Sfaturi si produse utile in curatenia de Paste

by admin
0 comment

Nu cred că există articol sau sfat care să facă din curățenia de Paște marea fericire a vieții noastre, dar cred că abordată un pic sistematic treaba devine mai gestionabilă. Căci, zău, dacă ești din generația mea, pieptănatul ciucurilor de la covorul persan încă îți ridică părul pe spate….

Curățenia de Paște este o chestiune culturală, perpetuată generații de-a rândul și transmisă din om în om, din zonă-n zonă, precum o baladă populară cu autor necunoscut. De fiecare dată când o munteancă s-a căsătorit cu un ardelean sau o moldoveancă a luat un dobrogean ș.a.m.d. s-a mai adăugat câte o strofă la baladă și combinațiile au continuat să crească spre un algoritm infinit. Și uite așa au apărut și s-au înmulțit sfaturile de curățenie!

Ar fi o nebunie să pretind că le pot cuprinde în acest articol, nici măcar în acest blog. Dar pot să îți zic cum mi-a fost transmisă mie idee de curățenie de Paște din niște familii preponderent din sud, plus câteva adiții făcute prin prisma adultului ajuns și specialist în soluții de organizare.

#1 Sfaturi de organizare pentru curățenia de Paște

Într-un coș sau o cutie pune toate obiectele ce nu aparțin încăperii pe care dorești să o pui în ordine. Apoi du-le pe toate la locul lor. Repetă procesul în fiecare spațiu al casei, fără a te ocupa de mai multe camere în același timp. O încăpere pe rând! E mai simplu și mai eficient așa. Ai terminat, ai închis ușa, treci mai departe la o altă zonă a locuinței.

În camera eliberată de surplus, ia fiecare piesă de mobilier la rând și organizează-o la interior și la exterior. Pune cărțile în bibliotecă pe genuri, după autor sau poate doar pe mărimi. Iar în bufetul cu veselă refă categoriile de articole depozitate acolo, căci adesea se amestecă între ele (ex. farfuriile de aperitiv cu cele de fel principal, lingurile cu furculițele, cănile de ceai cu cele de cafea etc.). Se întâmplă, mai ales într-o familie mai numeroasă! Nu lăsa nici dulapul cu haine să dea pe dinafară de haine groase ce nu-ți mai sunt de folos 6 luni. Pune-le într-un compartiment special al dressing-ului sau în anexa dedicată lor.

Dă surplusului o destinație bună. Tot ce ai scos din casa ta cu acest prilej pe motiv că nu îți mai este util, nu îți mai place, nu ți se mai potrivește, dăruiește sau donează! La fel de bine poți pune și la vânzare pe site-uri specializate! Indiferent care este alegerea ta, nu lăsa surplusul în casă! Ai luat o decizie, ține-te de ea!

Tot ce este defect, deteriorat sau incomplet reutilizează sau reciclează. Din nou, ia o decizie și ține-te de ea, nu ocupa inutil spații ale locuinței cu obiecte care de cele mai multe ori trebuie să ajungă la gunoi.

Acum hai să vorbim un pic despre cum facem curățenia de Paște mai gestionabilă.

#2 Sfaturi de curățenie

Adu aproape arsenalul. Când ai toate soluțiile necesare igienizării spațiului într-un singur loc, te miști mai ușor. Ce trebuie să fac? Să spăl geamurile. Perfect, atunci nu trebuie să îmi lipsească o racletă cu pulverizator, foarte bună și pentru curățarea oglinzilor.

Racleta cu pulverizator

Unde am oglinzi? Cu siguranță în baie. OK. Acolo mai pot avea nevoie de un burete pentru curățarea rosturilor faianței ori de o racletă specială pentru duș.

Burete pentru curățarea rosturilor

Și pe tine te puneau părinții să freci bateriile de la chiuvetă și de la cadă cu periuța? Mă bucur să te anunț că în era asta poți face manevra cu o perie flexibilă, pe care am găsit-o la doar 6 lei.

Perie flexibilă pentru curățenie

Iar dacă vrei să speli rapid podelele, cumpără un mop cu storcător tip centrifugă. E mult mai ușor de folosit decât cel pe care trebuie să îl storci manual. Și acestea sunt doar câteva produse de curățenie pe care le-am găsit în oferta Brico Depot de Paște, cu prețuri de la 1 leu la 199 lei. M-am gândit că este mult mai eficient din punct de vedere timp și resurse să includ în articol produse pe care le poți lua dintr-un singur loc, într-un singur drum.

E bine să ai ustensile, dar este necesar să ai și soluții potrivite pentru ele (pentru geamuri, podele, covoare, sanitare, aragaz…). Dacă unele îți lipsesc din casă, poți improviza. Spre exemplu, ferestrele se curăță și cu alcool medicinal, prosoapele ies mai moi din mașină dacă pui un pic de oțet, iar lemnul își recapătă strălucirea dacă este șters cu câteva picături de ulei de măsline. Și la acest capitol, balada populară are muuulte strofe, căci fiecare a învățat alte și alte rețete de acest gen din familie. Dar o să mă opresc aici, căci și tu ai strofele tale de scris!

Paște fericit să avem și poate un pic mai mult spor pentru curățenia generală impusă de tradiție! 🙂

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂

Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte, multe articole se vor transforma și în conținut video.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies