanelor și intervenția pompierilor pentru stingerea incendiului.” – Ștefan Sevastian, manager tehnic și responsabil al diviziei safety GEZE România.
Pe lângă soluțiile premium de acționare a uşilor şi ferestrelor, GEZE pune accent și pe tehnologia de siguranță, aplicând sisteme RWA pentru proiecte importante. Unul dintre acestea este Teatrul Național București, pentru care compania a furnizat 45 de sisteme de automatizare pentru ferestre, cu funcție de ventilație, precum și 20 de sisteme de acționare a uşilor pentru admisia de aer în caz de incendiu. De asemenea, TNB a fost dotat cu 6 sisteme de acționare a ferestrelor în caz de incendiu, GEZE oferind o soluție unică pentru deschiderea la 70-80 grade a ferestrelor de dimensiuni și greutăți mari.


Sursă foto: Geze
”Pentru a corespunde standardelor de protecție împotriva incendiilor, GEZE dispune de numeroase soluții pentru deschiderea şi închiderea automată a ferestrelor, de la sisteme de acționare pentru ventilarea și aerisirea zilnică, până la soluții complete de aport de aer proaspăt și evacuare naturală a fumului și gazelor fierbinți.” – Ștefan Sevastian, manager tehnic și responsabil al diviziei safety GEZE România
Portofoliul de produse al companiei pentru ventilarea electrică şi pentru situațiile de evacuare a fumului şi gazelor fierbinți cuprinde sisteme de acționare cu lanț, uşor de montat şi de utilizat, sisteme performante cu piston, sisteme de deschidere şi zăvorâre și sisteme de acționare electrice. Sistemul de evacuare a fumului și gazelor fierbinți acționat prin intermediul unităților de comandă cu alimentare de urgență oferă, de asemenea, soluții de aport de aer proaspăt.


Sursă foto: Geze
Sistemele de acționare cu lanț
Sunt concepute pentru ferestrele basculante, rabatabile, oscilo-culisante și pivotate, fiind folosite pentru ventilarea zilnică a încăperii, dar și pentru evacuarea fumului și gazelor fierbinți. Design-ul sistemului se adaptează armonios, în funcție de culoare, la arhitecura clădirii, lanțul fiind ascuns atunci când sistemul este închis.
Sistemele de acționare cu piston
Sunt concepute pentru deschiderea și închiderea electromotorizată a cercevelelor basculante și rotative, precum și a ferestrelor de mansardă și a cupolelor de lumină. Acestea se folosesc atât pentru ventilarea zilnică, cât și pentru evacuarea naturală fumului și a gazelor fierbinți.
Sistemele de deschidere și zăvorâre
Sunt potrivite pentru a asigura unghiuri mari de deschidere pentru ferestrele de mari dimensiuni. Sistemul de zăvorâre mecanic permite închiderea perimetrală pentru a realiza etanșeizarea ferestrelor la apă și vânt. Aceste sisteme se pretează pentru ventilarea zilnică și pentru evacuarea fumului și a gazelor fierbinți.


Sursă foto: Geze
Sistemele de acționare electrice liniare
Pot fi utilizate pentru ventilare, în combinație cu sisteme de deschidere a supraluminilor, fiind soluția simplă şi eficientă pentru acționarea cu motor a mai multor feronerii de tip foarfecă. În plus, suprafața îngustă facilitează adaptarea discretă la aspectul ferestrelor.
Centralele RWA sau centralele de comandă cu alimentare de urgență
Facilitează comanda coordonată și declanșarea deschiderilor de ventilare și evacuare a aerului, asigurând autonomia sistemului pentru 72 de ore. Declanşarea în caz de incendiu se realizează automat prin senzori de fum/căldură, prin butoane manuale sau emițătoare de alarmă externe.