De multe ori, de prea multe ori uneori, se întâmplă să ne dorim ceva și să nu avem suficienți bani pentru a cumpăra acel lucru. Uneori renunțăm, alte ori amânăm luni sau poate ani până când avem economiile necesare, iar alte ori ne împrumutăm de la familie, prieteni sau de la bancă. Toți trecem prin asta!
Când m-am mutat prima dată singură, fixul meu era să schimb ușa de la intrare cu una metalică, să mă simt în siguranță. A durat ceva până când am strâns resurse să fac această achiziție. Apropiații zâmbesc și astăzi când își amintesc cum renunțam la ieșirile în gașcă pentru a strânge bani de ușă.
Timpul a trecut și am ajuns în altă etapă a vieții, una extrem de frumoasă și de plină de emoții: amenajarea camerei copilului. Un tablou idilic care solicită ceva resurse pentru a fi transpus în realitate. La noi totul a început cu zugrăvitul casei (nu doar a dormitorului lui). A continuat cu achiziționarea pătuțului, care te cam duce la 1.000 – 1.500 lei cu tot cu accesorii (saltea, apărători, carusel, baldachin, lenjerie de pat, pilotă, pernă, masă de înfășat etc.). Am luat și perdele noi și draperii, unele suficient de groase cât să facă rapid întuneric în cameră, să poată dormi bebelușul bine și profund. Alte câteva sute de lei. Vreo 400, ca să fiu exactă. Am mai luat și o comodă special pentru lucrurile lui, 650 lei.
Covorul încă nu l-am schimbat, am zis că mai avem un răgaz de câteva luni până când va începe să meargă. Dar din documentarea pe care am făcut-o, mai trebuie să alocăm și aici 500-1.000 lei pentru unul cu o țesătură mai plină și mai fină. De alte lucruri nu mai are nevoie în această etapă, doar de câteva decorațiuni (cumpărate sau DIY). După ce am pus la un loc o serie de idei de amenajare, am început să bifez pe listă ce vreau să mai fac. Aceasta a fost sursa mea de inspirație.
Și uite și o parte din micile achiziții.
La final, am tras linie și am ajuns la un buget de circa 4.000 lei (fără covor), fără a fi exagerat cu cumpărăturile și vizitând în general magazine cu prețuri medii, chiar și în perioade de reduceri. Mă gândesc că pe aici ajunge mai toată lumea în situația noastră.
Ah, era să uit de zugrăvit, care a mai pus și el circa 500 lei la suma finală. În acești bani au intrat materialele și mâna de lucru.
Care a fost schema noastră financiară?
Pentru că știam că o să vină o perioadă cu multe cheltuieli (amenajarea camerei, cumpărarea căruciorului 3 în 1, costurile de naștere, trusoul bebelușului, produsele de îngrijire etc.), am început să facem economii din vreme. Dar chiar și așa ne-am dat seama că uneori timpul e prea scurt pentru a pune de-o parte toate rezervele necesare. Așa că pentru decorarea camerei am apelat la o soluție financiară externă, să o numesc astfel. Am făcut un card de cumpărături #allinclusive BRD Finance MasterCard, un produs financiar ce îți permite o limită de credit de până la 20.000 lei. Noi nu ne-am dus totuși până acolo, dar mă gândesc că dacă ai de amenajat o casă întreagă cam ai nevoie de această sumă!
Ca orice proaspăt părinte îmi doresc să fiu lângă copilul meu în fiecare secundă, să îi văd fiecare mișcare, fiecare privire, fiecare gest. E un amestec de fascinație – pentru că îl văd cum crește și îl descopăr mereu altfel – dar și de control, pentru că atunci când nu sunt lângă el, vreau să îl știu în siguranță. De temeri nu ne scapă nimeni! Mie, spre exemplu, mi-e frică să nu îți tragă păturica peste cap în somn. A făcut deja asta din prima săptămână. Cine s-ar fi gândit că poate una ca asta un copil atât de mic? Ei bine noi sigur nu! Între timp am învățat că pledul se bagă pe sub picioare, astfel încât să nu îl poată împinge spre față și să-l apuce cu mâna. Dar pe lângă povețele extrase din practică, ne-am luat și un ajutor, o cameră video de monitorizare, ce acționează ca o a treia pereche de ochi J Când sunt în altă încăpere, am totdeauna consola de control la mine, iar tatăl lui îl poate vedea de la birou cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefonul mobil. Când suntem în casă putem cupla video phone-ul și la televizor.
Chiar dacă un astfel de dispozitiv nu este tocmai cel mai ieftin, investiția merită din plin, pentru că îți conferă mobilitate și liniștește atunci când nu ești lângă cel mic sau cea mică. Noi am făcut achiziția tot cu cardul #allinclusive BRD Finance Mastercard, prin programul de rate cu 0% dobândă pe care retailerii de renume din domeniul electro-IT îl au.
Pe ce îmi place să mai dau banii pentru bebelușul meu? Ca orice mamă sunt fascinată de hăinuțe. Mă încântă teribil toate căciulile, hanoracele sau gecile cu urechi, hainele colorate sau cu fețe de animale, mustățile sau ciucurii, dar și accesoriile mele pentru ieșirile cu el în parc sau în oraș. Mi-am luat recent o geantă specială pentru căruț în care am tot felul de compartimente pentru lapte, pentru scutece de unică folosință și șervețele, dar și o mini-masă de înfășat. Excelentă achiziție, vă spun! Pe toate le-am trecut pe card. Faptul că ai o perioadă de grație de 47 de zile la orice comerciant din afara rețelei de parteneri nu pune o presiune foarte mare pe finanțele familiei. 😉
BINE DE ȘTIUT: Cardul se poate face online completând AICI un formular electronic.
Acum că am luat mare parte din ce ne-am dorit, ne gândim să profităm de card și să luăm și covorul, să știm că am închis subiectul și că trecem în următoarea etapă a vieții noastre de familie. Plus că vin reducerile de iarnă în circa două luni.
#viseallinclusive