Poate că nu sunt făcută pentru agitație, așa cum credeam în urmă cu câțiva ani… Sau poate că am trecut de la volum la calitate și respingerea agitației și a aglomerației au venit firesc, la pachet. Oamenii se schimbă, asta este clar, iar eu simt că am evoluat într-o persoană mult mai concentrată pe starea de bine fizică, mentală și emoțională. Cunoașterea, aprofundarea, descoperirea, intenția au devenit mai importante în acțiunile mele, iar toate, într-o formă sau alta, fac parte din conceputul de slow living. Slow living este, în esență, un stil de viață ce pune accent pe abordarea intenționată și atentă a vieții. Ne încurajează să savurăm clipa și să acordăm prioritate experiențelor care au însemnătate. Să cultivăm un simț al echilibrului și să ne reconectăm la natură și la plăcerile simple, pentru a punem frână timpului în goana noastră cotidiană.
Articolul pe care îl citești nu este despre slow living până în măduva oaselor. Nici nu cred că mai este posibil în societatea ultra-tehnologizată și urbanizată a zilelor noastre. În plus, nu cred în abordări extreme, ci în concepte hibrid formate din elemente ce ne descriu într-un moment anume. Din postura de professional organizer, am creat o listă cu pași ce ne poartă mai aproape de viața tihnită la care visăm, la slow living. Ia din aceasta exact ce ți se potrivește.
Prioritizarea
Este esențial să punem în balanță ce este important, ce este volum și ce este valoare, indiferent că vorbim de bunuri sau de relații personale și sociale. Timpul și energia trebuie folosite cu intenție. O intenție ce ne aparține și nu este dictată ori influențată de nimeni altcineva. Dacă iese bine sau rău, va fi doar decizia noastră, iar această conștientizare ne va ajuta să evaluăm situația și să trecem peste ea mult mai ușor decât dacă am considera că am fost puși în contextul respectiv și n-am avut (nicio ori insuficientă) putere asupra deznodământului.
Eliberarea spațiului
Înlăturarea surplusului și a dezordinii din spațiu aduce liniște în minte și în suflet. Nu este vorba despre minimalism, ci mai mult despre simplificare și simplitate. Dacă în fiecare zi, ducem la loc obiectele împrăștiate și le înlăturăm pe cele care nu ne mai sunt de folos, vom atinge o formă mult dorită de echilibru. Când nu ne iese, suntem îngăduitori. O casă în care controlul cantităților este optim, își recapătă rapid fluxul, chiar dacă seara ne-am culcat fără a respecta rutina rearanjării obiectelor. Prioritizarea dictează ordinea în casă și la propriu și la figurat.
Ritualul mesei
Planificarea alimentară, prepararea în tihnă a rețetei, cât și timpul pe care ni-l acordăm atunci când mâncăm sunt concepte definitorii ale ideii de slow living. Răgazul acordat alegerii ingredientelor, atingerea lor, mirositul, comparatul sunt la fel de importante precum este savurarea preparatului final. În liniște, fără grabă și fără alimente cu care nu știm ce vom face acasă. Lista de cumpărături este un bun compas și ne ajută nu doar să trăim slow, ci și să fim mai organizați.
Timp pentru pasiuni
Știu, mulți spunem că nu mai avem timp și pentru așa ceva. Serviciul, casa, familia ne solicită îndeajuns. Când să mai faci loc și pentru pasiuni? Dar dacă am începe cu pasiunile și am lăsa la final lucrurile impuse? Dacă am inversa paradigma și am încerca să trăim și așa? Se știe că un om în echilibru cu sine este mai capabil să facă față unui volum mai intens de activități. De unde vin energia și starea de bine? Din pasiuni, ați ghicit! Mai ales din cele care necesită timp, atenție, repetiție, precum pictura, grădinăritul, cititul sau cântatul la un instrument.
Respirația conștientă
Este tot mai prezentă în vocabularul zilelor noastre, dar vă zic cinstit că nici eu n-am prea conștientizat-o încă. Respir de câteva ori, număr în gând, dar nu am atins acea liniște și acea profunzime a practicii încât să fac asta minute în șir. Un aspect însă l-am observat. Dacă stau și îmi ascult respirația, zgomotul exterior se reduce și încep să îmi aud gândurile și să dau o formă deciziilor. La nervi și stres nu mai răspund provocărilor.
Detox digital
De la Crăciun și până după Anul Nou, nu am mai făcut nimic online. Nimic! Nimic cu intenție profesională. Am spus ”stop” și am luat o pauză. Nu s-a oprit nici internetul, nu s-a impacientat nici omenirea. Lumea a mers bine-mersi înainte, așa cum trebuia să o facă. M-am simțit vinovată? Desigur! Pentru că sunt învățată să lucrez mult și constant. Îi poți spune etică profesională, workaholism, pasiune. Dar cum și de la ce îți place mai iei pauze, pentru a lăsa muza să se odihnească și să-și încarce bateriile, am decis să zic ”Stop” și… am supraviețuit!
Obiective realiste și multitasking cu măsură
Știu că începutul de an este celebru pentru rezoluții, dar să nu ne lăsăm luați de val. Un obiectiv major și alte două mai micuțe sunt suficiente pentru un an împlinit. Nu banalizăm ideea de obiectiv prin folosirea la tot pasul. Nici nu facem multitasking la foc automat. S-ar opune ideii de slow living. O sarcină, un moment clar de debut, un necesar bine definit, un timp corect evaluat până la finalizare.
Natura
Conectarea cu mediul înconjurător aduce o formă de decuplare necesară, mai ales celor care locuiesc în orașe. O plimbare în parc, câteva minute de alergare sau de pedalat eliberează mintea și ne oxigenează creierul. Chiar și udatul plantelor îndeamnă la slow living.
Să spui ”NU” este la fel de important ca ”DA”
Când simțim că e prea mult, trebuie să spunem. Nu ajută pe nimeni dacă mergem până la epuizarea resurselor. ”Simt că această sarcină mă depășește” sau prefer să mă ocup mâine dimineață de ea, când sunt odihnit(ă) și mă pot concentra pe deplin” sunt exprimări corecte, care ne poziționează exact acolo unde ne găsim în momentul respectiv. Nu este nicio rușine. Din contră! Este o formă de acțiune intenționată, asumată, ce are șanse mult mai mari să conducă spre o finalitate dezirabilă pentru toate părțile implicate.
Recunoștința
Nu ar trebuie să treacă nici măcar o zi fără a reflecta asupra lucrurilor pe care le-am trăit. Oricât de rea a fost ziua, tot vom găsi ceva pentru care să fim recunoscători. Că s-a încheiat, e bine și atât! Iar dacă ne vom concentra pe acea stare, norii negri se vor (mai) risipi, iar noi ne vom reconecta cu sinele, găsind (măcar o parte din) liniștea interioară. Știu că uneori pare absurd și imposibil, dar ce avem de pierdut dacă încercăm? O zi care se termină mai bine decât a decurs? Da, vă rog, vreau asta!
Pe post de concluzie…
Slow living este o călătorie personală, de găsirea echilibrului suntem răspunzători fiecare dintre noi. Deciziile trebuie să aibă o formă clară, iar finalitatea trebuie să fie cât mai bine anticipată. Altfel, vom continua să consumăm din energia și timpul de care ne-am fi putut bucura dedicându-ne pasiunilor, stând în natură ori alături de cei dragi. Eu mi-am expus argumentele. Acum e vremea ta să alegi.
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.